Perubatan tradisional Cina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Kedai ubat Cina tradisional/barangan kering di Tsim Sha Tsui, Hong Kong.

Perubatan tradisional Cina (Cina Ringkas: 中医; Cina Tradisional: 中醫; pinyin: zhōng yī) ialah satu bidang perubatan tradisional yang didatangkan asal dari China mencakupi banyak jurusan dan amalan termasuk rawatan ubat herba (中药), akupunktur, terapi diet, dan urut Tui na dan Shiatsu. Amalan-amalan perubatan Cina Qigong dan Taijiquan juga berkaitan dekat dengan perubatan tradisional Cina.

Perubatan ini didakwa berakar dalam pemerhatian teliti pada alam semula jadi, kosmos, dan tubuh manusia selama berusia beribu-ribu tahun. Teori-teori utama termasuk Yin dan Yang, Lima Fasa, sistem saluran badan manusia, teori organ Zang Fu, enam pengesahan, empat lapis, dan sebagainya. Perubatan tradisional Cina moden mula diaturkan secara rapi sewaktu 1950-an di bawah Republik Rakyat China dan Mao Zedong. Walaupun pengamalan ini diterima baik dalam arus rawatan ubat di serata Asia Timur, ia dianggap sebagai suatu sistem perubatan alternatif di kebanyakan tempat dunia barat.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah perubatan Cina kuno (klasik)[sunting | sunting sumber]

Taijitu

Banyak falsafah dari ubat Cina tradisional berasal dari falsafah sama untuk menerangkan pemikiran Taoisme dan Buddha, dan mencerminkan kepercayaan Chinese klasik bahawa kehidupan dan aktiviti manusia individu mempunyai hubungan erat dengan persekitaran pada semua tahap.[1]

Mengikut legenda, hasil dari perbualan dengan menterinya Qibo (岐伯), Maharaja Kuning (2698 - 2596 SM) dianggapkan oleh tradisi Cina telah menggubahkan Neijing: Suwen atau Qanun Bahagian Dalam: Soalan Asas (《内经·素问》). Judul buku Huangdi Neijing (《黄帝内经》, Qanun Bahagian Dalam Maharaja Kuning) sering salah diterjemahkan sebagai Klasik Maharaja Kuning pada Perubatan Bahagian Dalam. Pendapat cendikiawan moden memegang bahawa penjangnya teks pada judul ini disusun oleh seorang cendikiawan yang tidak dikenali tidak melampaui dinasti Han hanya melebihi dua ribu tahun yang lalu. Juga satu lagi buku indeks Cina mengenai herba adalah "Ben Cao Gang Mu" (《本草纲目》) yang dikarang oleh Li Shi Zhen.

Sewaktu Dinasti Han (202 BC –220 AD), Zhang Zhongjing (张仲景/張仲景), Hippocrates China, datuk bandar Chang-sha yang hidup pada hujung kurun ke-2 AM, mengarang Perjanjian pada Cold Damage, yang mengandungi rujukan terawal dikenali pada Neijing Suwen. Seorang lagi doktor berpengaruh Han Timur adalah Hua Tuo (c. 140 – c. 208 AM), yang membius pesakit sewaktu pembedahan dengan suatu campuran wain dan tepung marijuana. Rawatan fizikal, pembedahan, dan herba Hua dan juga suatu diagnosis untuk seorang wanita yang mempunyai fetus mati dalam perutnya yang perlu dikeluarkan. Pengamal dinasti Jin dan peguambela akupunktur dan moxibustion, Huang-fu Mi (215 - 282 AM), juga memetik Maharaja Kuning dalam Jia Yi Jing (甲乙经/甲乙經), sekitar 265 AM. Sewaktu dinasti Tang, Wang Bing mendakwa telah meletakkan suatu salinan pada yang aslinya Neijing Suwen, yang memanjang dan menerbit dengan banyak. Karya ini diteliti semula oleh seorang jawatankuasa kemaharajaan sewaktu kurun ke-11 AM.

Ada juga kemajuan ternyata pada perubatan Cina sewaktu Zaman Pertengahan. Maharaja Gaozong (r. 649–683) dari Dinasti Tang (618–907) menugaskan susunan kesarjanaan suatu materia medica dalam 657 yang mendokumentasikan 833 bahan ubat diambil dari batu, mineral, logam, tumbuh-tumbuhan, herba, haiwan, sayur-sayuran, buah-buahan, dan hasil tanaman bijirin.[2] Dalam Bencao Tujing ('Illustrated Pharmacopoeia'), pegawai bercendikiawan Su Song (1020–1101) bukan hanya mengikut sistem mengkategorikan herba dan mineral menigkut kegunaan farmaseutikal mereka, tetapi dia juga mengambil keminatan pada zoologi.[3][4][5][6] Contohnya, Su membuat penjelasan sistematik pada spesis haiwan dan daerah persekitaran yang mereka dapat ditemukan, seperti ketam air tawar Eriocher sinensis ditemukan di Sungai Huai mengalir melalui Anhui, di jalan air berhampiran ibu negeri, dan juga kolam air dan rawang Hebei.[7]

Hubungan dengan budaya Barat dan perubatan tidak menggantikan ubat tradisional Cina. Sementara adanya faktor-faktor tradisional terlibat dalam amalan persistent, dua alasan adalah ketara pada penyebaran arah barat pada ubat tradisional Cina pada dekad-dekad baru ini. Pertamanya, amalan ubat tradisional Cina dipercayai oleh banyak menjadi sangat berkesan, kadang-kadang memberikan palliative efficacy di mana amalan perubatan Barat gagal atau tidak dapat memberikan rawatan, khususnya untuk penyakit rutin seperti demam selesema dan alergi, atau bila perubatan Barat gagal untuk relieve para pesakit menderita dari penyakit kronik. Ubat tradisional Cina telah menunjukkan berkesan pada rawatan kronik keadaan kelam-kabut kronik dan kefungsian, seperti migraines and osteoarthritis[8], dan secara tradisional digunakan untuk sebilangan lebar keadaan kelam-kabut kefungsian. Kedua, ubat tradisional Cina memberikan suatu pilihan lain pada yang kalau tidak tatacara costly yang mana banyak orang tidak mampu, atau yang tidak ditumpang insurans. Adanya juga banyak orang yang berpaling kepada ubat tradisional Cina untuk mengelakkan kesan sampingan farmaseutikal.

Ubat tradisional Cina pada kurun-kurun sedikit baru-baru ini dilihat oleh sekurang-kurangnya sesetengah ahli sinologi sebagai sebahagian dari suatu budaya, dari bomoh menyalahkan mambang jahat ke sistem "proto-saintifik" berkorespon;[9] mana-mana rujukan pada kuasa ghaib biasanya akibat terjemahan romantis atau kurang difahami dan tidak dapat ditemukan di dalam klasik berilham Toaisme acupuncture seperti Huang Di Nei Jing. Perkembangan sistem telah, ke atas sejarahnya, telah dianalisiskan secara skeptikal dan dan secara memanjang, dan amalan dan perkembangannya telah diturun dan naik untuk beberapa kurun dan budaya melalui yang mana ia telah mengembara[10] - tetapi sistem masih kekal oleh itu jauh. Ia benar bahawa fokus dari permulaan telah pada pragmatisme, tidak semestinya kefahaman mekanisme tindakan - dan yang ini telah menghalang keterimaan modennya di Barat. Ini, sungguhpun adanya waktu seawal kurun ke-18 apabila "acupuncture dan moxa adalah suatu matter of course dalam masyarakat Eropah yang sopan santun"[11]

Ubat tradisional Cina menjelaskan amalan moden perubatan Cina sebagai akibat pembaharuan yang melanda tempat selepas 1950 di Repulik Rakyat China. Istilah "perubatan Cina klasik" sering dirujukkan pada amalam perubatan yang bergantung pada teori dan kaedah bertarikh sebelum jatuhnya Dinasti Qing (1911). Penyokonh perubatan China klasik menggambarnya sebagai kurang berpengaruh oleh agenda Barat dan politik daripada ubat tradisional Cina.

