Perbincangan pengguna:Khalidrizuan91

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Perbincangan pengguna:Tebu.an)
Lompat ke: pandu arah, cari

RE:PMR 2008[sunting sumber]

terima kasih banyak×928192379238 ... :) ... ps: den memang nak pegi kencing ni ha.. :P

IzZuDin
Nuvola apps chat.png
Nuvola apps kate.png
Nuvola apps email.png

11:54, 4 Januari 2008 (UTC)

Thanks 4 the msg[sunting sumber]

Hai Mr Tebu.an, thanks 4 ur msg dan pendapat anda tentang Menara Berkembar Petronas. Kito jumpa lagi ye, Salam. — Imran Al-Sahih 13:05, 8 Januari 2008 (UTC)

Logo SVG[sunting sumber]

Ya, saya anak Malaysia. Tentang logo-logo itu, saya juga sedang mencari gambar logo (spt di surat khabar, majalah dsb) yang jelas dan cukup besar. Di Internet juga boleh dapat (PDF), tapi jarang sikit. Saya guna Inkscape utk melakar garis-garis yang membentuk rupa logo, cuma tak se-detail dengan original. Maklumlah, ini melibatkan hak cipta sesebuah syarikat.

Saya bukanlah sering sangat menggunakan Wikipedia MS, tapi saya akan upload logo-logo itu beransur-ansur. Itupun kalau ada jumpa artikel yang boleh saya letak logo, sebab imej jenis ini tidak boleh di"piatu"kan (orphaned). Kalau anda nak bantu juga, boleh cuba cari gambar logo yang relevan, yang patut dimuat naik ke Wikipedia. Hytar 16:23, 31 Januari 2008 (UTC)

Saya tak sangka anda juga banyak mencipta logo berformat SVG dan memuat naik ke Wikipedia bahasa ini. Kalaulah logo-logo ini dapat ditemui di versi bahasa Inggeris... Hytar (bincang) 23:18, 3 Januari 2009 (UTC)
Assalamualaikum saudara Tebuan. Saya dapati saudara telah memuat naik Fail:Majlis AIDS Malaysia.svg. Soalan saya, perisian apakah yang saudara gunakan untuk mencipta fail berformat tersebut?? Dimanakah saya boleh dapatkan perisian tersebut?? <'>>< Mr Ikan (bincang) 15:36, 14 Februari 2009 (UTC)
Sebelum ini saya telah cipta satu logo format .svg dengan satu perisian lain, bila saya muat naik di Wikipedia, satu mesej diberikan "Amaran muat naik. Fail ini mengandungi kod HTML atau skrip yang boleh disalahtafsirkan oleh pelayar web." <'>>< Mr Ikan (bincang) 15:39, 14 Februari 2009 (UTC)

Terima kasih. Saya baru je kenal dengan format .svg ni <'>>< Mr Ikan (bincang) 13:34, 19 Februari 2009 (UTC)

Logo TM, saya menggunakan perisian berbayar, tetapi saya crack la... nama perisian tu saya dah lupa pasal saya format balik laptop saya, tapi ada berkait dengan Batik svg. <'>>< Mr Ikan (bincang) 16:35, 19 Februari 2009 (UTC)
Saya berjaya mencipta logo tersebut. Susah juga nak menghasilkan imej tu buat kalu pertama, 2 hari saya cuba cipta imej tersebut. Perisian Batik svg tu saya hanya cuba je, sebab perisian tu yang saya jumpa dulu kat internet, saya tak tahu la pula perisian svg ada tertulis kat Mediawiki. <'>>< Mr Ikan (bincang) 03:56, 22 Februari 2009 (UTC)

Satu lagi soalan, Bagaimana nak muat naik supaya imej tersebut dapat digunakan di wiki lain (interwiki)? <'>>< Mr Ikan (bincang) 03:56, 22 Februari 2009 (UTC)

Terima kasih <'>>< Mr Ikan (bincang) 12:44, 22 Februari 2009 (UTC)

Pembuangan fakta[sunting sumber]

Kenapa anda buangkan fakta tersebut. Ianya terdapat di laman Wiki Inggeris. Yosri 10:55, 11 Februari 2008 (UTC)

Templat Masjid[sunting sumber]

Tebu.an, ini cuma pendapat saya : bilangan tampungan boleh ditukar ke kapasiti. Kelly Ho 13:41, 17 Februari 2008 (UTC)

Taksonomi[sunting sumber]

Taxonomist = Ahli taksonomi. [1] [2] ...Aurora... 13:17, 4 Mac 2008 (UTC)

Mikoyan-Gurevich MiG-31[sunting sumber]

Kenapa Mikoyan-Gurevich MiG-35 diterjemah jadi Mikoyan-Gurevich MiG-31 Yosri 03:31, 5 April 2008 (UTC)

Array[sunting sumber]

Saya rasa lebih baik array diterjemah sejajar berbanding baris. Yosri 11:34, 8 April 2008 (UTC)

Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad[sunting sumber]

Saya rasa warna lencana boleh dikekalkan kerana ia penting bagi mereka yang ingin mengenali sekolah tersebut/ cuba mereka lencana baru/ warga sekolah berkenaan. Yosri 00:53, 9 April 2008 (UTC)

Barisan Pengesan Elektronik Aktif[sunting sumber]

Saya terjemahkan sebagai berikut:- An Active Electronically Scanned Array (AESA), also known as active phased array radar is a type of radar whose transmitter and receiver functions are composed of numerous small transmit/receive (T/R) modules. AESA radars feature short to instantaneous (millisecond) scanning rates and have a desirable low probability of intercept.

