Pertanian di Thailand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Pertanian di kawasan luar bandar Bangkok.

Thai pertanian yang sangat berdaya saing, pelbagai dan khusus dan eksport adalah sangat berjaya di peringkat antarabangsa. Padi adalah tanaman paling penting di negara ini; Thailand adalah pengeksport utama dalam pasaran beras dunia. Lain-lain komoditi pertanian yang dihasilkan dalam jumlah yang ketara termasuk ikan dan produk perikanan, ubi, getah, bijian, dan gula. Eksport perindustrian makanan diproses seperti dalam tin tuna, nanas, dan beku udang semakin meningkat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pertanian di Thailand boleh dikesan melalui sejarah, aspek-aspek saintifik, dan sosial yang menghasilkan pendekatan unik moden Thailand pertanian. Berikutan Revolusi Neolitik, masyarakat di kawasan yang berkembang daripada memburu dan mengumpul [[]], melalui fasa "agro-kota-kota", dan ke dalam agama negeri empayar. Imigresen Tai menghasilkan satu pendekatan yang berbeza untuk pertanian lestari berbanding dengan yang lain amalan pertanian di dunia.

Dari kira-kira 1000, Tai basah pulut budaya ditentukan pentadbiran struktur dalam masyarakat pragmatik yang kerap menghasilkan lebihan yang boleh dijual. Berterusan hari ini, sistem ini menyatukan kepentingan pertanian beras keselamatan negara ekonomi dan kesejahteraan. Pengaruh Cina dan Eropah kemudian mendapat manfaat agribisnis dan memulakan permintaan yang akan memperluaskan pertanian melalui peningkatan penduduk sehingga tanah diakses telah dibelanjakan.

Perkembangan terkini dalam bidang pertanian telah bermakna bahawa sejak tahun 1960-an, pengangguran telah jatuh dari lebih 60% di bawah 10% pada awal 2000.[1] Dalam tempoh yang sama: harga makanan separuh, kelaparan menurun (dari 2.55 juta isi rumah pada tahun 1988 kepada 418,000 pada tahun 2007) dan kanak-kanak kekurangan zat makanan telah banyak dikurangkan (daripada 17% pada tahun 1987 kepada 7% pada tahun 2006).[1] Ini telah dicapai (a) melalui campuran peranan negeri yang kukuh dan positif dalam memastikan pelaburan dalam infrastruktur , pendidikan dan akses kepada kredit dan (b) berjaya inisiatif swasta di perniagaantanisektor.[1] Ini telah disokong peralihan Thailand kepada ekonomi perindustrian.[1]

Pertanian dalam peralihan[sunting | sunting sumber]

Pertanian dapat berkembang semasa tahun 1960-an dan 1970-an kerana ia mempunyai akses kepada tanah baru dan buruh yang menganggur.[1] Antara tahun 1962 dan 1983, sektor pertanian berkembang sebanyak 4.1% pada tahun purata dan pada tahun 1980, ia bekerja lebih daripada 70% daripada penduduk bekerja.[1] Namun, negeri melihat perkembangan dalam sektor pertanian seperti yang diperlukan untuk perindustrian dan eksport adalah dicukai dalam usaha untuk mengekalkan harga dalam negeri yang rendah dan meningkatkan hasil negeri bagi pelaburan di kawasan-kawasan lain dalam ekonomi. [1] Sebagai sektor-sektor lain yang dibangunkan,buruh yang pergi dalam mencari kerja dalam sektor-sektor lain ekonomi dan pertanian telah dipaksa untuk menjadi kurang buruh yang lebih intensif dan perindustrian.[1] Difasilitasi oleh undang-undang negeri yang memaksa bank-bank untuk menyediakan kredit yang murah kepada sektor pertanian dan dengan menyediakan kredit sendiri melalui Bank Pertanian dan Koperasi Pertanian (BAAC).[1] Negeri terus melabur dalam pendidikan, pengairan dan jalan luar bandar. [1] Hasilnya ialah pertanian yang terus berkembang pada kadar 2.2% antara 1983 dan 2007, tetapi juga pertanian yang kini hanya memberikan separuh pekerjaan luar bandar sebagai petani mengambil kesempatanpelaburan untuk mempelbagaikan.[1]

Sebagai pertanian menurun dalam kepentingan kewangan yang relatif dari segi pendapatan dengan perindustrian yang semakin meningkat dan pengamerikaan Thailand dari tahun 1960-an, tetapi ia terus menyediakan manfaat pekerjaan dan sara diri, luar bandar sosialsokongan, dan jagaan budaya. Teknikal dan ekonomi globalisasi kuasa-kuasa terus untuk mengubah pertanian kepada industri makanan dan dengan itu terdedah petani pekebun kecil ke tahap nilai-nilai alam sekitar dan manusia tradisional telah menurun dengan ketara dalam semua tetapi kawasan-kawasan miskin.

Memuatkan beras di Ban Sam Ruen

Perniagaantani, kedua-dua persendirian dan milik kerajaan, yang berkembang dari tahun-tahun 1960-an dan sara hidup petani sebahagiannya dilihat sebagai relik lampau dari mana perniagaantani boleh memodenkan. Walau bagaimanapun, sistem pengeluaran bersepadu intensif pertanian sara hidup terus menawarkan kecekapan yang tidak kewangan, termasuk manfaat sosial yang kini telah menyebabkan pertanian yang dianggap sebagai kedua-dua sektor sosial dan kewangan dalam perancangan, dengan pengiktirafan yang meningkat alam sekitar dan nilai-nilai budaya. 'Petani Profesional' yang dibuat 19.5% daripada semua petani pada tahun 2004.[1]

Elemen-elemen unik Thai pertanian termasuk pengairan teknologi yang mengelilingi satu milenium. Ia juga mempunyai struktur pentadbiran yang berasal dari kawalan air pertanian. Thailand mempunyai kepimpinan global dalam pengeluaran dan eksport beberapa komoditi pertanian, dan sektor perniagaan tani termasuk salah satu yang terbesar di dunia [perbadanan multinasional]] s. Masih ada potensi untuk peningkatan besar dalam produktiviti daripada teknologi yang dikenali.

Thailand menerajui dunia dalam menghasilkan dan mengeksport beras, getah, nanas dalam tin, dan udang harimau hitam. Ia membawa rantau Asia dalam mengeksport [ayam]] eksport daging dan beberapa komoditi lain, dan memberi makan lebih penduduk empat kali sendiri. Thailand juga bertujuan untuk mengembangkan eksport di ternakan.

Thailand tidak mungkin untuk dengan pantas perindustrian kecuali bersama-sama dengan [Republik [Rakyat China]], dan akan kekal salah satu daripada negara utama dunia pertanian di segi sosial, alam sekitar dan ekonomi untuk masa hadapan yang boleh diramalkan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]