Garis masa[sunting | sunting sumber]

Minuman perubatan mmerendam dengan wolfberry, tokay gecko, dan ginseng, untuk jualan di sebuah pasar tradisional di Xi'an, China.

Sejarah perubatan tradisional Cina diringkaskan oleh sebuah senarai doktor dan buku penting.

 • Tidak dikenali, Huángdì nèijīng (黃帝內經/黄帝内经) (Qanun Bahagian Dalam Maharaja Kuning) - Sùwèn (素问/素問) dan Língshū (灵枢/靈樞). Klasik perubatan tradisional Cina terawal diwariskan ke masa kini.
 • Zaman Negeri-Negeri Berperang (kurun ke-5 SM ke 221 SM): Manuskrip sutera merakamkan saluran dan kolateral, Zubi shiyi mai jiu jing (足臂十一脉灸经/足臂十一脈灸經, "Klasik Moxibustion Sebelas Saluran Kaki dan Lengan"), dan Yinyang shiyi mai jiu jing (阴阳十一脉灸经/陰陽十一脈灸經, Klasik Moxibustion pada Sebelas Saluran Yin dan Yang"). Yang kemudiannya adalah sebahagian dari cache teks didapati di Mawangdui pada zaman 1970an.
 • Dinasti Han (206 SM–220 AM) ke Zaman Tiga Kerajaan (220 - 280 AM):
  • Zhenjiu zhenzhong jing (针灸枕中经/鍼灸枕中經) (Klasik Moxibustion dan Akupunktur Dikekal dalam sebuah Bantal) oleh Huà Tuó (华佗/華佗).
  • Shanghan zabing lun (伤寒杂病论/傷寒雜病論), yang telah itu dipisahkan ke dua bahagian: Shānghán lùn (伤寒论/傷寒論) ("Perjanjian pada [Keadaan Kelam Kabut] Kerosakan Selesema" - berfokus pada keadaan febrile dipuncakan dengan "Selesema") dan Jingui yaolue (金匱要略) ("Asas Kabinet Keemasan" - berfokus pada "penyakit pelbagai") oleh Zhāng Zhòngjǐng (张仲景/張仲景).
 • Dinasti Tang (618–907)
  • Beiji qianjin yaofang (备急千金要方/備急千金要方) (Rumusan Kecemasan Bernilai Seribu dalam Emas) dan Qianjin yifang (千金翼方) (Tambahan pada Rumusan Berbaloi Seribu dalam Emas) oleh Sūn Sīmiǎo (孙思邈/孫思邈).
  • Waitai miyao (外台秘要/外臺秘要) (Inti Arkan dari Perpustakaan Kemaharajaan) oleh Wang Tao (王焘/王燾).
 • Dinasti Song (960 – 1279):
  • Tóngrén shūxué zhēnjiǔ tújīng (铜人腧穴针灸图经/銅人腧穴鍼灸圖經) (Panduan Gambaran Amalan Akupunktur dan Moxibustion di (the Transmission) (dan) Aku-poin (lain), untuk kegunaan dengan Tokoh Gangsa) oleh Wáng Wéiyī (王惟一).
 • Dinasti Yuan (1271 hingga ke 1368): Shísì jīng fāhuī (十四经发挥/十四經發揮) (Penjelasan Empat belas Saluran) oleh Huá Shòu (滑寿/滑壽).
 • Dinasti Ming (1368 hingga ke 1644): zaman keemasan akupunktur dan moxibustion. Banyak doktor dan buku masyhur. Untuk menamakan hanya sedikit:
  • Zhēnjiǔ dàquan (针灸大全/鍼灸大全) (Suatu Kutipan Lengkap Akupunktur dan Moxibustion) oleh Xu Feng (徐凤/徐鳳).
  • Zhēnjiǔ jùyīng fāhuī (针灸聚英发挥/鍼灸聚英發揮) (Suatu Kutipan Sebagai Contoh Akupunktur dan Moxibustion dan Asas mereka) oleh Gāo Wǔ (高武).
  • Zhēnjiǔ dàchéng (针灸大成/鍼灸大成) (Kompendium Akupunctur dan Moxibustion) oleh Yáng Jìzhōu (杨继洲/楊繼洲), diselesaikan pada 1601.
  • Běncǎo gāngmù (本草纲目/本草綱目) (Kompendium Materia Medika) oleh Lǐ Shízhēn (李时珍/李時珍), buku pra-moden herba yang paling lengkap dan komprehensif (diselesaikan pada 1578).
  • Wenyi lun (温疫论/溫疫論), oleh Wu Youxing 吴有性 (1642).
 • Dinasti Qing (1644-1912):
  • Yizong jinjian (医宗金鉴/醫宗金鑒) (Cermin Emas Tradisi Perubatan) disusun oleh Wu Qian (吴谦/吴謙) di bawah jawatankuasa kemaharajaan.
  • Zhenjiu fengyuan (针灸逢源/鍼灸逢源) (Sumber Akupunktur dan Moxibustion) oleh Li Xuechuan (李学川/李學川).
  • Wenre lun (温热论/溫熱論), oleh Ye Tianshi (叶天士/業天士).
  • Wenbing tiaobian (温病条辨/溫病條辨) (Pengenalan Bersistem keadaan kelam kabut faktor Panas) disusun oleh Wu Jutong (吴鞠通) pada 1798.[12]


Teori[sunting | sunting sumber]

Templat:Pagenumbers

Tumbuhan kering dan bahagian haiwan digunakan dalam perubatan tradisional Cina. Dalam imej ini adalah Lingzhi kering, ular, plastron kura-kura, Luo Han Guo, dan spesis ginseng.

Prinsip asas perubatan Cina tidak semestinya seragam, dan berasaskan beberapa mazab. TCM yand diterima dapat dijumpa dipengaruhi oleh Taoisme, Buddisme, dan Neo-Konfusianisme.[13]

Sejak 1200 SM, para akedemik Cina dari pelbagai sekolah telah berfokus pada hukum semulajadi diperhatikan dan implikasi mereak untuk kesifatan praktikal tempat kemanusiaan dalam alam ini. Dalam I Ching dan klasik sastera dan falsafah China lain, para pengarang Cina menjelaskan prinsip umum dan penggunaan mereka pada kesihatan dan rawatan.

Porkert, seorang doktor perubatan Barat, menempatkan teori rawatan Cina dalam konteks seperti berikut:

Perubatan Cina, seperti sains China lain, mentakrifkan data pada asas induktif dan sintetik kognitif. Keinductivitian berkorespon dengan suatu pautan logik di antara dua kedudukan berkesan wujud pada waktu yang sama dalam berlainan tempat dalam angkasa. (Sebaliknya, penyebaban adalah pautan logik di antara dua kedudukan berkesan diberikan pada berlainan waktu dalam tempat sama di angkasa.) Dalam kata-kata lain, pengesan berasaskan kedudukan yang berasingan dalam angkasa tetapi serentak dalam waktu adalah secara bersaling induktif dan oleh itu digelar kesan induktif. Dalam perubatan Barat sebelum perkembangan elektrodinamik dan fizik nuklear (yang ditemukan pada asasnya pada inductivity), nexus induktif telah dihadkan pada kegunaan subordinat dalam protosains seperti astrologi. Kini orang Brata, sebagai akibat dua ribu tahun tradisi cendiakiawan, berterusan dalam sifat membuat hubungan sebab dahulu dan pautan induktif, jika semuanya, hanya adalah suatu afterthought. Sifat ini masih dianggap halangan terbesar pada kehargaan cukup sains China pada umumnya dan perubatan Cina pada khususnya. Diberikan berlainan asas kognitif seperti itu, banyak kemiripan apparent di antara sains China dan Eropah tradisional yang menarik perhatian positivis yang rupa-rupanya palsu.[14]

Klasik Herba Shen Nong, sebuah buku perubatan Cina 2000 tahun dianggap kini sebagai buku tertua pada perubatan herba timur, mengklasifikasikan 365 spesis akar, rumput, kayu, bulu, haiwan dan batu ke adalam tiga kategori perubatan herba:

 • Kategori pertama, digelar "superior", termasuk herba berkesan untuk pelbagai penyakit dan kebanyakannya bertanggung jawab untuk mengekal dan mengembalikan seimbang badan. Mereka hampir tidak mempunyai side-effect tidak menggemarkan.
 • Kategori kedua mendirikan tonik dan perangsang, untuk mana kegunaan mereka tidak harus diprolonged.
 • Kategori ketiga harus diambil, biasanya dalam doses kecil, dan untuk rawatan ailment khusus sahaja.

