Perfileman Asia Timur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Pawagam Asia Timur adalah pawagam yang dihasilkan di Asia Timur atau oleh orang-orang dari rantau ini. Ia adalah sebahagian daripada Pawagam Asia, yang pada gilirannya adalah sebahagian daripada pawagam dunia. "World cinema" (Pawagam dunia) digunakan dalam dunia berbahasa Inggeris untuk merujuk kepada semua filem bahasa asing.

Industri filem paling penting yang dikategorikan sebagai pawagam Asia Timur ialah industri China Daratan, Hong Kong, Jepun, Korea Selatan dan Taiwan. Istilah ini kadang-kadang digunakan untuk menggabungkan Asia Tenggara yang termasuk seperti Singapura, Malaysia, Indonesia, Vietnam, Thailand dan Filipina; kedua-duanya secara kolektif dikenali sebagai "Pawagam Asia Timur Jauh". Pasaran terbesar di Asia Timur adalah Tanah Besar China, Jepun dan Korea Selatan.[1]

Asia Timur ditonjolkan dalam peta hijau, yang juga termasuk Asia Selatan (oren) dan Asia Tenggara (biru).

Gaya dan genre[sunting | sunting sumber]

Skop panggung wayang Asia Timur sangat besar dan meliputi pelbagai gaya filem dan genre. Walau bagaimanapun, pawagam Asia Timur berkongsi latar belakang budaya yang lazim dan sangat terkenal di Barat dengan:

Sejarah[sunting | sunting sumber]

1890an-1950an[sunting | sunting sumber]

Tidak seperti industri filem Eropah, industri Asia Timur tidak dikuasai oleh para pengedar Amerika, dan dibangunkan dalam pengasingan relatif dari pawagam Hollywood; manakala filem-filem Hollywood ditayangkan di negara-negara Asia Timur, mereka kurang popular berbanding dengan rumah yang ditanam dengan penonton tempatan. Oleh itu, beberapa genre dan gaya tersendiri telah dibangunkan.

1950s: pengaruh global[sunting | sunting sumber]

Pawagam Asia Timur telah – pelbagai peringkat secara nasional – mempunyai penonton global sejak sekurang-kurangnya pada tahun 1950-an. Pada awal dekad, Rashomon Akira Kurosawa dan Ugetsu Kenji Mizoguchi kedua-dua hadiah yang ditangkap di Festival Filem Venice dan di tempat lain, dan di pertengahan dekad Teinosuke Kinugasa Gate of Hell dan bahagian pertama Trilogi Samurai Hiroshi Inagaki telah memenangi Oscar. Tujuh Samurai Kurosawa menjadi kejayaan global; Pawagam Jepun telah meletupkan kesedaran antarabangsa.

Menjelang akhir dekad, beberapa pengkritik yang dikaitkan dengan jurnal Perancis Cahiers du cinéma menerbitkan beberapa kajian Barat yang pertama mengenai filem Jepun; ramai pengkritik ini menjadi anggota pengasas nouvelle vague, yang bermula serentak dengan Gelombang Baru Jepun.

1960an dan 1970an[sunting | sunting sumber]

Walau bagaimanapun, menjelang akhir tahun 60-an dan awal 70-an, pawagam Jepun telah mula terjejas dengan serius oleh kejatuhan sistem studio. Apabila pawagam Jepun jatuh ke dalam tempoh penglihatan yang rendah, pawagam Hong Kong memasuki kebangkitan semula dramatik sendiri, sebahagian besarnya kesan sampingan dari pembangunan tindakan wuxia, sejarah, dan keprihatinan rohani. Beberapa tokoh utama muncul di Hong Kong pada masa ini – mungkin yang paling terkenal, King Hu, yang 1966 Jom minum dengan saya adalah pengaruh utama kepada banyak perkembangan sinematik Hong Kong yang berikutnya. Tidak lama selepas itu, kelahiran Amerika Bruce Lee menjadi ikon sejagat.

Pengaruh dan impak[sunting | sunting sumber]

Sebagaimana populariti filem-filem Asia Timur yang menawan, adalah tidak mengejutkan bahawa ahli-ahli industri filem Barat akan memetik pengaruh mereka (terutamanya George Lucas, Robert Altman dan Martin Scorsese memetik Akira Kurosawa]] dan Jim Jarmusch dan sebutan Yasujirō Ozu yang sama seperti Paul Schrader, dan – sekaligus – kerja untuk memperkenalkan para pembuat filem yang kurang terkenal kepada khalayak Barat (seperti semakin banyak filem Timur yang dikeluarkan dengan sokongan "Presentasi Quentin Tarantino") kadang-kadang – kerja untuk memperkenalkan pembuat filem kurang terkenal kepada penonton Barat (seperti jumlah filem Timur yang semakin meningkat yang dikeluarkan dengan sokongan "Presentasi Quentin Tarantino).

Buatan semula: Timur dan Barat[sunting | sunting sumber]

Satu lagi tanda peningkatan pengaruh filem Asia Timur di Barat ialah jumlah filem-filem Asia Timur yang telah dibuat semula di Hollywood dan teater Eropah, tradisi yang memanjangkan sekurang-kurangnya sejauh Barat buatan semula filem Akira Kurosawa, seperti filem 1960 John Sturges The Magnificent Seven (berdasarkan Tujuh Samurai), filem 1964 Sergio Leone A Fistful of Dollars (berdasarkan Yojimbo) dan filem 1964 Martin Ritt The Outrage (berdasarkan Rashomon), meneruskan buatan filem semula masa kini J-Seram seperti Ring dan Ju-on: The Grudge.

Pengaruh juga berlaku dengan cara lain. Sebilangan filem Asia Timur juga telah didasarkan pada bahan sumber Barat yang berbeza-beza seperti filem-filem Hollywood filem Hong Kong dan juga karya-karya adaptasi Kurosawa oleh William Shakespeare (The Sleep Sleep Well, Throne of Blood, dan Ran), Maxim Gorky (The Lower Depths) dan Ed McBain (High and Low).

Pengarah terkemuka[sunting | sunting sumber]

Beberapa pawagam Asia Timur yang lebih terkenal termasuk:

China[sunting | sunting sumber]

Hong Kong[sunting | sunting sumber]

Jepun[sunting | sunting sumber]

Korea Selatan[sunting | sunting sumber]

Choi Dong-hoon (lahir 1971) Pengarah dan penulis skrip Tazza: The Rollers High (2006), The Thieves (2012), dan Assassination (2015), yang merupakan sebahagian daripada filem paling tinggi di Korea.

Taiwan[sunting | sunting sumber]

Pelakon terkemuka[sunting | sunting sumber]

China[sunting | sunting sumber]

Hong Kong[sunting | sunting sumber]

Jepun[sunting | sunting sumber]

Korea Selatan[sunting | sunting sumber]

Taiwan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The Asian films driving global box office". Film Business Asia. 16 May 2014. Diarkibkan daripada yang asal pada 17 May 2014. Dicapai pada 17 May 2014.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Koleksi[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:East Asian topics Templat:Worldcinema