Jujukan/Tatasusunan Pengimbas Eletronik Aktif (Active Electronically Scanned Array - AESA), juga dikenali sebagai radar jujukan fasa aktif merupakan sejenis radar yang fungsi pemancar dan penerimanya terdiri dari modul pemancar/penerima (transmit/receive - T/R) kecil yang banyak. Radar AESA mempunyai ciri kadar imbasan yang pendek atau serta-merta (milisaat) dan mempunyai kemungkinan rendah untuk dipintas.

Yosri 01:12, 9 April 2008 (UTC)

Kosong?[sunting sumber]

Hai, nampaknya ini kali pertama kita bercakap ye. Ada sikit petua, kalau nak satu laman delete, tolong letak {{hapus|(alasan)}}. Terima kasih. --אדמוןד ואודס自分の投稿記録 04:55, 10 Mei 2008 (UTC)

Kepale hotak ekau[sunting sumber]

Aku ade laman pengguna lah tebu! ...Muhraz... (bincang) 04:29, 25 Oktober 2008 (UTC)

AKu Ambik Perekse Sekol Rendah Darjat 3 Lah ! ...Muhraz... (bincang) 04:35, 25 Oktober 2008 (UTC)

Amin amin yaatiful khabir Aslid daina anil majiidi astaghfirllah halazim. (Faham maksud aku?). ...Muhraz... (bincang) 04:40, 25 Oktober 2008 (UTC)

Strike vs Attack vs Fighter Aircraft[sunting sumber]

Hai Tebu.an, apa beza 3 jenis pesawat ni? Kalau iku en.wiki dan Majalah Perajurit/Tempur (yang aku ada baca), Strike Aircraft (Pesawat pemukul), Attack Aircraft (Pesawat penyerang....berbeza dengan pesawat serangan darat a.k.a Graound Attack Aircraft krn ia masih memiliki peluru berpandu udara ke udara) dan Fighter Aircraft (Pesawat pejuang...yang ni aku rasa semua orang dapat beza kot). Mintak pandangan kau, krn tak banyak wikipedian dalam ms.wiki yang mahir dalam hal2 sebegini. Terima kasih. Zamwan (bincang) 12:43, 18 Disember 2008 (UTC)

Terima kasih krn jawab msg saya. Maaf, lambat sikit nak jawab blk. Alasan utama adalah krn bg saya Strike Aircraft selalunya saya tulis pesawat penyerang. Seperti yg anda tahu, pesawat penyerang berbeza dengan dengan pesawat serangan darat. Tp masalahnya, dalam ms.wiki dan en.wiki, pesawat penyerang itu adalah pesawat serangan darat. Nak panggil pesawat pemukul rasa janggal pula. Apa2 terima kasih atas penjelasan anda. Zamwan (bincang) 12:28, 23 Disember 2008 (UTC)

Tumpang lalu[sunting sumber]

Hai Tebuanhijau, saya tertarik dengan cara anda menukar nama anda di laman pengguna anda. saya juga telah mencuba cara itu, tetapi paparanya menjadi tidak menarik apabila saya singkir mesej rapat umum diatas atau apabila terdapat mesej terbaru dari wikipedia diatas. Cuba anda singkirkan mesej rapat umum diatas, Pengguna:Tebu.an dan Pengguna:Tebuanhijau dipaparkan bersama <'>>< Mr Ikan (bincang) 09:06, 14 Januari 2009 (UTC)

Kalau macam tu, bagitahu la saya macam mana awak singkirkan mesej rapat umum tu.... <'>>< Mr Ikan (bincang) 13:46, 16 Januari 2009 (UTC)
Terima kasih saudara Tebuan <'>>< Mr Ikan (bincang) 10:08, 17 Januari 2009 (UTC)

Laman pengguna[sunting sumber]

Maksud anda laman pengguna sayakah? Emmm, saya bandingkan dengan anda punya...memang kemas. Tapi nanti dululah, awal tahun sebegini sibuk sikit. Mungkin saya akan buat hujung minggu ini. Apa2 pun, contoh di laman pengguna anda memang menarik. Mungkin saya akan ambil sebagai benchmark. Zamwan (bincang) 11:02, 14 Januari 2009 (UTC)