Lingzhi ditampatkan nombor satu dari perubatan superior, dan oleh itu adalah perubatan terpuji dalam zaman kuno.[15] Kegunaan China kuno pada cendawan untuk perubatan, telah mengilhamkan penyelidikan hari moden ke dalam cendawan perubatan seperti shiitake, Agaricus blazei, Trametes versicolor, cendawan meja dan sudah tentu lingzhi.[16] Majmuk-majmuk disucikan secara tinggi diasingkan dari cendawan perubatan seperti lentinan (diasingkan dari Shiitake), dan Polysaccharide-K, (diasingkan dari Trametes versicolor), telah digabungkan ke dalam sistem jagaan kesihatan seperti Jepun.[17] Majmuk digunakan untuk merangsang sistem imun dan mengalakkan kesihatan.

Teori asas dan model badan[sunting | sunting sumber]

Sebuah carta China tua pada meridian akupunktur
Interaksi dari Wu Xing.

Templat:Sync

Perubatan Cina tradisional secara umumnya diasaskan pada konsep falsafah bahawa badan manusia adalah suatu alam kecil dengan suatu muatan sistem hubungan antara yang lengkap dan canggih, dan yang pada sistem itu biasanya berfungsi dalam keadaan seimbang untuk mengekalkan fungsi kesihatan badan manusia. Keseimbangan yin dan yang dianggap dengan memasuki qi ("nafas", "kuasa hidup", atau "tenaga rohaniah"), darah, jing ("inti buah pundi", termasuk "air mani"), cecair tubuh, Wu Xing, perasaan, dan nyawa atau mambang (shen). PTC mempunyai sebuah model badan unik, secara terkenal berkenaan dengan sistem meridian. Tidak seperti model anatomi Barat yang membahagikan badan fizikal ke dalam bahagian-bahagian, model Cina lebih berkenaan dengan fungsi. Oleh itu, limpa PTC bukan suatu keping khusus daging, tetapi dua aspek fungsi berkaitan dengan perubahan dan pengangkutan dalam badan, dan fungsi akal pemikiran dan pelajaran.

Perbezaan rantau dan berfalsafah di antara pengamal dan aliran sekolah membawa kepada perbezaan dalam amalan dan teori.

Teori digunakan bagi menjelaskan badan manusia dalam perubatan tradisional Cina termasuk:

Teori Yin/Yang dan lima elemen dapat digunakan pada kepelbagaian sistem selain daripada tubuh manusia, di mana teori Zang Fu, teori meridian dan teori tiga jiao (pemanas Tiga belas) adalah lebih khusus.

Ada juga model terasing yang digunakan pada pengaruh patologi, seperti teori perkembangan Empat tahap penyakit panas, teori Enam peringkat tembusan penyakit sejuk, dan sistem Lapan prinsip pengelasan penyakit.

Diagnostik[sunting | sunting sumber]

Templat:Pagenumbers Berikutnya falsafah makro penyakit, diagnostik tradisional Cina berasaskan suatu pemerhatian keseluruhan simptom manusia daripada ujian makmal peringkat "makro". Ada empat jenis kaedah diagnostik PTC: perhatian (望 wàng), dengar dan bau (闻/聞 wén), tanya tentang latar belakang (问/問 wèn) dan sentuhan (切 qiè).[18] Komponen bacaan nadi pemeriksaan sentuhan yang para pesakit Cina merujukkan dengan pergi ke doktor sebagai "Pergi untuk merasa nadi saya."[19]

Perubatan tradisional Cina dianggap memerlukan kemahiran diagnostik yang agak banyak. Latihan bertahun-tahun atau berdekad-dekad dikatakan diperlukan untuk pengamal PTC untuk memahami kerumitan keseimbangan simptom dan dinamik. Menurut dengan satu peribahasa Cina, Seorang doktor (TCM) bagus juga layak menjadi seorang perdana menteri bagus dalam sebuah negara.[perlu rujukan][meragukan ] Para pengamal moden di China sering menggunakan sebuah sistem tradisional dan gabungnya dengan kaedah Barat.[perlu rujukan]

Teknik[sunting | sunting sumber]

 • Pempalpatan nadi arteri radial (diagnosis nadi) pesakit dalam enam kedudukan
 • Pemerhatian lidah pesakit, suara, rambut, muka, postur, gaya jalan, mata, telinga, urat pada jari telunjuk kanak-kanak
 • Pempalpatan badang pesakit (khususnya bahagian abdomen, dada, belakang, dan lumbar) untuk kelembutan atau perbandingan bahagian kepanasan atau kesejukan relatif bahagian berlainan badan
 • Pemerhatian pelbagai bau pesakit
 • Menanya pesakit tentang kesan masalah mereka.
 • Mana-mana lain yang dapat diperhatikan tanpa peralatan dan tanpa mencederakan pesakit
 • Menanya soalan rinci tentang keluarga mereka, persekitaran hidup, diet makanan, emosi, kitaran haid untuk wanita, kanak-kanak membawa sejarah, tidur, senaman, dan apa-apa yang mungkin memberikan pandangan jauh ke dalam seimbangan atau ketidakseimbang seorang individu.

Kaedah rawatan[sunting | sunting sumber]

Kaedah-kaedah berikut dianggap sebahagian perubatan Cina:

 1. Akupunktur(针灸/針灸) (dari perkataan Bahasa Latin acus, "jarum", dan pungere, bermakna "cucuk") sebuah teknik di mana pengamal memasuki jarum halus ke dalam titik khusus di badan pesakit. Biasanya lebih kurnag sedozen akupoin disuntukkan ke dalam satu sesi, walaupun jumlah jarum digunakan dapat berlingkungan di mana-mana dari hanya satu atau dua ke 20 atau lebih. Kesan yang diniatkan adalah untuk menambahkan peredaran dan menyeimbangkan tenaga (Qi) di dalam badan.
 2. Aurikuloterapi (耳灼疗法/耳燭療法), yang datang bawah tajuk Akupunktur dan Moksibusti.
 3. Terapi makanan Cina (食疗/食療): Cadangan kedietan biasanya dilakukan menurut dengan keadaan individu pesakit berkaitan dengan teori PTC. "Lima perisa" biasanya dilakukan menurut dengan keadaan individu pesakit berkaitan dengan teori PTC. "Lima perisa" (suatu aspek penting herbalisme Cina juga) mengindikasikan fungsi apa pelbagai jenis makanan bermain dalam badan. Suatu diet seimbang, yang membawa ke kesihatan, adalah apabila lima perisa berfungsi berseimbang. Apabila seorang dijangkitkan (dan oleh itu tidak seimbang), sesetengah makanan dan herba ditetapkan untuk mengembalikan seimbang pada badan.
 4. Perubatan herba Cina (中草药/中药/中藥): Di China, perubatan herba dianggap kemodalan terapeutik asas perubatan bahagian dalam. Dari lebih kurang 500 herba Cina yang digunakan hari ini, 250 atau begitu sangat umum digunakan.[perlu rujukan] Daripada menjadi ditetapkan secara individu, herba tunggal digabungkan ke dalam rumusan-rumusan yang direkbentuk untuk digunakan pada keperluan khas pesakit individu. Sebuah rumusan herba dapat mengandungi di mana-mana dari 3 ke 25 herba. Dengan terapi diet pula, tiap herba mempunyai satu atau lebih dari lima perisa/fungsi dan satu dari lima "suhu darjah" ("Qi") (panas, agak panas, pertengahan, sejuk, dingin). Selepas ahli herba menentukan keadaan suhu darjah ketenagaan tubuh pesakit, dia prescribes suatu campuran herba disesuaikan untuk menyeimbangkan ketidakharmoni. Satu contoh klasik perubatan herba Cina adalah kegunaan pelbagai cendawan, seperti reishi dan shiitake, yang kini berada bawah kajian intense oleh ethnobotanists dan penyelidik perubatan untuk penambahan sistem imun.
 5. Bekam api (拔罐): Sejenis urut Cina, menyawan terdiri dari meletakkan beberapa "cawan" kaca (sfera buka) pada tubuh. Sebatang mancis dinyalakan dan diletakkan di dalam dan kemudian dialihkan sebelum meletakkan cawan terhadap kulit. Apabila udara dalam cawan dipanaskan, ia megembang, dan selepas meletaknya pada kulit, menyejuk, menciptakan tekanan lebih kurang dalam cawan yang membenarkan cawan untuk meletak ke kulit melalui sedutan. Apabila menggabungkannya dengan minyak urut, cawan dapat menggelongsor di keliling belakang, memberikan para pengamal memikirkan suatu urut tekanan membalik.
 6. Die-da or Tieh Ta (跌打) biasanya diamalkan oleh ahli seni pertahanan diri yang mengetahui aspek-aspek perubatan Cina yang digunakan pada rawatan trauma dan kecederaan seperti bone fractures, sprains, and bruises. Sesetengah para pakar ini juga mengguna atau mencadang disiplin lain terapi perubatan Cina (atau perubatan Barat dalam zaman moden) jika kecederaan serius dilibatkan. Amalan semacam muatan tulang (整骨) tidak umum di Barat.
 7. Gua Sha (刮痧)
 8. Moxibustion: "Moxa," sering digunakan conjunction dengan akupunktur, terdiri dalam pembakaran mugwort kering Cina (Artemisia vulgaris) di acupoints. "Direct Moxa" melibatkan cubitan clumps of the herb ke dalam kon-kon yang diletakkan pada acupoints dan dinyalakan hingga panas. Biasanya kon yang membakar dialihkan sebelum membakar kulit dan difikirkan, selepas kegunaan berulangan, untuk memanaskan tubuh dan menambah peredaran. Moxa dapat juga digulungkan ke dalam tiub berbentuk rokok cigar, dinyalakan, dan dipegang ke atas titik akupunktur, atau digulungkan ke dalam sebuah bola dan dilekatkan pada hujung belakang sebuah jarum dimasukkan untuk kesan memanas.
 9. Senaman Qigong fizikal seperti Tai chi chuan (senaman Taijiquan 太极拳/太極拳), Tafakur Berdiri (站樁功), Yoga, BaDuanJin Brokad (八段锦/八段錦) dan seni pertahankan diri Cina lain.
 10. Qigong (气功/氣功) dan berkaitan penafasan dan lahitan tafakur.
 11. Urut Tui na (推拿): sebentuk urut semacan dengan akutekanan (dari mana shiatsu timbul). Urut Timur biasanya ditadbirkan dengan pesakit yang berpakaian penuh, tanpa penggunaan lemak atau minyak. Koreografi sering melibatkan tekanan ibu jari, meraba, percussion, dan stretches.
 12. Sesetengah doktor PTC dapat juga menggunakan kaedah-kaedah esoterik yang menggabungkan atau mencerminkan kepercayaan peribadi atau pemakaran seperti Fengshui (风水/風水) atau Bazi (八字).

Cabang[sunting | sunting sumber]

Perubatan tradisional Cina mempunyai banyak cabang, yang terpengaruhnya dari mana adalah sekolah Jingfang (经方学派) dan Wenbing (温病学派). Sekolah Jingfang tergantung pada prinsip mengandungi klasik perubatan Cina dari Dinasti Han dan Tang, seperti Huangdi Neijing dan Shennong Bencaojing. Amalan sekolah Wenbing yang lebih kini secara besar berasaskan buku yang lebih baru termasuk Compendium of Materia Medica dari Dinasti Ming dan Qing, walaupun dalam teori sekolah ini mengikut pelajaran klasik yang terlebih dahulu juga. Perdebatan panas di antara kedua-dua sekolah ini hingga Revolusi Kebudayaan di tanah besar China, apabila sekolah Wenbing menggunakan kuasa politik untuk menekan sekolah yang menentang.[perlu rujukan]

Pandangan saintifik[sunting | sunting sumber]

Efikasi[sunting | sunting sumber]

Lihat juga: Akupunktur: Penyelidikan saintifik ke dalam efikasi

Banyak dari penyelidikan saintifik di TCM telah berfokus pada akupunktur. Pengesanan akupunktur tetap menjadi berkontroversi dalam masyarakat saintifik, dan suatu review oleh Edzard Ernst dan rakan-rakan pada 2007 mendapati bahawa lembaga bukti telah bertumbuh, penyelidikan adalah aktif, dan bahawa "bukti klinik menimbul kelihatan imply bahawa akupunktur adalah berkesan untuk sesetengah orang tetapi bukan semua keadaan".[20] Penyelidik mengguna protokol perubatan asas bukti telah mendapati bukti baik bahawa akupunktur secara sederhana berkesan dalam mencegah nausea.[21][22] Suatu kajian 2008 bercadangkan bahawa menggabungkan akupunktur dengan rawatan kemandulan lazim seperti IVF secara besar memperbaikikan kadaran maju sesetengah pengantaraan rawatan.[23] Ada bukti yang bercanggah bahawa ia dapat merawat kesakitan belakang bawah kronik,[24][25] dan bukti sederhana efikasi untuk kesakitan leher[26][27] dan pening kepala.[28] For most other conditions[29] pengulas telah mendapati sama ada kekurangan efikasi (iaitu, membantu dalam menghentikan merokok[30]) atau telah menutup bahawa tidak ada bukti cukup untuk menentukan jika akupunktur adalah berkesan (contohnya, merawat kesakitan bahu[31]). Sungguhpun sedikit yang diketahui tentang mekanisme dengan mana akupunktur dapat bertindak, suatu ulasan penyelidikan keneuroimrjan bercadang bahawa titik akupunktur khusus mempunyai kesan berlainan pada aktiviti serebrum pada sesetengah bahagian yang bukan kalau tidak meramalkan secara anatomi.[32]

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Institut Kebangsaan Kesihatan (NIH), dan Persatuan Perubatan Amerika (AMA) telah mengulas pada akupunktur[33][34]. Walaupun kumpulan-kumpulan ini tidak bersetuju pada piawai dan terjemahan bukti untuk akupunktur, ada perjanjian umum bahawa ia secara berkenaan selamat, dan siasatan lanjut diwajarkan. Consensus Development Conference Statement NIH 1997 pada akupunktur menutupkan:

...menjanjikan keputusan telah menimbul, contohnya, menunjukkan efikasi akupunktur dalam selepas operatif dewasa dan nausea kemoterapi dan memuntah dan dalam kesakitan pergigian selepas operatif. Ada keadaan lain seperti ketagihan, pemulihan strok, pening kepala, kekejangan haid, siku tenis, fibromyalgia, kesakitan myofascial, osteoartritis, kesakitan bahagian bawah belakang, sindrom terowong karpal, dan penyakit lelah, di mana akupunktur dapat menjadi berguna sebagai suatu rawatan tambahan atau suatu pilihan lain yang dapat diterima atau dimasukkan dalam suatu acara pengurusan komprehensif. Penyelidikan lanjut mungkin mendedahkan bahagian-bahagian tambahan di mana pengantaraan akupunktur akan menjadi berguna.

