Peti tiang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sebuah jenis kotak tiang di United Kingdom.

Di UK, sebuah peti tiang (bahasa Inggeris: pillar box) ialah sebuah kotak pos berdiri secara bebas di mana surat diletak untuk dikumpul oleh Mel Diraja dan dikirimkan ke alamat-alamat tertentu. Reka bentuk yang mirip wujud sebagai artifak dalam sesetengah negara-negara Komanwel. Kotak tiang telah digunakan sejak 1852, hanya 12 tahun setelah pengenalan setem pos lekat sendiri pertama dan pos penny seragam.

Surat boleh diletakkan dalam kotak lampu atau kotak dinding yang berkhidmat untuk tujuan yang sama seperti kotak tiang tetapi disatukan ke pos atau set kepada dinding. Menurut Kumpulan Kajian Kotak Surat, ada lebih daripada 150 reka bentuk dan variasi kotak tiang dan kotak dinding, tidak semuanya ada contoh terkenal yang masih wujud. Mel Diraja menganggarkan bahawa ada lebih daripada 100,000 kotak pos di United Kingdom.[1]

Pra-sejarah[sunting | sunting sumber]

Sebelum pengenalan kotak Tiang, di tanah besar UK, ia adalah kebiasaan untuk mengambil surat dihantar keluar ke rumah menerima surat atau rumah turnpike di mana kereta kuda Royal Mail akan berhenti untuk mengangkut dan meletakkan surat dan para penumpang. Orang mengambil surat mereka, pada individunya, atau ketua pos, membeli sekeping setem (setelah 1840) dan memberikan surat.

Pembinaan[sunting | sunting sumber]

Penutup besi tuang PB42/1 terletak di atap badannya dan dikawal oleh selak
Sebuah badan kotak George VI diangkat dari tanah. Penutup dan pintunya telah dialihkan.
Pintu kotak tiang Edward VIII yang jarang dilihat ini menunjukkan aperture terbina dalam, plat kutipan dan Cipher Diraja

Kebanyakan kotak Tiang British dihasilkan setelah 1905 diperbuat daripada besi tuang dan berbentuk silinder. Bentuk lain telah digunakan; Penfold berbentuk heksagon, kotak berbentuk segi empat tepat yang tidak dibuktikan menjadi masyhur, dan yang bentuk bujur yang digunakan utamanya untuk kotak bukaan berganda yang besar paling sering dilihat di bandar-bandar besar seperti London[2] and Dublin.[3] Tahun baru ini kotak dikilangkan dengan glass-fibre atau plastik ABS telah dihasilkan yang tidak mengikut peraturan umum ini. Ini telah digunakan di tempat-tempat sebelah dalam seperti pasar raya.[4]

Pembinaan kotak tiang besi tuang terdiri dari tiga bahagian utama yang berbeza:

Penutup terletak di atas Badan dan biasanya diselak ke bawah dari dalam. Sesetengah reka bentuk setelah 1965 tidak mempunyai penutup yang terasing. Penutup-penutup juga dapat dimuatkan dengan sebuah bracket terasing, biasanya oleh besi tuang terbaik, yang menyokong sebuah tanda Arah Pejabat Pos (POD) yang menandakan Pejabat Pos terdekat.

Pintu mengandungi bukaan atau lubang alur pos. Ia berengsel, harus memaparkan Cypher Diraja dari raja yang bertahta dan juga dimuatkan dengan sebuah Plat Kutipan menunjukkan waktu-waktu kutipan dari tempat itu. Ia dimuatkan dengan pengawalan kunci besi di bahagian dalam. Kontraktor untuk kunci-kunci ini adalah syarikat Chubb Locks London untuk beberapa tahun. Ada 5 tahap kunci dan setiap satu dapat mempamerkan lebih dari 6500 kombinasi. Bertentengan dengan dongeng masyhur, tidak ada kunci tulang untuk kunci ini. Setiap kotak pos ada sepasang kuncinya tersendiri dan pekerja pos harus mengangkat sejambak besar dengan mereka ketika mengosongkan kotak.