Yakah? Maaf saya tak perasan. Terima kasih kerana tolong membuat penambahbaikan ke atas laman pengguna saya. Zamwan (bincang) 06:04, 15 Januari 2009 (UTC)

Tahniah[sunting sumber]

Tekaan anda hampir tepat, sipi2 sahaja. Sebenarnya, saya tidak memiliki keluarga yang mempunyai latar belakang ketenteraan. Minat timbul semasa mendengar kuliah agama di surau (tak ingat tahun berapa), seorang ustaz berkata Rasullullah telah berpesan "ajarkan 3 perkara kepada anak2 mu, satu-menunggang kuda, dua-berenang dan tiga-memanah", jadi dari sini timbulnya minat untuk menceburi bidang ketenteraan bermula dengan penglibatan dalam PKBM semasa sekolah menengah hinggalah PALAPES di USM dan ditauliahkan oleh Allahyarham Tuanku Jaafar, YPB Negeri Sembilan. Saya aktif menulis rencana ketenteraan kerana sakit hati dengan sikap orang Melayu yang suka mengambil mudah hal2 yang berkaitan pertahanan. Mengikut sejarah, kerajaan Melayu runtuh kerana lemahnya mereka dalam menguasi aspek-aspek pertahanan. Lihat saja hari ini, baru ada ura2 nak beli kelengkapan persenjataan dah buat bising macam2, seorang-dua mati masa PLKN siap nak saman kerajaan (saya tak nafikan ada perkara2 yang pihak2 berkenaan mengambil jalan mudah terutamanya dalam aspek2 keselamatan). Apa2 pun saya lihat anda salah seorang yang juga berminat dalam bidang ketenteraan selain Abangmanuk (anda tahu mana dia pergi?). Zamwan (bincang) 06:04, 15 Januari 2009 (UTC)

Sebenarnya..[sunting sumber]

Ada juga orang perhatikan infobox saya ye. . Orang Indonesia lah katekan. Dua tahu lamenye di Malayasia, Jadi macamlah aku ni orang malaysia ( hehehe ) SuaraRakyatMalaysia (bincang) 08:24, 16 Januari 2009 (UTC)

Re: Masalah[sunting sumber]

Apa masalah berhubung ketiadaan talian internet saudara? Menara perhubungan tumbang atau talian kena potong? Hehe -- Tebuanhijau (bincang) 15:07, 18 Januari 2009 (UTC)

Sebenarnya bukan kena potong. Selama ini saya menyunting di Wikipedia Bahasa Melayu hanya menggunakan Dail-Up EzNet bukanya streamyx. Perkhidmatan tersebut adalah perlahan dan kos bayaran dikira selama mana masa guna <'>>< Mr Ikan (bincang) 15:13, 18 Januari 2009 (UTC)

Kembali[sunting sumber]

Terima kasih kerana menyambut saya kembali. Saudara nampaknya mengenali saya dahulu kala. Apakah nama pengguna saudara pada ketika itu? Alistaire (bincang) 12:06, 19 Januari 2009 (UTC)

Oh begitu. Salam berkenalan. :) Alistaire (bincang) 15:06, 19 Januari 2009 (UTC)
Assalamualaikum... Lama dah tak nampak nama saudara kat senarai perubahan terkini... <*)))>< Mr Ikan (bincang) 07:15, 10 Jun 2009 (UTC)

Dummipedia dan Ensiklokamus[sunting sumber]

Sebenarnya, saya tiada masa lagi untuk mengusahakan Ensiklokamus. Maka itulah saje sumbangan saya kepada dunia bahasa Melayu. Kini, saya menumpukan masa saya pada Dummipedia kerana sambutannya dari negara-negara asing lebih mesra. Sambutannya dari Malaysia masih tidak memuaskan, LOL. Walaupun saya tiada masa lagi untuk Wikipedia bahasa Melayu, sumbangan saya setakat ini bolehlah dikatakan mencukupi bagi seorang rakyat biasa Malaysia. Kalau setiap orang Malaysia menyumbangkan 10% saje daripada sumbangan saya di portal ini, takut portal ini akan meletup, hehehe.

Kini, Wikipedia memerlukan sekurang-kurangnya AS$6 juta (RM21 juta) SETIAP tahun untuk mengendalikan operasinya. Ia senang, paparkan iklan minta duit sudah ada. Pengasas Encyclopedia Dramatica perlu pergi Youtube untuk merayu pembiayaan untuk pengehosannya. Portal seperti Dummipedia bukannya boleh untung wang, maka mana ada nilai pasaran. Biarlah buat kecil-kecilan sebagai hobi, hehehe. Kalau tidak, nanti mengalami masalah kewangan. Tak kan saya paparkan iklan seperti Wikipedia, saya boleh dapat satu sen, LOL. Jika ada 500-1,000 pengunjung setiap hari, dah cukup untuk menyuap ego saya, LOL. — Syarikat Pemunggahan Rencana (bincang) 08:57, 20 Januari 2009 (UTC)