Penyelidikan yang kurang saintifik telah dilakukan dalam peruabtan herba Cina, yang mendirikan kebanyakan PTC. Sesetengah orang meragui efikasi PTC berasaskan asas ketara mereka pada ajaib sympatetik (penyebaban oleh kerana analogi atau kemiripan) — contohnya, bahawa tumbuh-tumbuhan dengan daun-daun berbentuk jantung yang membantukan jantung. Sementara doktrin tanda tangan memang menjadi asas pilihan banyak ramuan perubatan herba, ini tidak seharusnya bermakna yang sesetengah bahan tidak akan (mungkin dengan secara kebetulan) memiliki ciri-ciri perubatan yang dianggapkan punca. Contohnya, ia kemungkinan bahawa sedangkan herba-herba mungkin dipilih terdahulunya pada alasan salah, hanya yang dikirakan berkesan telah digunakan. Batasan berpotnsi pada penyelidikan saintifik termasuk harga cukup besar dan kemahiran diperlukan untuk melakukan percubaan klinik double-blind[perlu rujukan], dan kekurangan perangsang kewangan dari kebolehan untuk memperolehi paten.

Majmuk farmakologi telah diasingkan dari sesetengah perubatan herba Cina; ulat kayu Cina (qinghao) adalah sumber untuk penemuan artemisinin, yang kini digunakan di seluruh dunia untuk merawat elemen pencegah pelbagai ubat malaria falkiparum, dan juga di bawah siasatan sebagai suatu ajen anti-kenser.[perlu rujukan] Ia dalah salah satu dari banyak kandidat kemudiannya diujikan oleh ahli sains China dari sebuah senarai hampir 200 perubatan tradisional Cina untuk merawat[perlu rujukan]. Ia hanya satu yang berkesan[perlu rujukan]. Banyak perubatan Cina dipasarkan sebagai tambahan dietary di Barat, dan adanya kontroversi berpatutan ke atas pengesanan mereka.[35]

Keselamatan[sunting | sunting sumber]

Dalam amalan[sunting | sunting sumber]

Akutekanan dan akupunktur secara besar diterima selamat dari keputusan diperolehi melalui kajian perubatan. Beberapa perkara pneumotoraks, kerosakan urat saraf[perlu rujukan] dan jangkitan[perlu rujukan] telah dilaporkan disebabkan dari rawatan akupunktur. Peristiwa-peristiwa buruk ini sangat jarang khususnya apabila dibandingkan dengan pengantaraan perubatan lain, dan ditemukan oleh kerana kecuaian pengamal.[perlu rujukan] Kepeningan dan kelebaman akan kadang-kadang disebabkan dari rawatan akupunktur.

Sesetengah kerajaan telah berkeputusan bahawa akupunktur dan rawatan herba Cina seharusnya ditadbirkan oleh orang-orang yang telah berpendidikan untuk menggunakan mereka secara selamat. Satu laporan Australia berkatan pada 2006, "Suatu pencarian utama adalah bahawa risiko peristiwa buruk berkaitan dengan panjang pendidikan pengamal, dengna para pengamal bersiswazah dari acara pendidikan perubatan Cina tradisional dipanjangkan beramal lebih kurang setengah peristiwa buruk dari para pengamal yang telah bersiswazah dari acara latihan pendek."[36]

Alergi[sunting | sunting sumber]

Sesetengah perubatan herba Cina melibatkan risiko tindakan alergi dan dalam perkara-perkara jarang melibatkan risiko keracunan. Perkara-perkara keracunan tajam dan kronik disebabkan rawatan melalui perubatan Cina yang dingest ditemukan di China, Hong Kong, dan Taiwan, dengan sedikit kematian berlaku tiap tahun.[perlu rujukan] Banyak dari kematian untuk memang berlaku meskipun, apabila para pesakit menetapkan herba atau mengambil versi tidak diproses herba toksik.[perlu rujukan] Bentuk mentah dan tidak diproses akonit, atau fuzi adalah sebab terumum keracunan. Kegunaan akonit dalam perubatan herba Cina biasanya dihadkan pada akonit diproseskan, yang mana ketoksikan didenaturkan oleh rawatan panas.

Toksin dan pencemar[sunting | sunting sumber]

Majmuk yang berpotensi toksik dan karkinogenik seperti trioksida arsenik (三氧化二砷) dan kulit kayu manis (digelar zhūshā, 朱砂) kadang-kadang ditetapkan sebagai sebahagian dari campuran perubatan, dari segi "menggunakan racun untuk merawat racun". Harba yang tidak diproses kadang-kadang dilancungkan dengan kimia yang akan mengubah kesan diniatkan persediaan atau preskirpsi herba. Dengan skandal susu Cina 2008, mengubahkan makanan dan perubatan untuk menambahkan untung sungguhpun mempunyai ilmu kebahayaan dan peraturan had ditempatkan yang dipintas sering oleh kerana rasuah dan motif keuntungan. Meskipun, ilmu pemerosesan dipebaikikan dengan kajian lebih berempayar herba Cina dan peraturan lebih ketat diletakkan, sama ada dihiraukan atau tidak, berkaitan pertumbuhan, pemerosesan, dan praskripsi pelbagai herba.

Suatu perubatan digelar Fufang Luhui Jiaonang (复方芦荟胶囊) telah dialihkan dari almari-almari kedai dan farmasi di UK pada Julai 2004 apabila ia didapati mengandungi 11-13% merkuri.[37]

Di Amerika Syarikat, herba Cina má huáng (麻黄; secara harfiah "hemp yellow") — dikenali secara umum di Barat dengan nama bahasa Latinnya Ephedra — telah diharamkan pada 2004 oleh FDA, walaupun pemerintahan penghabisan FDA mengecualikan penyediaan Asia tradisional Ephedra dari larangan. Larangan Ephedra telah bermakna untuk memerangi kegunaan herba ini dalam barangan kurang berat badan Barat, suatu fenomena moden yang secara tinggi dialihkan dari kegunaan tradisional Asia pada herba ini. Tiada kes kemalangan yang menyebabkan kematian Ephedra dengan pesakit menggunakan persediaan Asia tradisional herba untuk kegunaan tradisional yang diniatkan. Larangan ini telah diperintah dialihkan pada April 2005 oleh seorang hakim mahkamah persekutuan Utah. Meskipun, pemerintahan telah dirayukan dan Ogos 17, 2006, Mahkamah Rayuan mendukung larangan FDA ephedra, mendapati bahawa 133,000 muka surat rakaman pentadbiran disusun oleh FDA menyokong carian agensi bahawa ephedra menimbulkan suatu risiko tidak berpatutan pada para pengguna.

Kekurangan kepiawaian[sunting | sunting sumber]

Harba Cina sering tidak dipiawaikan dari satu pil ke lain, atau dari satu jenama ke lain, dan dapat dirumuskan semula, dicampurkan semula, atau selain itu diubah oleh mana-mana syarikat. Untuk mencegah isu-isu, mempiawaikan perubatan Kampo Jepun untuk jualan di seluruh dunia adalah suatu pilihan lain yang lebih selamat berasaskan perubatan tradisional Cina dan peraturan yang dikuatkuasakan dan diaturkan sebagai farmaseutikal dipasangankan dengan ujian dan pantauan selepas pasar luas.

