Pergerakan kedaulatan Quebec

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bendera Quebec
Provinsi Quebec yang ditandakan berwarna merah-oren dalam peta Kanada

Pergerakan kedaulatan Quebec (Bahasa Perancis: Mouvement souverainiste du Québec) ialah satu gerakan politik serta ideologi nilai, konsep dan idea-idea yang menyokong kemerdekaan untuk provinsi Quebec daripada gabungan Kanada.

Sebab-sebab untuk peraihan kedaulatan[sunting | sunting sumber]

Alasan-alasan yang diberikan untuk perjuangan kedaulatan Quebec bercirikan etnonasionalis, di mana para penyokong pergerakan ini mendakwa bahawa budaya majoriti penutur Bahasa Perancis (78% penduduk wilayah tersebut) diancam oleh asimilasi daripada seluruh Kanada, atau oleh budaya para penutur Bahasa Inggeris yang lebih umumnya; maka cara yang terbaik untuk memelihara bahasa, identiti dan budaya kawasan tersebut adalah melalui penciptaan suatu entiti politik yang bebas.[1][2] Faktor berbeza yang lain, seperti perbezaan agama (di mana kebanyakan penduduk Quebec berfahaman Katolik), juga dijadikan alasan untuk membenarkan dasar-dasar yang bercirikan sama ada pemisahan atau sosial etnonasionalis sosial dasar-dasar yang dianjurkan oleh Parti Québécois ("Parti Quebec", PQ).

Alasan yang diberikan berasaskan sejarah adalah bahawa Quebec hendaklah merdeka sebagai suatu kesinambungan kepada Perancis Baru yang ditawan kuasa British pada tahun 1763 dan seterusnya dilepaskan kuasa kepada pihak British sebagai pertukaran kepada Guadeloupe. Alasan ini berpendapat bahawa orang-orang Quebec berketurunan mereka yang tertindas menginginkan kedaulatan mereka tersendiri. Perspektif ini begitu popular pada tahun 1950-an dan 1960-an[petikan diperlukan] ketika negara-negara Eropah melepaskan jajahan mereka atas nama kemerdekaan sepanjang Afrika, Timur Tengah, dan Asia Selatan.

Lapan provinsi lain dalam Kanada (lebih daripada 90%) berbahasa Inggeris, sementara New Brunswick secara rasminya mengamalkan dasar dwibahasa dengan satu pertiga warga provinsi tersebut berbahasa Perancis. Satu lagi rasional yang diberikan ialah berdasarkan kebencian sentimen anti-Quebec.[3] Dalam konteks pergerakan kedaulatan ini, isu-isu bahasa yang ditimbulkan merupakan sublapisan kepada perbezaan budaya, politik dan sosial yang lebih besar. Banyak cendekiawan menunjukkan kepada peristiwa-peristiwa bersejarah tertentu sebagai rangka kepada sokongan yang berterusan untuk kedaulatan provinsi Quebec, manakala ahli politik yang lebih kontemporari lebih mungkin menumpukan kepada perkara yang berikutan selepas pelaksanaan perkembangan yang terbaru seperti Akta Kanada 1982, Persetiaan Tasik Meech atau Persetiaan Chralottetown. Ramai penyokong fahaman ini sering membandingkan situasi mereka dengan keadaan Catalonia dalam hal Sepanyol dan Tibet dalam hal Republik Rakyat China.[petikan diperlukan]

Pihak-pihak yang menyokong dan menentang[sunting | sunting sumber]

Pada peringkat provinsi[sunting | sunting sumber]

Pergerakan pemisah menarik dari kedua-dua sebelah kiri dan kanan spektrum politik Quebec; suatu minoriti warga Quebec menyokong agenda politik PQ atas isu kedaulatan ini meskipun menentang agenda politik parti tersebut yang bercirikan demokrasi sosial.

Pergerakan kedaulatan ini sangat sedikit sokongannya daripada warga Quebec penutur bahasa Inggeris, masyarakat imigran, dan orang asli Bangsa-Bangsa Pertama. Kira-kira 60% para penutur bahasa Perancis mengundi "Ya" pada tahun 1995 dengan sedikit sokongan "Ya" yang lemah daripada masyarakat-masyarakat Haiti, Arab dan Amerika Latin manakala kebanyakan warga bukan penutur bahasa Perancis mengundi "Tidak" secara besar-besaran. Pihak penentang pergerakan ini melihat projek tersebut sebagai lebih memihak kepada suatu bangsa etnik yang khusus berdasarkan penolakan warga yang tidak bertutur bahasa Perancis. Posisi ini kadangkalanya dipertikaikan PQ yang mendakwa matlamat parti tersebut menerima semua lapisan masyarakat serta bersifat sivik.

