Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia
KependekanNCSM
Moto"Memberikan Harapan, Meraikan Kehidupan"
Ditubuhkan1966; 55 tahun yang lalu (1966)
PengasasS. K. Dharmalingam
JenisPertubuhan bukan untung
FokusKanser
Lokasi
Kawasan berkhidmat
Malaysia
Kaedah"Untuk memastikan tiada ketakutan rakyat Malaysia terhadap kanser dengan mewujudkan pemahaman mengenai kanser melalui pencegahan dan pengesanan awal, dan dengan menyediakan penjagaan dan sokongan yang terbaik untuk mereka yang menderita kanser."
Presiden
Dr. Saunthari Somasundaram
Naib Presiden
  • Dr. Felix Sundram
  • Clare Ratnasingham
Penaung
Sultan Nazrin Shah
Penaung Utama
Rafidah Aziz
Laman web rasmiwww.cancer.org.my

Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (Bahasa Inggeris: National Cancer Society of Malaysia; NCSM) ialah pertubuhan kanser bukan keuntungan Malaysia. Ditubuhkan pada 1966 oleh S. K. Dharmalingam, pakar onkologi pertama Malaysia, NCSM ialah badan amal yang dikecualikan cukai yang didaftarkan di bawah undang-undang Akta Pertubuhan Malaysia dan Pendaftar Pertubuhan Malaysia, fungsi utamanya ialah menyediakan perkhidmatan pendidikan, penjagaan dan sokongan pesakit kanser dan orang awam. NCSM berada di bawah naungan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah.[1]

Relay for Life[sunting | sunting sumber]

Relay for Life ialah acara pengumpulan dana tanda tangan untuk Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia.[2] Ia merupakan acara global yang menyatukan komuniti untuk meraikan mangsa yang terselamat, mengingati orang yang tersayang hilang, meningkatkan kesedaran serta dana untuk kanser, dan yang paling penting adalah bergiliran untuk berjalan atau berlari di trek terus menerus dalam menunjukkan solidariti dan sokongan untuk melawan kanser.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "The National Cancer Society of Malaysia". Kuala Lumpur Marathon. Dicapai pada 14 Mac 2018.
  2. ^ Intan Mawarni (2 Ogos 2017). "Relay event to celebrate cancer survivors". The Star Online. Dicapai pada 2 Ogos 2017.
  3. ^ Mark Ryan Raj (31 Julai 2019). "Relay For Life KL celebrates strength, courage and love of cancer survivors in 13th edition of solidarity walk". The Malay Mail. Dicapai pada 31 Julai 2019.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]