Penamaan kabur[sunting | sunting sumber]

Banyak perubatan Cina mempunyai nama berlainan untuk ramuan yang sama bergantung pada lokasi dan waktu, ramuan dengan ciri perubatan lain mempunyai nama mirip yang dikongsi. Contohnya, ada sebuah laporan yang mirabilite/sodium sulphate decahydrate (芒硝) telah salah diakui sebagai sodium nitrite (牙硝)[38], resulting in a poisoned victim[39][40]. Dalam sesetengah teks perubatan Cina, kedua-dua nama dapat bersilih ganti[41]. Lembaga Pendaftaran Perubatan Cina di negeri Victoria di Australia mengisukan laporan pada 2004 yang menyatakan ini adalah suatu masalah yang perlu dialamatkan.[42]

Hubungan dengan perubatan Barat[sunting | sunting sumber]

Templat:Unbalanced section Sebagai suatu contoh peranan berlainan PTC di China dan Barat, seorang dengan tulang patah di Barat (iaitu suatu rutin, keadaan "terus terang") akan hampir tidak melihat seorang pengamal peruabtan Cina, sedangkan ini adalah rutin di China.

Kebanyakn orang Cina di China tidak melihat perubatan Cina dan perubatan Barat bertentangan. Dalam perkara keadaan kecemasan dan krisis, biasanya tiada penolakan dalam menggunakan perubatan Barat lazim. Pada waktu yang sama, anda melihat seorang doktor Barat jika anda mempunyai appendikitis tajam, tetapi anda bersenam atau mengambil herba Cina untuk membuat badan anda sekup sihat untuk mencegah apendikitis, atau untuk sembuh lebih cepat dari pembedahan. Sangat sedikit pengamal peruabtan Barat di China menolak perubatan Cina tradisional, dan kebanyakan doktor China akan menggunakan elemen-elemen perubatan Cina dalam amalan mereka sendiri.

Suatu peringkat integrasi di antara perubatan Cina dan Barat juga wujud di China. Misalnya, di hospital kenser Shanghai, seorang pesakit dapat dilihat oleh suatu pasukan pelbagai disiplin dan dirawat secara serentak dengan pembedahan radiasi, ubat Barat dan rumusan herba tradisional. Suatu laporan oleh kerajaan negeri Victoria di Australia pada pendidikan PTC di China menyatakan:

Para siswazah dari kursus-kursus universiti PTC dapat mendiagnosiskan dalam istilah peruabtan Barat, menetapkan farmaseutikal Barat, dan mengambil tatacara pembedahan minor. Pada kesannya, mereka mengamalkan PTC sebagau suatu keistimewaan dalam pertubuhan lebih luasnya jagaan kesihatan Cina.[43]

Negara lain tidak semestinya halnya bahawa perubatan Cina tradisional dan Barat diamalkan secara serentak oleh pengamal yang sama. Pendidikan PTC di Australia, contohnya, tidak melayakkan seorang pengamal untuk memperuntukkan diagnosis dalam istilah prubatan Barat, menetapkan farmaseutikal berjadual, ataupun melakukan tatacara pembedahan.[44] Sungguhpun bidang berkuasa menyatakan bahawa pendidikan PTC tidak melayakkan para pengamal untuk menetapkan ubat Barat, suatu rangka legislatif berasing dibina untuk membenarkan para pengamal untuk menetapkan herba Cina yang kalau tidak diklasifikasikan sebagai beracun.[42]

Ia bagus dinyatakan bahawa amalan perubatan Barat di China adalah agak berbeza dari yang di Barat. Bertentangan dengan Barat, ada agak sedikit profesional kesihatan bersekutu untuk melakukan tatacara perubatan atau mengambil tatacara seperti urut atau terapi fizikal.

Tambahan, para pengamal Cina dari perubatan Barat telah menjadi kurang berkesan dengan arah aliran di BArat yang mengalakkan penguasaan pesakit, untuk melihat pesakit sebagai seorang individu daripada suatu kutipan berbahagian, dan tidak melakukan apa-apa sewaktu dirawatkan secara sesuai. Para pengamal Cina dengan perubatan Barat telah dikritikkan secara luas melebih tetap ubat seperti kortikosteroid atau antibiotik untuk jangkitan virus umum. ia mungkin bahawa peruabtan ini, yang secara umum diketahui tidak berguna terhadap remedi herba Cina. Suatu penjelasan yang lebih masyhur dan boleh diharap adalah manfaat kewangan doktor menerima dari syarikat farmaseutikal untuk menetapkan rawatan yang tidak diperlukan.[45]

Diagnostik dan rawatan Cina tradisional seringkali lebih murah dariapda kaedah Barat yang memerlukan alat teknologi tinggi atau manipulasi kimia luas.

Para pengamal PTC moden akan merujukkan pesakit pada kemudahan perubatan Barat jika suatu keadaan perubatan dilihat telah meletakkan badan terlampau jauh darip "keseimbangan untuk kaedan tradisional pada remedi.

Produk haiwan[sunting | sunting sumber]

Kuda laut kering seperti ini digunakan secara luas dalam perubatan tradisional di China dan tempat lain

Barangan haiwan digunakan di sesetengah rumusan Cina, yang dapat mewakili suatu masalah untuk vegans dan vegetarians. Jike diberitahukan sekatan seperti itu, para pengamal akan sering menggunakan bahan pilihan lain.

Amalan menggunakan spesis yang terancamen adalah berkontroversi dalam PTC. Banyak bahan-bahan berada di bawah kategori ini, dengan Materia Medicas moden seperti teks herba Cina komprehensif Bensky, Clavey dan Stoger mengurus dengan bahan-bahan berasal dari spesis yang terancam dalam suatu appendiks, dengan suatu emfasis pada pilihan lain yang dicadangkan.[46] Sesetengah mendakwa kegunaan bahan-bahan berasal dari haiwan, seperti kegunaan zakar harimau untuk impoten, tidak dapat dianggap benar, kerana bahan-bahan yang disoal tidak bermuncul dalam senarai bahan-bahan farmakopoeia[perlu rujukan]. Kegunaan tanduk badak sembu (xī jiǎo / 犀角) untuk "menyejukkan darah" telah digantikan dengan tanduk kerbau (shuǐ niú jiǎo / 水牛角) bermula dari mungkin 5 AM, dan hempedu lembu (bovine) (niú dǎn / 牛膽 / 牛胆) adalah suatu penggantian moden untuk hempedu beruang (ursine) (xíong dǎn / 熊膽 / 熊胆). Suatu ramuan seperti "rumpai kambing bertanduk" (yín yáng hoù / 淫羊藿) adalah ketaranya sebuah tumbuhan (Epimedium).

Kegunaan perubatan mempunyai kesan uatama pada penduduk kuda laut, yang dianggap suatu ramuan asas, dan digunakan untuk merawat kepelbagaian keadaan kelam-kabut, termsuk penyakit lelah, arteriosklerosis, incontinence, impoten, keadaan kelam kabut tiroid, penyakit kulit, tulang patah, penyakit jantung, dan juga untuk memudahkan kelahiran anak dan juga sebagai suatu afrodisiak.[47]

Sup sirip ikan jerung mengikut tradisi dianggap bermanfaat untuk kesihatan di Asia Timur, dan kedudukannya sebagau suatu hidangan "elit" telah membawa permintaan bersa dengan ketambahan kemewahan di China, tetapi ia pasti mempunyai kesan mengakibatkan kebinasaan pada penduduk ikan jerung[48].