Penjenamaan semula[sunting sumber]

Pengguna Tebu.an telah dipindahkan ke sistem akaun gabungan. Penukaran nama akan menyebabkan pengguna ini dipisahkan daripada akaun sejagat. Yosri (bincang) 08:12, 29 Januari 2009 (UTC)

Penjenamaan semula[sunting sumber]

Pengguna Tebu.an telah dipindahkan ke sistem akaun gabungan. Penukaran nama akan menyebabkan pengguna ini dipisahkan daripada akaun sejagat. Yosri (bincang) 08:12, 29 Januari 2009 (UTC)

Jawi[sunting sumber]

Hai Tebuanhijau, saya amat kagum dengan laman pengguna dan perbincangan anda yang turut mempunyai tajuk dalam tulisan Jawi. Bagaimana anda dapat lakukannya? Boleh ajarkan? Terima kasih — A|istairé₁₉⁸⁵ (bincang) 05:34, 31 Januari 2009 (UTC)

Saya tidak mahir sangat mengenai kod (memang saya tak pernah mahir dari dulu). Mana nak letak ye? Satu lagi, bagaimana mengeja "Alistaire" dalam tulisan jawi? — A|istairé₁₉⁸⁵ (bincang) 16:24, 31 Januari 2009 (UTC)

Haha, saya tidak akan tipu, jadi ya :D Tetapi setelah cuba-cuba sedikit rasanya dapat. — A|istairé₁₉⁸⁵ (bincang) 16:48, 31 Januari 2009 (UTC)

Dah tukar (atau diharap begitulah). Terima kasih atas tunjuk ajar saudara. — A|istairé₁₉⁸⁵ (bincang) 16:55, 31 Januari 2009 (UTC)

Oh begitu. Memang nama BI. Nanti saya tukar sekali lagi. — Alistaire عليستاايري (bincang) 17:07, 31 Januari 2009 (UTC)

Terima kasih. Memang ia lebih besar sekarang. — Alistaire عليستير (bincang) 05:58, 1 Februari 2009 (UTC)

Siapa kata saya ini hanya tahu cakap bahasa jepun. Saya ini orang malaysia tahu bercakap bahasa malaysia, bahasa indonesia dan bahasa inggeris. Tolong jangan kata saya macam-macam.—Kiteretsu (bincang) 11:19, 3 Februari 2009 (UTC)

Pengaturcaraan[sunting sumber]

Merujuk templat {{Pengguna Wikipedia/Daftar masa}}, saya dapat saudara mahir dalam pengaturcaraan di wikipedia. Jadi macam mana saya nak belajar pengaturcaraan menggunakan kod wikipedia. Cuba saudara tukar kod dibawah kepada arahan Wikipedia <'>>< Mr Ikan (bincang) 02:06, 24 Februari 2009 (UTC)


int x == 22 int y == November

if ((x==31)&&(y==Ogos)) {

 paparan = "Merdeka";}

else if ((x==8)&&(y=Julai) {

 paparan = "hari lahir";}


Kod lebih kurang macam diatas la.. <'>>< Mr Ikan (bincang) 02:06, 24 Februari 2009 (UTC)

Saya guna 22 November sebab saya nak letak kat laman pengguna saya. Atur cara ini untuk memaparkan mesej automatik seperti "Merdeka !!!" pada 31 Ogos atau "selamat hari lahir" pada hari lahir saya atau sebagainya. saudara faham tak maksud saya?? <'>>< Mr Ikan (bincang) 02:12, 24 Februari 2009 (UTC)

Mungkin saudara patut bertanya Aviator yang lebih pakar dibandingkan dengan saya yang baru belajar tetapi akan cuba selesaikan. -- Tebuanhijau (bincang) 05:10, 24 Februari 2009 (UTC)

Atur cara 1

{{ #if: ({{CURRENTMONTH}} = 02)| {{#if: ({{CURRENTDAY}} = 24)|
{| style="width:100%;margin-top:+.7em;background-color:#fcfcfc;border:1px solid #ccc"
|-
| style="width: 86px;color:#000; background: #ffffff"|[[Fail:Flag of Malaysia.svg|86px]]
| style="color:#000; background: #fffff0; font-size:30px"|<center>Merdeka !!!</center>
|}
}}}}

atur cara 2

{{ #if: ({{CURRENTMONTH}} = 02)| {{#if: ({{CURRENTDAY}} = 24)|
test
}}}}

saya dah dapat sedikit, cuma pada aturcara 1 tu saya tak jumpa kesalahannya <'>>< Mr Ikan (bincang) 06:00, 24 Februari 2009 (UTC)

