Perdana Menteri Fiji

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Perdana Menteri Republik Fiji
Prime Minister of the
Republic of Fiji
Coat of arms of Fiji.svg
Jata negara
Republik Fiji
Sitiveni Rabuka July 2016.jpg
Penyandang
Sitiveni Rabuka
sejak 24 Disember 2022
GelaranYang Amat Berhormat
PusatBangunan Kerajaan, Suva
PelantikPresiden Fiji
Pemegang sulungKamisese Mara
Pembentukan10 Oktober 1970
GajiFJ$ 328,750 setiap tahun[1]
Laman sesawanghttp://www.pmoffice.gov.fj/

Templat:Politik Fiji

Perdana Menteri Republik Fiji ialah ketua kerajaan Fiji. Perdana Menteri dilantik oleh Presiden di bawah syarat Perlembagaan Fiji 2013.

Huraian jawatan[sunting | sunting sumber]

Sebagai bekas tanah jajahan British, Fiji telah sebahagian besar menerima pakai model politik British dan mengikuti Westminster, atau Kabinet, sistem kerajaan, di mana cabang eksekutif kerajaan bertanggungjawab terhadap badan perundangan. Perdana Menteri dilantik oleh Presiden, tetapi mesti disokong, atau sekurang-kurangnya diterima, oleh satu majoriti dalam Dewan Perwakilan. Jika pada bila-bila masa Perdana Menteri hilang "percaya" oleh Dewan, beliau mesti meletak jawatan, bersama dengan seluruh Kabinet. Pada praktiknya, ini biasanya mengurangkan pelantikan Perdana Menteri kepada formaliti, kerana pemimpin paelimen parti politik majoriti atau gabungan dilantik selalunya. Jika, walau bagaimanapun, tiada parti majoriti atau gabungan wujud, sama ada disebabkan oleh pemecahan pilihan raya atau pengaturan semula parti selepas sebuah pilihan raya, peranan Presiden menjadi lebih penting. Presiden mesti berusaha mencari calon boleh diterima kepada majoriti dalam Dewan; jika tiada calon boleh dijumpai, Presiden mesti membubarkan Parlimen dan memanggil pilihan raya sebelum masanya.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Government of Fiji Gazette (3 October 2014). "PARLIAMENTARY REMUNERATIONS DECREE 2014 (DECREE NO. 29 OF 2014)" (PDF). www.parliament.gov.fj.

Templat:Prime Ministers of Fiji Templat:Cabinet of Fiji Templat:Fiji topics Templat:Heads of state and government of Oceania Templat:Prime Minister