Gerakan hak asasi haiwan menyatakan bahawa sedikit jawapan perubatan Cina tradisional masih menggunakan hempedu beruang (xíong dǎn). Sejak 1988, Kementerian Kesihatan Cina bermula mengawal hasilan ini, yang terdahulunya menggunakan beruang yang dibunuh sebelum musim dingin. Beruang-beruang itu sering dimuatkan dengan suatu jenis kateter tetap, yang lebih beruntung daripada membunuh beruang[49]. Rawatan itu sendiri dan khususnya pencabutan hempedu adalah sangat menyakitkan untuk beruang, dan menyebabkan kerosakan perut dan usus, sering akhirnya menyebabkan kematian mereka. Meskipun, oleh kerana perhatian antarabangsa pada isu-isu mengelilingi penuaiannya, hempedu kini sanfat jarang digunakan oleh para pengamal di luar China; hempedu pundi-pundi dari lembu (hempedu lembu / niú dǎn) dicadangkan sebagai suatu pengganti untuk ramuan ini.

Pembangkang[sunting | sunting sumber]

Bermula dari abad ke-19, sesetengah ahli politik dan sarjana China dengan latar belakang dalam perubatan Barat cuba menfasakeluarkan perubatan tradisional Cina secara penuh di China.[perlu rujukan]

Percubaan untuk mengurangkan perubatan Cina di Chian sentiasa membangkitkan perdebatan skala besar tetapi tidak pernah berjaya secara penuh. Masih lagi, banyak penyelidik dan dan pengamal perbuatan tradisional Cina di China dan Amerika Syarikat berdebatkan perlunya untuk mendokumenkan efikasi perubatan tradisional Cina dengan eksperimen yang berkawal dan buta dua kali ganda. Usaha-usaha ini tetap menjadi halangan dengan kesusahan mencipta placebo untuk kajian akupunktur.[perlu rujukan]

Percubaan untuk memfasakan perubatan tradisional Cina di Jepun berjaya secara separuh jalan selepas Pengembalian Meiji. Meskipun, pada 1920an suatu gerakan timbul bahawa percubaan untuk mengembalikan amalan perubatan tradisional, khususnya akupunktur. Gerakan ini, digelarkan sebagai gerakan Terapi Meridian Keiraku Chiryo dalam bahasa Jepun), berterusan ke hari ini. Lebih lagi, banyak doktor Jepun berterusan untuk mengamalkan Kampo, suatu bentuk perubatan tradisional berasakan tradisi Shang Han Lun pada perubatan herba Cina.[perlu rujukan] Meskipun, ada banyak perbezaan seperti kepiawaian dan peraturan dikuatkuasakan di Kampo yang tidak hadir dalam perubatan tradisional Cina. Terbitan paling saintifik diamalkan di Jepun adalah ryodoraku (良導絡), yang dibangunkan oleh Yosio Nakatani pada 1950. Ia menggunakan alat ujian elektrik objektif dan kerangsangan karan sudut-sudut akupunktur daripada terjemahan subjektif pada simptom dan rawatan. Penyelidikan ryodoraku dipusatkan di Osaka Medical College, Jepun.

Kegunaan bahagian-bahagian spesis terancam (seperti kuda laut, tanduk badak sumbu, dan tulang dan kuku harimau) telah menciptakan kontroversi dan menyebabkan pasaran gelap penceroboh yang memburu haiwan terhad. [50][51] Kepercayaan budaya berduduk dalam pada potensi bahagian-bahagian harimau adalah sangat tersebar luas di sepanjang Asia yang undang-undang melindungi walaupun spesis terancam seperti Harimau Sumatra gagal untuk menghentikan paparan dan jualan bahan-bahan ini di pasaran buka, menurut dengan 2008 report from TRAFFIC Bahagian-bahagian "perubatan" masyhur dari haiwan yang diceroboh termasuk zakar harimau, dipercayai memperbaikikan kelakian,[52] dan mata harimau. Dalam Black Market, jurugambar Patrick Brown mengambil kelihatan mendalam pada perdagangan haram hidupan liar di Asia.

Kemodenan[sunting | sunting sumber]

Perubatan Cina tradisional telah pada sesetengah taraf dimodenkan dengan menukarkan tumbuh-tumbuhan dan ramuan ke soluble granules dan tablets. Rumusan moden dalam pil dan sachets menggunakan 675 ramuan tumbuh-tumbuhan dan fungi dan lebih kurang 25 dari sumber tumbuh-tumbuhan seperti ular, cicak, kodok, katak, lebah, dan ulat tanah.

Siasatan ramuan aktif dalam ubat tradisional Cina telah menghasilkan suatu ubat barat: Artemisinin yang kini digunakan secara lebar dalam rawatan malaria.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

