Pertubuhan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pertubuhan atau organisasi adalah satu penyusunan sosial yang mengejar matlamat kolektif, mengawal prestasinya sendiri, dan mempunyai satu sempadan yang memisahkannya daripada persekitaran. Perkataan organisasi datangnya dari bahasa Inggeris organisation yang asalnya adalah perkataan Yunani iaitu organon ya itu sendiri berasal dari perkataan yang lebih dikenali ergon yang bermaksud "organ" - satu petak untuk tugas tertentu..

Jenis-jenis organisasi[sunting | sunting sumber]

Terdapat pelbagai jenis organisasi rasmi, termasuk syarikat, kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan, pertubuhan-pertubuhan antarabangsa, angkatan tentera, badan amal, syarikat bukan untuk keuntungan, perkongsian, koperasi, dan universiti. Sesebuah organisasi hibrid merupakan sebuah badan yang beroperasi di kedua-dua sektor awam dan sektor swasta pada masa yang sama, memenuhi tugas awam dan membangunkan aktiviti pasaran komersial. Sesebuah persatuan sukarela merupakan sebuah organisasi yang terdiri daripada sukarelawan. Organisasi tersebut mungkin boleh beroperasi tanpa undang-undang rasmi, bergantung kepada bidang kuasa, termasuk kelab tidak rasmi. Organisasi juga boleh beroperasi secara rahsia dan / atau secara tidak sah dalam kes kumpulan kongsi gelap, organisasi jenayah dan pergerakan penentang.

Struktur organisasi[sunting | sunting sumber]

Kajian organisasi termasuk memberi tumpuan bagi mengoptimumkan struktur organisasi. Menurut sains pengurusan, kebanyakan organisasi manusia secara kasar jatuh kepada empat jenis:

  • Jawatankuasa atau juri
  • Ekologi
  • Matrix organisasi
  • Piramid atau hierarki

Jawatankuasa atau juri[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan ini terdiri dari sekumpulan sejawat yang memutuskan sebagai kumpulan, kemungkinannya melalui undian. Perbezaan antara juri dan jawatankuasa merupakan ahli jawatankuasa biasanya ditugaskan bagi melaksanakan atau memimpin tindakan lanjut selepas kumpulan mencapai keputusan, sementara ahli juri membuat keputusan. Dalam negara-negara undang-undang awam, juri perundangan memutuskan keputusan hukum bersalah, tanggungjawab dan kuantiti kerosakan; juri juga digunakan dalam pertandingan athletik, anugerah buku dan aktiviti yang sama. Kadangkala jawatankuasa memilih berfungsi seperti juri. Pada Zaman Pertengahan, juri di benua Eropah biasa menentukan undang-undang menurut persetujuan di kalangan bangsawan tempatan.

Jawatankuasa seringkalai merupakan cara paling boleh diharap bagi membuat keputusan. Theorem juri Condorcet ini membuktikan bahawa sekiranya ahli purata mengundi lebih baik berbanding balingan dadu, dengan itu menambah lebih ramai ahli meningkatkan jumlah majoriti yang memutuskan undi yang betul (bagaimanapun ditakrifkan kebenaran). Masalahnya ialah sekiranya ahli biasa berikutnya lebih buruk daripada balingan dadu, keputusan jawatankuasa itu menjadi lebih buruk, bukannya lebih baik, dengan itu, pemilihan ahli adalah penting.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Senarai berkaitan[sunting | sunting sumber]

Kita perlu mancari apa apa pun cara jangan tinggal tolong lah siapa tinggal kena pukul

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]