Bagaimana saya nak belajar pengaturcaraan bahasa wikipedia??? Saya tak faham penggunaan if, else if, else, dan lain² dalam wiki kerana ia tak seperti dalam C++. Saya cuba buat ini (bahagian if) iaitu mesej secara automatik yang akan dipaparkan pada tarikh tertentu, tetapi saya dapati lebih banyak baris kosong yang keluar. Jika saudara tahu jawapanya, saya benarkan saudara menyunting bahagian tersebut <'>>< Mr Ikan (bincang) 06:18, 24 Februari 2009 (UTC)
Anda boleh baca mw:Help:Extension:ParserFunctions. Penambahan ciri pengaturcaraan yang disediakan dalam MediaWiki adalah amat terhad. Variable assigment tidak dibenarkan, dan kemudahan if..then..else disediakan dalam bentuk function, bukan structure macam C++. Anda perlu menggunakan sebaiknya combinator yang ada.
Anda boleh ubah kod anda menjadi begini:
{{ #switch: {{CURRENTMONTH}}-{{CURRENTDAY}}
| 04-22 = Hari ini merupakan hari bumi sedunia
| 05-01 = Hari ini merupakan hari pekerja
| 07-08 = Hari ini adalah hari lahir saya
| 08-31 = Merdeka !!!!!
|
}}
Aviator, 06:46, 24 Februari 2009 (UTC)
Saya baru jumpa pautan mw:Help:Extension:ParserFunctions. Saya dah cuba dengan ifexpr tapi aturcara tersebut panjang sedikit
{{ #ifexpr: (({{CURRENTMONTH}} = 02) and ({{CURRENTDAY}} = 24))|
Hari ini merupakan hari bumi sedunia|

{{ #ifexpr: (({{CURRENTMONTH}} = 02) and ({{CURRENTDAY}} = 4))|
Hari ini merupakan hari bumi sedunia|

{{ #ifexpr: (({{CURRENTMONTH}} = 02) and ({{CURRENTDAY}} = 4))|
Hari ini merupakan hari bumi sedunia|

{{ #ifexpr: (({{CURRENTMONTH}} = 02) and ({{CURRENTDAY}} = 4))|
Hari ini merupakan hari bumi sedunia
}}}}}}}}
Terima kasih banyak-banyak kerana membantu saya <'>>< Mr Ikan (bincang) 07:14, 24 Februari 2009 (UTC)
Sama-sama. Dah lama saya fikirkan nak buat macam ni, tapi sayang sekali sebab wikipedia tiada tarikh dalam hijrah, tak dapat la nak buat mesej yang terdapat dalam bulan hijrah <'>>< Mr Ikan (bincang) 08:16, 24 Februari 2009 (UTC)

Gunung[sunting sumber]

  • Gunung Kaki Meter
  • Gunung Kinabalu 13,455 4,101
  • Gunung Tahan 7,186 2,190
  • Gunung Chamah 7,210 2,198
  • Gunung Batu Putih 6,993 2,131
  • Gunung Irau 6,923 2,110
  • Gunung Tumang Batak 6,825 2,080
  • Gunung Bilah 6,812 2,076
  • Gunung Basor 6,030 1,838
  • Gunung Bubu 6,475 1,974
  • Gunung Ulu Jerneh 5,172 1,576
  • Gunung Lawit 4,982 1,519
  • Gunung Gagau 4,514 1,376
  • Gunung Telapa Buruk 3,913 1,193
  • Gunung Pulang 5,259 1,603
  • Gunung Besar 5,737 1,749
  • Gunung Raya 5,759 1,755
  • Gunung Perlis 4,195 1,279
  • Gunung Sumalayang 2,018 615
  • Gunung Panti 1,578 481
Data di atas saya ambil dari Kelab Orang Gunung Kuala Lumpur yang anda masukkan pautannya dan saya semak lintang dengan data Wikipedia, dan saya senarai yang berlainan sahaja. Kalau pening, rehat dahulu. Yosri (bincang) 11:38, 4 Mac 2009 (UTC)

Tempat peranginan popular seperti Bukit Fraser, Bukit Larut, Genting Highlands, Cameron Highlands takde ke? ...Aurora... (b) 15:06, 4 Mac 2009 (UTC)

Sysop[sunting sumber]

Terima kasih kerana memberi kepercayaan kepada saya. Zamwan (bincang) 15:13, 6 Mei 2009 (UTC)

Tolonglah undi saya dan memberi kepercayaan kepada saya untuk menjadi penyelia. Kiteretsu 03:40, 11 Mei 2009 (UTC)

Boleh tak tolong memberi kepercayaan dan mengundi saya sebagai penyelia. Kiteretsu (bincang) 11:08, 13 Mei 2009 (UTC)

UNDILAH SAYA[sunting sumber]