Kawasan-kawasan Kanada yang lain[sunting | sunting sumber]

Sembilan wilayah Kanada yang lain secara umumnya menentang pergerakan ini. Selain dari kecil pergerakan, hanya utama pemisah pergerakan dalam bahasa inggeris Kanada telah Gerakan Anti-Gabungan kawasan Lautan (Maritimes Anti-Confederation movement) yang segera tertubuh setelah terbentuknya Gabungan Kanada.

Secara umumnya, warga penutur Perancis di luar Quebec menentang kedaulatan atau apa-apa bentuk pengiktirafan negara Quebec, sementara warga bukan penutur Perancis terutamanya minoriti yang berbahasa Inggeris di Montreal juga tetap menentang. Seorang presiden firma pemasaran membuat kesimpulan selepas suatu pungutan undian yang banyak pada subjek ini bahawa "perangkaan ini mengejutkan saya, ia begitu jelas di seluruh negara... Anda lihat para penutur Perancis di luar Quebec, hasil yang diberikan juga sama.... Secara keseluruhannya, di luar penutur Perancis di Quebec, semua kumpulan lain di seluruh negara menentang tanggapan ini." Soalan tepat yang diberikan dalam pungutan suara bulan November tahun 2006 pungutan suara, "Kini, ada perdebatan politik atas menyedari Quebec sebagai sebuah negara. Adakah anda mahukan orang-orang Quebec membentuk sebuah negara atau sebaliknya?" Warga-warga Kanada dari setiap kawasan di luar Quebec, warga Quebec yang tidak berbahasa Perancis (62 peratus) dan warga Kanada berbahasa Perancis di luar Quebec (77 peratus) semuanya menolak idea ini.[4]

Perancis[sunting | sunting sumber]

Meskipun keterbukaan dan sokongan didapati pada kedua-dua belah spektrum politik Perancis - sebagai kuasa bersejarah utama membentuk kawasan Quebec - sayap kanan politik Perancis secara tradisinya lebih memihak kepada kemerdekaan Quebec (sepertimana yang ditunjukkan Presiden Charles de Gaulle yang menyatakan sokongan beliau di Montreal pada tahun 1967) berbanding sayap kiri (seperti Presiden François Mitterrand[petikan diperlukan]).

Motto Pejabat Luar Negara Perancis mengenai persoalan kenegaraan Quebec ialah "non ingérence et non-indifférence" ("tiada masuk campur dan tiada pengabaian") yang melambangkan kedudukan rasmi negara tersebut. Dalam erti kata lainnya, meskipun orang Quebec mengundi untuk tinggal dalam Gabungan Kanada, Perancis akan secara rasminya menyokong Gabungan tersebut seadanya.[5]

Bekas Presiden Perancis iaitu Nicolas Sarkozy telah menyatakan secara rasminya bahawa beliau menentang pemisahan Quebec dari Kanada.[6][7] Situasi ini berubah setelah pelantikan pengganti beliau, François Hollande.[8]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Statistics on Official Languages in Quebec". Office of the Commissioner of Official Languages.
  2. ^ "Pourquoi faire la souveraineté?" (dalam bahasa Perancis). Dicapai pada 22 September 2010.
  3. ^ Carens, Joseph H., ed. (1995), Is Quebec Nationalism Just?: Perspectives from Anglophone Canada, Montreal, McGill-Queen's University Press. (ISBN 0773513426)
  4. ^ Les Perreaux (28 November 2006). "Canadians and Liberals reject Quebec nationhood: poll". Canada.com. Dicapai pada 2007-01-23.
  5. ^ Bastien, Frédéric (1998). "À la demande du Québec : la diplomatie québécoise de la France de 1969 à 1980 (Note)". Études internationales (dalam bahasa Perancis). 29 (3): 551–575.
  6. ^ "Sarkozy répudie le "ni-ni" sans ambiguïté" (dalam bahasa French). Le Devoir. 3 February 2009. Dicapai pada 2 Julai 2010.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  7. ^ "Sarkozy's sovereignty comments spark anger in Quebec". National Post. 2 February 2009. Dicapai pada 8 November 2010.
  8. ^ "France revives neutral policy on Quebec independence". http://www.cbc.ca. The Canadian Press. 15 Oktober 2012. Dicapai pada 20 Oktober 2015. Pautan luar dalam |website= (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]