Badan kotak yang memegang pintu dan penutup, dan boleh menonjol cukup tingi dari aras tanah. Ini memberikan kawalan dan seimbangan pada kotak tiang. Ada sangkar jaring dawai di dalamnya untuk mencegahkan mel dari mudah terjatuh keluar apabila pintu dibuka, dan saluran surat berengsel membenarkan mel untuk keluar ke dalam beg atau guni pengutip dan satu pelindung tangan bergeligi mencegah bajaian yang tidak dibenarkan dengan mel melalui bukaan.

Masalah Pulau Channel[sunting | sunting sumber]

Kotak VR di Guernsey adalah kotak yang terlama digunakan di Great Britain

Kemunculan wayside kotak surat British dapat dikesankan kembali kepada Sir Rowland Hill, seorang Setiausaha Pejabat Pos, dan Anthony Trollope, Juruukurnya untuk Western District, dan penulis novel terkenal. Hill mengutuskan Trollope ke Pulau Channel untuk memastikan apa yang dapat dilakukan mengenai masalah pengumpulan mel di pulau tersebut. Masalah yang dapat dikecamkan di Pulau Channel adalah disebabkan waktu pelayaran yang tidak tetap pada bot peket Mel Diraja mengkhidmati kepulauan disebabkan cuaca dan air pasang.

Trollope selepas itu tiba di Jersey pada awal Musim Bunga 1852 dan meneruskan pengukuran kedua-dua pulau. Saranannya balik ke Hill adalah untuk memasangkan sebuah alat yang dia mungkin telah lihat digunakan di Paris: sebuah “tiang-menerima-surat”. Ia harus diperbuat daripada besi cast, sekira-kiranya ketinggian 1.50 metres, berbentuk oktagon pada reka bentuk dan dicat hijau zaitun. Trollope menganggar bahawa empat jenis tiang tersebut diperlukan untuk Guernsey dan lima untuk Jersey. Pelembur Vaudin & Son di Jersey telah ditugas untuk menghasilkan mereka dan empat pertamanya didirikan di Tempat David, Jalan New, Cheapside dan Jalan Saint Helier di St Clement dan dibawakan ke kegunaan awam pada 23 November 1852. Guernsey menerima tiang tiga pertamanya pada 8 Februari 1853.

Mereka adalah kemajuan yang terlanjut, mengabaikan masalah-masalah dengan kemasukan air hujan. Satu kotak Vaudin masih ladi berdiri di Jalan Union, Saint Peter Port, Guernsey sementara yang satu lagi di pengumpulan Muzium Pos British & Arkib di London.

Kotak-kotak tanah besar pertama[sunting | sunting sumber]

kotak tanah besar awal John Butt box jenis PB1/1 di Haverfordwest Town Museum

Kotak-kotak yang terdahulunya didirikan di tanah besar United Kingdom adalah, malangnya, tidak dirakamkan, tetapi reka bentuk berbeza dari satu daerah ke satu daerah kerana setiap Juruukur Daerah mengisukan spesifikasi dan menawar ke pilihan pelembur mereka sendiri. Kotak tiang yang terawal adalah dalam peringkat percubaan, termasuk tiang berbentuk oktogan atau tiang fluted, slit tegak daripada yang terbaring, dan ciri-ciri lain yang luar biasa.

Ia dirakamkan di arkib Pejabat Pos bahawa kotak tanah besar yang pertama telah didirikan di Botchergate, Carlisle pada 1853. Tempatnya diperingati kini dengan replika kotak Penfold. Enam kotak yang terdahulunya dipasangkan pada April 11 1855. Reka bentuk kekal yang terdahulu adalah kotak Butt yang telah dibuatkan di Gloucester untuk Daerah Barat. Mereka diletakkan di Barnes Cross, dekat Sherborne, Dorset, di dalam Hospital Britannia Royal Naval di Plymouth dan di muzium pekan Haverfordwest. Kesemuanya dibubuhkan hari bulan dari 1853-9, dengan Barnes Cross menjadi salah satu sekelompok yang kemudiannya. Kotak-kotak tiang yang tertua masih lagi berfungsi di rangkaian Mel Diraja yang berada di Framlingham di Suffolk. Pasangan ini ditubuhkan oleh Smith & Hawkes Ltd dari Birmingham pada 1856. Meraka ditempatkan di Jalan Double dan Jalan College. Tiang heksagon ketiga jenis ini berada di Gobweston di Lincolnshire dan sekarang berada di Muzium Lincolnshire Life di Lincoln. 1856 juga melihatkan pada berbagai reka bentuk yang diperkenalkan di Scotland dan di Midlands.