السلام عليكم 平和があなたがたに

Assalamualaykum, Salam Sejahtera dan Salam Wikipedia,

Kehadapan Saudara Khalidrizuan91, saya merupakan pengguna Wikipedia Smim90 sedang mengadakan kempen kutipan suara melalui undian. Tujuan saya mengadakan kutipan suara ini adalah untuk mencari sokongan ahli Wikipedia bahasa Melayu yang budiman untuk memilih saya sebagai salah seorang PENYELIA WIKIPEDIA BAHASA MELAYU. Saudara, tujuan saya memohon jawatan sebagai penyelia ini adalah untuk membuat suatu transformasi pembaharuan dalam Wikipedia bahasa Melayu. Namun saya berpendapat keinginan saya mungkin tidak dapat dilunaskan sekiranya saya tidak mendapat sokongan yang kuat daripada anda. Saya seringkali sentiasa berusaha bersama para pengguna Wikipedia bahasa Melayu yang lain dalam mengecapi suatu matlamat yang sama bagi menyediakan rencana dan juga pelbagai pengisian yang bermanfaat dalam Wikipedia, namun saya tidaklah mahu sesuatu sumbangan itu boleh dikatakan "serumpun" sahaja kerana apa yang penting adalah kepelbagaian dan usaha kita yang tidak terhad, kerana itu juga saya amat menaruh harapan kepada anda SAHABAT, sebagai rakan seperjuangan yang sentiasa mencari adunan yang cukup sebati dalam mencipta resipi ilmu yang tidak akan dilupakan selama-lamanya .Inilah rencah kencana kehidupan.

Jika saudara mempunyai keyakinan dan kepercayaan terhadap diri saya untuk menjadi PENYELIA WIKIPEDIA BAHASA MELAYU, saudara bolehlah memasuki pautan Wikipedia:Penyelia/Pengundian/Smim90 sebagai penyelia 09 Mei 2010 untuk mengundi saya.

Saudara boleh mengundi saya dengan dengan hanya memasukkan * SETUJU dan seterusnya diikuti tanda (~ sebanyak 4 kali) sebagai tandatangan saudara di dalam ruangan SOKONGAN. Kemudian tekan kotak simpan, undian saudara akan disimpan secara otomatik.

Jika saudara merasakan saya tidak layak menyandang jawatan sebagai penyelia dalam Wikipedia ini, saudara boleh memasukkan tanda * TIDAK SETUJU dan seterusnya diikuti tanda (~ sebanyak 4 kali) sebagai tandatangan saudara di dalam ruangan BANTAHAN. Kemudian tekan kotak simpan. undian saudara akan disimpan secara otomatik. Sebaik-baiknya saya amat mengesyorkan saudara untuk memberi sedikit komen dalam ruangan catatan sekiranya saudara tidak menyokong saya untuk memegang jawatan penyelia.

Saya juga sudi menerima sebarang persoalan yang ditujukan kepada saya sepanjang tempoh berkempen dan mencari undian. Jika tidak keberatan saya akan menjawab semua pertanyaan itu dengan hati yang ikhlas dan terbuka, InsyaAllah.

Akhirnya kata, undilah saya sebagai PENYELIA WIKIPEDIA BAHASA MELAYU, mudah-mudahan segala usaha saya dan saudara akan terus dapat dipertingkatkan untuk kebaikan bersama. Kearah melahirkan umat berilmu, berwawasan dan bertanggungjawab. Smim90 (bincang) 19:10, 14 Mei 2010 (UTC) Sekian, Wassallam dan Terima Kasih.

Fail tanpa lesen sah[sunting sumber]

Hai! Terima kasih atas muat naik anda. Saya perasan sebahagian fail yang anda muat naik tidak memiliki lesen (lihat senarai di bawah). Anda boleh membantu kami dengan meletakkan lesen dan sumbernya. Sumber boleh jadi ÔÇÿKarya sendiriÔÇÖ jika anda mengambil gambar tersebut/menggunakan kamera anda sendiri atau mencipta sendiri fail tersebut. Jika anda mengambil foto/fail itu di tempat lain, sila berikan pautan ke tapak web berkaitan atau nyatakan di mana anda menjumpainya.

Fail tanpa lesen sah boleh dihapuskan, jadi kami amat berharap anda membantu kami menambah lesen supaya fail-fail tersebut dapat dikekalkan.

Kerjasama anda amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

  1. Fail:Spybot.png
  2. Fail:MiG-35 1 main.jpg
  3. Fail:LIRM anomaly with archaeological hearths.jpg

--MGA73bot (bincang) 22:24, 11 Julai 2011 (UTC)

Pengundian Malaysiaboy sebagai penyelia[sunting sumber]

Sila hadirkan diri anda untuk mengundi Malaysiaboy sebagai penyelia. Laman undian di disini! MediaWiki message delivery (bincang) 17:29, 1 Januari 2015 (UTC)

Pengundian pengguna 26 Ramadan sebagai penyelia[sunting sumber]

Anda dijemput mengundi 26 Ramadan sebagai penyelia. Undian boleh dilakukan di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 19:08, 9 Januari 2015 (UTC)

Pengundian SNN95 sebagai penyelia di Wikikamus[sunting sumber]

