Perlembagaan Thailand 2007

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Versi akhir draf perlembagaan, diedarkan kepada umum berikutan referendum pada bulan Ogos 2007 .

Perlembagaan Thailand 2007 telah dirangka oleh sebuah jawatankuasa yang ditubuhkan oleh junta tentera yang memansuhkan Perlembagaan Thailand 1997. Pada 19 Ogos 2007 satu referendum telah diterima oleh 57.8% pengundi dan telah menjadi undang-undang. Perlembagaan baru ini telah mengatasi undang-undang tertinggi bagi kerajaan beraja tersebut, Perlembagaan Interim Thailand 2006.

Perhimpunan Perangkaan Perlembagaan yang dilantik tentera telah bersetuju sebulat suara draf berkenaan dalam bulan Julai 2007, di sebalik kontroversi umum terhadap beberapa klausa tertentu.[1] Junta kemudiannya meluluskan undang-undang yang menjadikan kritikan terhadap draf perlembagaan suatu kesalahan.[2] Junta tentera berjaya menguruskan satu kempen propaganda sehingga lulusnya referendum berkenaan.

Perlembagaan Sementara 2006[sunting | sunting sumber]

Thailand

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan kerajaan
ThailandNegara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Dalam bulan September 2006, satu junta tentera merampas kuasa dari[ada kerajaan Thaksin Shinawatra yang dipilih rakyat dan memansuhkan Perlembagaan Thailand 1997. Kemudian, mereka telah menubuhkan satu perlembagaan sementara yang memberi laluan kepada satu proses merangka perlembagaan yang tetap.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Bangkok Post, CDA unanimously accepts draft constitution, 6 Julai 2007
  2. ^ The Nation, [1], 6 July 2007

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.