Masalah Reka bentuk[sunting | sunting sumber]

Kotak London (gabuk dan bersegi empat tepat) digantikan kerana orang mengeluh bahawa ia kelihatan buruk. Satu lagi direka bentuk oleh was replaced because people complained it was Jabatan Sains dan Kesenian, kelihatan hebat, tetapi ada lubang alurnya di atas - jadi mel rosak ketika hujan. Piawai Kotak Kebangsaan telah didedahkan pada 1859, mengecatnya hijau supaya ia tidak nampak terlalu menarikkan perhatian orang. Terlampau tidak menarik perhatian orang, yang kelihatannya adalah orang tetap berjalan terhadapnya. Merah menjadi warna piawai pada 1874.

Bergerak ke arah suatu reka bentuk berpiawai[sunting | sunting sumber]

Jenis PB1/viii 1856 di West Gate, Warwick

Piawaian jenis muncul pada 1857 dengan perbincangan Committee untuk Sains dan Kesenian Dewan Negara. Committee merekakan kotak yang penuh dengan hiasan difestoon dengan hiasan jenis Yunani, tetapi dalam kesliapan yang besar, tidak mempunyai mana-mana aperture pengiriman surat, yang bermakna mereka dihewnkan dari besi tuang tempatan, memusnahkan aestetik kotak. Lima puluh telah dibuatkan untuk London dan bandar-bandar besar dan tiga masih kekal. Satu berada di Muzium Salford, Greater Manchester dan yang duanya berada di BPMA di London. A similar, much simplified version has survived painted green by An Post at the Kent railway station Cork, Ireland. Also to be found only in Ireland is one of the early Mainland boxes at the National Museum of Ireland’s Collins Barracks site in Dublin. It is the sole surviving "Ashworth" box of 1855 for the Northern District, that included all of the island of Ireland.

Sebelum 1859 tidak ada warna piawai, walaupun adanya bukti bahawa hurufan dan Royal Cypher telah kadangkala picked out in gold. Pada 1859, warna hijau gangsa menjadi piawai hingga 1874. Kotak tiang Piawai British telah dicat merah sejak 1874.

Piawai kotak Kebangsaan Pertama[sunting | sunting sumber]

Piawai Kebangsaan Pertama
(saiz kecil), terdahulunya berada di Jalan Sandown, Liverpool

Reka bentuk betul pertama bermuncul pada 1861 dengan kotak Piawai Kebangsaan Pertama. Ada juga cast dalam dua saiz untuk pertama kali untuk membenarkan kesesakan jalan yang lebih heboh di kawasan-kawasan metropolitan besar. Hanya beberapa lagi masih kekal di sepanjang UK, termasuk Aberdeen, Brighton, Liverpool, Stoke, Worthing, London, Havant, Bristol, Congresbury, dan Newport, Isle of Wight. Kotak-kotak mirip masih juga kekal di Mauritius. Di bandaraya Liverpool yang sibuk, kotak ini juga tidak dapat memberikan ruangan dan kawalan yang diperlukan, jadi suatu reka bentuk istimewa telah ditugasi dari peleburan Chochrane Grove & Co dari Dudley. Dikenali sebagai Known "Keistimewaan Liverpool", tiga yang kekal dari sekelompok enam. Dua dari ini adalah di Liverpool dan yang satu lagi di pengumpulan BPMA di London. Chochrane selepas itu tetap menjadi pelebur yang membuat semua kotak Penfold dari 1866-1879.

Penfold[sunting | sunting sumber]