 1. ^ See Huang neijing Suwen, chapter 3.
 2. ^ Charles Benn, China's Golden Age: Everyday Life in the Tang Dynasty. Oxford University Press, 2002, ISBN 0-19-517665-0), pp. 235.
 3. ^ Wu Jing-nuan. (2005). An Illustrated Chinese Materia Medica, p. 5.
 4. ^ Needham, Joseph. (1959). Mathematics and the Sciences of the Heavens and the Earth (Science and Civilization in China, Vol. III), pp. 645, 648-649.
 5. ^ Joseph Needham, Science and Civilization in China: Volume 6, Biology and Biological Technology, Part 1, Botany. (Taipei: Caves Books Ltd., 1986), pp. 174–175.
 6. ^ Schafer, Edward H. "Orpiment and Realgar in Chinese Technology and Tradition," Journal of the American Oriental Society (Volume 75, Number 2, 1955): 73–89.
 7. ^ West, Stephen H. "Cilia, Scale and Bristle: The Consumption of Fish and Shellfish in The Eastern Capital of The Northern Song," Harvard Journal of Asiatic Studies (Volume 47, Number 2, 1987): 595–634.
 8. ^ http://www.ahealthyme.com/article/primer/100026128
 9. ^ "It could be said that the theory of the 5 Elements, and its application to medicine, marks the beginning of what one might call 'scientific' medicine and a departure from Shamanism. No longer do healers look for a supernatural cause of disease: they now observe Nature and, with a combination of the inductive and deductive method, the set out to find patterns within it and, by extension, apply these in the interpretation of disease" - from an introductory textbook used by many acupuncture courses - Maciocia, Giovanni (1989). The Foundations of Chinese Medicine. Churchill Livingstone. m/s. 16. ISBN 0-443-03980-1.
 10. ^ Needham, Joseph et al. (2002) Celestial Lancets, pp.69-170, 262-302.
 11. ^ Needham, Celestial Lancets, p. 296.
 12. ^ Sebuah excerpt dari buku ini diterjemahkan di http://www.pacificcollege.edu/alumni/newsletters/winter2004/damp_warmth.html Diarkibkan 2009-03-01 di Wayback Machine.
 13. ^ Unschuld, Paul Ulrich (1985). Medicine in China: A History of Ideas. University of California Press. ISBN 0520062167.
 14. ^ Porkert, Manfred (1974). The Theoretical Foundations of Chinese Medicine: Systems of Correspondence. MIT Press. ISBN 0262160587.
 15. ^ Halpern, Georges, MD, PhD. "Medicinal Mushrooms Ancient Remedies for Modern Ailments". Cite journal requires |journal= (bantuan)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
 16. ^ Alicia Di Rado (2009). "A salad fixin' with medical benefits?".
 17. ^ "Coriolus Versicolor". Diarkibkan daripada yang asal pada 2010-06-25. Dicapai pada 2009-11-07.
 18. ^ Maciocia, Giovanni (1989). The Foundations of Chinese Medicine. Churchill Livingstone.
 19. ^ Kaptchuk, Ted (2000). Chinese Medicine: The Web That Has No Weaver (ed. 2nd). Random House.
 20. ^ Ernst E; Pittler MH; Wider B; Boddy K (2007). "Acupuncture: its evidence-base is changing". Am. J. Chin. Med. 35 (1): 21–5. doi:10.1142/S0192415X07004588. PMID 17265547. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 21. ^ Lee A; Done ML; Lee, Anna (2004). "Stimulation of the wrist acupuncture point P6 for preventing postoperative nausea and vomiting". Cochrane database of systematic reviews (Online) (3): CD003281. doi:10.1002/14651858.CD003281.pub2. PMID 15266478. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 22. ^ Dibble SL; Luce J; Cooper BA; Israel J; Cohen M; Nussey B; Rugo H (2007). "Acupressure for chemotherapy-induced nausea and vomiting: a randomized clinical trial". Oncol Nurs Forum. 34 (4): 813–20. doi:10.1188/07.ONF.xxx-xxx. PMID 17723973. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 23. ^ Manheimer E; Zhang G; Udoff L; Haramati A; Langenberg P; Berman BM; Bouter LM (2008). "Effects of acupuncture on rates of pregnancy and live birth among women undergoing in vitro fertilisation: systematic review and meta-analysis". BMJ. 336 (7643): 545–9. doi:10.1136/bmj.39471.430451.BE. PMID 18258932. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 24. ^ Furlan AD; van Tulder MW; Cherkin DC; dll. (2005). "Acupuncture and dry-needling for low back pain". Cochrane database of systematic reviews (Online) (1): CD001351. doi:10.1002/14651858.CD001351.pub2. PMID 15674876. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 25. ^ Manheimer E; White A; Berman B; Forys K; Ernst E (2005). "Meta-analysis: acupuncture for low back pain" (PDF). Ann. Intern. Med. 142 (8): 651–63. PMID 15838072. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 26. ^ Trinh K; Graham N; Gross A; Goldsmith C; Wang E; Cameron I; Kay T (2007). "Acupuncture for neck disorders". Spine. 32 (2): 236–43. doi:10.1097/01.brs.0000252100.61002.d4. PMID 17224820. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 27. ^ Trinh KV; Graham N; Gross AR; dll. (2006). "Acupuncture for neck disorders". Cochrane Database of Systematic Reviews. 3 (3): CD004870. doi:10.1002/14651858.CD004870.pub3. PMID 16856065. Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 28. ^ The Cochrane Collaboration - Acupuncture for idiopathic headache. Melchart D, Linde K, Berman B, White A, Vickers A, Allais G, Brinkhaus B
 29. ^ Cochrane Collaboration. [pautan putus] [Search all Cochrane reviews for "acupuncture", retrieved 30 January 2008.
 30. ^ Acupuncture and related interventions for smoking cessation
 31. ^ Acupuncture for shoulder pain
 32. ^ Lewith GT; White PJ; Pariente J (2005). "Investigating acupuncture using brain imaging techniques: the current state of play". Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM. 2 (3): 315–9. doi:10.1093/ecam/neh110. PMID 16136210. Diarkibkan daripada yang asal pada 2007-03-11. Dicapai pada 2007-03-06. Unknown parameter |month= ignored (bantuan); Unknown parameter |author-separator= ignored (bantuan)
 33. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2006-04-12. Dicapai pada 2009-11-07.
 34. ^ AMA (CSAPH) Report 12 of the Council on Scientific Affairs (A-97) Full Text
 35. ^ American Cancer Society. Chinese Herbal Medicine. http://www.cancer.org/docroot/ETO/content/ETO_5_3x_Chinese_Herbal_Medicine.asp Diarkibkan 2010-03-03 di Wayback Machine
 36. ^ Towards a Safer Choice - The Practice of Traditional Chinese medicine In Australia - Summary of Findings
 37. ^ MHRA finds contaminated Chinese, Ayurvedic medicines
 38. ^ "香港容易混淆中藥". Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-01-19. Dicapai pada 2009-11-07.
 39. ^ "¡u¨~µv¡v»P¡u¤úµv¡v¤Å²V²c¨Ï¥Î". Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-06-02. Dicapai pada 2009-11-07.
 40. ^ Chinese medicine Natrii Sulfas not to be confused with chemical Sodium Nitrite
 41. ^ âÏõͼÆ×-¿óÎïÀà(¿óÎïÀà)
 42. ^ a b "salinan arkib" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2009-03-27. Dicapai pada 2009-11-07.
 43. ^ Towards a Safer Choice - The Practice of Traditional Chinese medicine In Australia - Education in Traditional Chinese Medicine 8.1 - 8.3.3
 44. ^ Towards a Safer Choice - The Practice of Traditional Chinese medicine In Australia - Risks Associated with the Practice of TCM - 4.1 - 4.6
 45. ^ http://news.sina.com.cn/china/2000-07-18/108885.html
 46. ^ Bensky, Clavey and Stoger (2004). Chinese Herbal Medicine Material Medica (3rd Edition). Eastland Press.
 47. ^ NOVA Online | Kingdom of the Seahorse | Amanda Vincent
 48. ^ Shark Fin Soup: An Eco-Catastrophe?
 49. ^ "治人病还是救熊命——对养熊“引流熊胆”的思考"南风窗. November 12, 2002
 50. ^ Will traditional Chinese medicine mean the end of the wild tiger?
 51. ^ Rhino rescue plan decimates Asian antelopes
 52. ^ BBC NEWS | Beijing's penis emporium

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 • Chang, Stephen T. The Great Tao; Tao Longevity; ISBN 0-942196-01-5 Stephen T. Chang
 • Kaptchuck, Ted J., The Web That Has No Weaver; Congdon & Weed; ISBN 0-8092-2933-1Z
 • Jin, Guanyuan, Xiang, Jia-Jia and Jin, Lei: Clinical Reflexology of Acupuncture and Moxibustion; Beijing Science and Technology Press, Beijing, 2004. ISBN 7-5304-2862-4
 • Maciocia, Giovanni, The Foundations of Chinese Medicine: A Comprehensive Text for Acupuncturists and Herbalists; Churchill Livingstone; ISBN 0-443-03980-1
 • Ni, Mao-Shing, The Yellow Emperor's Classic of Medicine: A New Translation of the Neijing Suwen with Commentary; Shambhala, 1995; ISBN 1-57062-080-6
 • Holland, Alex Voices of Qi: An Introductory Guide to Traditional Chinese Medicine; North Atlantic Books, 2000; ISBN 1-55643-326-3
 • Unschuld, Paul U., Medicine in China: A History of Ideas; University of California Press, 1985; ISBN 0-520-05023-1
 • Scheid, Volker, Chinese Medicine in Contemporary China: Plurality and Synthesis; Duke University Press, 2002; ISBN 0-8223-2857-7
 • Qu, Jiecheng, When Chinese Medicine Meets Western Medicine - History and Ideas (in Chinese); Joint Publishing (H.K.), 2004; ISBN 962-04-2336-4
 • Chan, T.Y. (2002). Incidence of herb-induced aconitine poisoning in Hong Kong: impact of publicity measures to promote awareness among the herbalists and the public. Drug Saf. 25:823–828.
 • Benowitz, Neal L. (2000) Review of adverse reaction reports involving ephedrine-containing herbal products. Submitted to U.S. Food and Drug Administration. January 17.
 • Porkert, Manfred The Theoretical Foundations of Chinese Medicine MIT Press, 1974 ISBN 0-262-16058-7
 • Hongyi, L., Hua, T., Jiming, H., Lianxin, C., Nai, L., Weiya, X., Wentao, M. (2003) Perivascular Space: Possible anatomical substrate for the meridian. Journal of Complementary and Alternative Medicine. 9:6 (2003) pp851–859

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Pangkalan data dalam talian[sunting | sunting sumber]

Templat:Health in the People's Republic of China