Saya tahu ini agak terkeluar dari konteks Wikipedia tetapi saya perlukan pertolongan anda untuk mengundi saya sebagai penyelia di Wikikamus. Walaupun saya disana sebagai penyelia, tetapi tidak kekal, hanya tiga bulan sahaja diberikan oleh meta. Untuk kekalkan status saya di sana, saya perlukan sokangan anda. Sila mengundi saya di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 10:47, 22 Februari 2015 (UTC)

Pengundian SNN95 sekali lagi sebagai penyelia di Wikikamus[sunting sumber]

Saya tahu ini agak terkeluar dari konteks Wikipedia tetapi saya perlukan pertolongan anda untuk mengundi saya sebagai penyelia sekali lagi di Wikikamus. Walaupun saya tahu disana sebagai penyelia tidak kekal kerana meta memberikan tempoh yang pendek minimum 3 bulan jika Wikikamus tidak ramai pengguna aktif. Untuk kekalkan status saya sebagi penyelia walaupun sekejap di sana, saya perlukan sokangan anda. Sila mengundi saya di sini. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 23:57, 27 Februari 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
  1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:46, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 12 & 13 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 12 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 13 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mac lepas, rencana Ayam telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan April 2017:
  1. We Can Do It! (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 30 Mac 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Penghapusan laman
Buat masa ini, terdapat 0 halaman yang layak untuk dihapuskan. Jika salah sebuah laman anda yang sedang dihapuskan, anda boleh mengemukakan bantahan yang tersenarai disini. Jika tidak tersenarai di situ, mungkin perbincangan sedang dijalankan di laman perbincangan rencana yang akan dihapuskan tersebut.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 16:57, 10 Mac 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 14 & 15 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat menyiarkan berita ini. Agak sibuk kebelakangan ini dengan kehidupan luar internet. Oleh kerana saya agak lambat mengemaskini, dan anda sudah terlepas untuk mengundi, anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan November 2017:

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
  1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 22 November 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan (undi disini)
  2. Darah dan Doa (undi disini)
  3. Lisa Surihani (undi disini)
  4. Syamsul Yusof (undi disini)
  5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
  6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
  7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
  8. Sjumandjaja (undi disini)
  9. Pekin Ibrahim (undi disini)
  10. Chester Bennington (undi disini)
  11. All Your Love (undi disini)
  12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
  13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
  14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 08:16, 1 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 16 & 17 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 16 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 17 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
  1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 18:12, 7 April 2017 (UTC)

Berita Dwi Mingguan WBM (Minggu 18 & 19 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk dua minggu akan datang:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian.
Minggu 18 (Tekan gambar untuk mengundi)
Minggu 19 (Tekan gambar untuk mengundi)
Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.
Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan April, rencana We Can Do It! telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Mei 2017:
  1. Soeara Berbisa (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 April 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan
  2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 06:30, 21 April 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 20 hingga 26 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Kini, "Berita Dwi Mingguan" ditukar kepada "Berita Bulanan".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan ini dan bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Soeara Berbisa telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Jun 2017:
  1. Pekak (undi disini)
Anda boleh mula mengundi sekarang sehingga 23 Mei 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan
  2. Darah dan Doa
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 17:09, 8 Mei 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 27 hingga 31 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Mei, rencana Pekak (filem) telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah rencana pilihan bagi bulan Julai 2017:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 29 Jun 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 21:40, 21 Jun 2017 (UTC)

Pembetulan berita (Minggu 27 - 30)[sunting sumber]

Maaf semua, rencana pilihan iaitu Pekak (filem) dipilih untuk bulai Jun, bukan bulan Mei. Maaf atas kesilapan suntingan saya. SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 21:52, 21 Jun 2017 (UTC)

Minta kerjesama semua untuk Rencana Pilihan[sunting sumber]

Salam dan hai semua.

Saya ingin sangat meminta pertolongan anda untuk bekerjasama dalam menyiapkan sebuah rencana bagi Rencana Pilihan bulan Julai ini. Rencana tersebut adalah "Atom". Saya tidak menggalakkan anda mengemaskini di rencana utama. Saya sudah mencipta sebuah kotak pasir bagi tujuan ini. Ini lamannya Pengguna:SNN95/Kotak_pasir/Atom. Saya sudah menterjemah sedikit dan tidak mempunyai masa yang cukup untuk menterjemah disebabkan kekangan masa bagi pekerjaan yang saya sedang lakukan di dunia realiti. Saya tidak mengganggap anda dapat siapkan dalam masa terdekat sehingga 1 Julai 2017. Lewat pun tidak mengapa sehingga kita dapat menyenaraikannya sebagai Rencana Pilihan. Terjemahlah dengan sepenuh jiwa dan hati-hati. Birukan pautan merah dengan rencana yang pendek dari "Simple English" untuk menjimatkan masa anda. Kerjasama anda amat dihargai. Sekian, terima kasih.