Reka bentuk yang termasyhur dari permulaan reka bentuk adalah yang dinamakan oleh seorang arkitek yang merekanya, J W Penfold. Kotak-kotak Penfold tiba dalam tiga saiz dan semua sekali ada sembilan jenis yang berlainan. Mereka sangat tersebar, dengan pengumpulan terbesar di London dan Cheltenham. Yang lain tersebar di sepanjang England, Ireland, India (termasuk kepingan buatan tempatan), British Guyana, Australia dan New Zealand. Tiada Penfold asal di Scotland atau Wales, tetapi replika binaan 1989 telah didirikan di tempat-tempat ini, dan juga di tempat-tempat yang mana mereka sesuai. Replika Penfold yang pertama didirikan di Jambatan Menara, di London, di benteng selatan dan mengangkat plak perintangan. Penfold Tulen dapat dilihat di Muzium Kebangsaan Keretapi di York, Muzium Beamish Open Air, Muzium Black Country, Muzium Crich Tramway dan Muzium Bygones di Basingstoke, sementara Keretapi Severn Valley dan Keratapi Tallylyn telah ada replika Penfold. Penfold, diperbezakan oleh pembinaan heksagon mereka dan Acanthus bud mengatasi penutup, adalah asalnya ekslusifnya asas-bandar, tetapi sekaran mendapati jalan mereka ke kawasan luar bandar juga. Sekitar 300 dibuat, dari mana 150 masih kekal. Hampir 100 replika telah dipasang. Kotak New Zealand adalah hanya Penfolds untuk menanggung cipher King Edward VII, kesemuanya ada cipher Ratu Victoria.

Kotak tanpa nama[sunting | sunting sumber]

Versi Spiked top Tanpa nama jenis aperture tinggi kotak VR di Jalan Priory Cambridge bekasnya disebelahan ke dinding kolej

Suatu kepulangan ke kotak silinder diikuti dengan kotak seindahnya digelar Tanpa nama 1879. Andrew Handyside dari Derby adalah peleburnya, tetapi mengalihkan Cipher Diraja dan kata-kata "Pejabat Pos" yang membawa ke Tanpa Nama soubriquet. Ia mengambil tempoh 13 tahun sebelum kesilapan ini dibetulkan, walaupun kotaknya telah berada di keadaan reka bentuk penukaran yang besar waktu itu. Ini termasuk merendahkan kedudukan aperture berkenaan dengan atasnya kotak itu. Reka bentuk "High Aperture" adalah prone ke komunikasi menjadi terperangkap di rim penutup. Ini diselesaikan dengan merendahkan aperture supaya ia jatuh ke pusat di antara dua ketinggian barisan beading. Akibatnya jenis kedua dikenali sebagai "Aperture Rendah".

Kotak lewat abad ke-19 dan ke-20[sunting | sunting sumber]

Reka bentuk kotak pos baru telah diperintahkan pada 1887 untuk Jubilee Emas Ratu Victoria. Untuk pertama kali adanya sebuah kotak surat berasa di tiang lampu untuk kegunaan di dataran-dataran London, tetapi ia kemudian menubuhkan diri mereka di kawasan-kawasan luar bandar (lihat kotak lampu). Untuk bandar-bandar besar, tiang double aperture berbentuk bujur (designated Jenis C) telah diperkenalkan, sebahagiannya adalah untuk menambahkan ruangan dan sudah tentu di London, untuk membenarkan mel dipra-aturkan mengikut daera, biasanya dengan aperture ditandakan berasingan untuk "London" dan "Luar bandar". Semua tiang dan kotak lampu sekarang ada cipher kemaharajaan yang tersendiri Victoria Regina, sementara kotak letakan-dinding berterusan untuk menunjuka hanya satu blok cipher VR. Reka bentuk kotak tiang baru melihatkan pada pemerintahan dan diadakan sedikit penukaran hingga 1905, bila reka bentuk asas diperhaluskan.

Kotak Edward VII dengan aperture di pintu, setelah 1905, dimuatkan dengan Tanda Arahan Telefon

Kotak-kotak Edward VII sekarang telah ada aperture pos sebahagian dari pintu, daripada badan kotak itu. Itu mengeliminatekan kesempatan untuk mel diperangkap di atas kotak. Reka bentuk asas ini masih sama masa kini, dengan mengkhidmati secara bagus melalui pemerintahan George V, Edward VIII, George VI dan Elizabeth II.