Jika anda ada rencana yang boleh dianggap Rencana Pilihan, jangan segan silu mencalonkannya. Tanya sahaja kepada mana-mana penyelia jika tidak tahu bagaimana mahu mencalonkan walaupun sudah berkali-kali anda cuba memahami prosesnya.SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 15:04, 29 Jun 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 32 hingga 36 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Ogos 2017:
  1. Sistem Pengangkutan Gerak Cepat (Singapura) (undi di sini)
  2. Hale–Bopp (komet) (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 Ogos 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh melanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 03:58, 31 Julai 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 37 hingga 41 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat mengemaskini tentang berita pada bulan ini. Kerja di dunia nyata banyak menarik masa terluang saya menyunting di sini. Walauapapun, berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan September 2017:
  1. Sarawak (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 4 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 05:59, 31 Ogos 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 39 hingga 43 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan depan:

Gambar pilihan mingguan
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Bulan Julai, tiada rencana telah dipilih untuk Rencana Pilihan (arkib). Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Oktober 2017:
  1. Bachtiar Effendi (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 30 September 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Tiada pencalonan
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 04:13, 24 September 2017 (UTC)

Berita Bulanan (Minggu 44 hingga 48 2017)[sunting sumber]

Salam dan hai kepada semua pengguna Wikipedia Bahasa Melayu.

Maaf kerana lambat menyiarkan berita ini. Agak sibuk kebelakangan ini dengan kehidupan luar internet. Oleh kerana saya agak lambat mengemaskini, dan anda sudah terlepas untuk mengundi, anda boleh mendapat kemaskini terbaru melalui senarai pantau anda. Anda hanya perlu klik butang "(Masukkan ke senarai pantau saya)".

Berikut adalah ringkasan apa yang akan berlaku untuk bulan November 2017:

Gambar pilihan mingguan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Berikut adalah gambar pilihan mingguan yang sedang diundi. Anda hanya perlu meletakkan {{Undi|v}} atau {{undi|x}} pada bahagian undian. Tekan gambar untuk ke bahagian mengundi. Gambar yang sudah ditutup undian, pautan akan memaut ke laman rencana tajuk gambar tersebut.

Anda juga boleh mencalonkan gambar pilihan anda dan pastikan gambar yang dicalon mempunyai rencana berkaitan.

Rencana pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana Pilihan diadakan sebulan sekali. Rencana Pilihan sebelum ini adalah Lie Kim Hok. Berikut adalah calon rencana pilihan bagi bulan Disember 2017:
  1. Jam air (undi di sini)
Anda boleh mula mencalonkan dari sekarang sehingga 22 November 2017. Semasa pengundian dijalankan, anda boleh menambah calon untuk bulan seterusnya atau mengundi bulan yang lain jika ada.
Rencana baik (Masukkan ke senarai pantau saya)
Jika rencana anda gagal mendapatkan tempat di Rencana Pilihan, Rencana Baik memberi ruang rencana anda dihargai. Jika menepati beberapa mutu WBM, rencana tersebut akan terus dimasukkan kepada Rencana Baik tanpa pengundian selepas dicalonkan di Rencana Pilihan. Anda juga boleh mencalonkan terus ke Rencana Baik tanpa melalui Rencana Pilihan. Berikut adalah rencana baik yang boleh di undi:
  1. Hujan (undi disini)
  2. Darah dan Doa (undi disini)
  3. Lisa Surihani (undi disini)
  4. Syamsul Yusof (undi disini)
  5. Unplugged (album Siti Nurhaliza) (undi disini)
  6. Siti Nurhaliza in Symphony (undi disini)
  7. Konsert Lentera Timur (undi disini)
  8. Sjumandjaja (undi disini)
  9. Pekin Ibrahim (undi disini)
  10. Chester Bennington (undi disini)
  11. All Your Love (undi disini)
  12. Jeff "Swampy" Marsh (undi disini)
  13. Mohd Najib bin Abdul Razak (undi disini)
  14. Kami, Perempoean (undi disini)
Anda boleh mencalonkan rencana baik anda disini.
Senarai pilihan (Masukkan ke senarai pantau saya)
Rencana yang menempatkan senarai sepenuhnya boleh dicalonkan. Perlu mengikut kriteria yang ditetapkan.
Tiada pencalonan setakat ini.
Anda boleh mencalonkan senarai pilihan anda disini.
Tahukah anda
Ruangan Tahukah anda? di Laman Utama memaparkan beberapa fakta yang difikirkan menarik untuk dikongsikan bersama. Fakta-fakta berikut akan dipaparkan secara rawak pada setiap masa berdasarkan:
  • berita semasa
  • pengetahuan am
  • rencana terbaru Wikipedia
Jika anda ada sebarang cadangan info yang boleh dikongsi; anda boleh membantu kami dengan mencadangkan atau menyumbang terus ke dalam paparan automatik kami. Baca dahulu peraturan sebelum menyumbang.

Berita ini akan diberikan kepada semua ahli aktif di WBM secara automatik. Jika anda tidak mahu mendapat langganan berita ini, anda boleh menyahlanggan berita ini di sini
SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG Offline Offline 08:24, 11 November 2017 (UTC)