Sebuah eksperimen 1932 adalah tambahan sebuah Mesin Jual Setem di hujung kotak pos. Ini memerlukan sebuah planform bujur untuk kotak walaupun ia hanya diberikan dengan aperture pos tunggal. Di satu hujung bujur adalah mesin setem dan di satu lagi aperture setem. Kotak-kotak ini ada dua pintu; satu untuk clearance mel dan satu lagi untuk mengosongkan cash dan reloading mesin setem. mesin-esin diset untuk vend dua setem setengah peni dengan penukaran untuk penny lama, setem telah dibekalkan dalam gelung yang berterusan panjang dikenali sebagai sebuah coil. Kotak-kotak sekali lagi diperbuat dengan dua saiz, diberikan Jenis D dan Jenis E, dan carried raised lettering di castings menunjukkan kedudukan mesin jual setem, dan juga sebarisan plat enamel kecil memberikan pengguna amaran pada duit syiling yang bengkok dan keperluan untuk menunggu untuk setem diisukan sebelum memasukkan lebih wang. Beberapa pada setiapnya telah kekal dalam kegunaan di England dan di Isle of Man.

Mel Udara[sunting | sunting sumber]

Sebauh kotak jarang Mel Udara dalam skema warna asalnya, sekarang di Muzium Pos Isle of Wight

Pada 1932 perkhidmatan Mel Udara memulakan di Great Britain dengan perkhidmatan istimewa yang dijalankan oleh Imperial Airways. Untuk memudahkan pengumpulan mel udara dan keljuan pengiriman berterusannya, sekelompok kenderaan istimewa dan kotak pos berdedikasi telah diperkenalkan. Untuk membezakannya dari kotak pos tetap, ia dicat biru Tentera Udara, dengan tanda-tanda biru diraja yang ketara. Perkhidmatan ini berjalan maju sehingga meletusnya perang pada 1939, apabila ia digantungkan. walaupun Mel Udara disambung setelah Perang Dunia Kedua, kotak pos dan kenderaan tidak dapat lagi dikecamkan, sedangkan Mel Udara sekarang dapat diposkan di mana-mana tempat.

Ratu Elizabeth II[sunting | sunting sumber]

Penukaran reka bentuk yang selanjutnya tiba pada 1968 dengan pengenalan kotak tiang Jenis F. Ia dicipta oleh Vandyke Engineering dan dicadangkan ke Pejabat Pos sebagai pilihan lebih murah ke kotak cast tradisional. Ia difabrikasikan dengan helai steel dengan pembinaan welded. Malangnya, cuaca British tidak sesuai dengan kegunaan steel galvanised (suatu masalah yang sering dilihat dengan corak 1940 dan 1988 pada peti lampu dan tiang Vandyke bermula karat teruk. Yang terakhir untuk jenis kotak tiang tersebut dialihkan dari perkhidmatan di Colmore Row di Birmingham pada 2002.

Pada 1974 Pejabat Pos mengeksperimen dengan reka bentuk segi empat tepat yang mirip dikenali sebagai Jenis G. Ini telah diperbuatkan dengan besi cast traditional oleh pelebur Syarikat Carron di Stirling, Scotland. Ia suatu operasi yang maju, tetapi orang awam ditak suka reka bentuk "segi empat" dan petition ke Pejabat Pos untuk pengembalian kotak-kotak silinder.

Pejabat Pos menugaskan sebuah reka bentuk baru pada 1980 dari sepanel tiga pereka yang bersaingan. Persaingan dimenangi oleh Tony Gibbs dan reka bentuk, yang difikirkan sebagai ultra-moden pada masa itu, telah dilantik Jenis K oleh Pejabat Pos. Diperbuat daripada besi tuang tradisional, ia tetap dalam pengeluaran sehingga tahun 2000. Ciri-ciri yang terkemuka termasuk: lifting ring screwed in yang dapat diganti pada kubah kotak itu, badan dan bumbung kotak cast sebagai satu keping, plat waktu pengumpulan yang besar dan mudah dibaca, semua perincian permukaan dan pengumpulan tingkap pengumpulan recessed untuk memberikan suatu outline silinder yang sempurna, plat penghad integral, dikenali secara percakapan sebagai sebuah "Belfast Flap" untuk menghadkan pengiriman ke surat sahaja dan sebuah flanged shallow base sesuai untuk pemasangan di bangunan-bangunan modern, pusat beli-belah dan kawasn-kawasan bandar lain. Kerana itu, kotak ini lebih mudah untuk bergerak dan dipegang kerana mereka dapat bergulung ke atas lantai atau diangkat oleh crane ke posisi. Reka bentuk mempunyai satu flaw utama di kawasan pintu hinge, yang mudah patah dibawah teknan dan kotak tiang jenis K tidak lagi dipasang.

Semua kotak tiang baru kegunaan di UK adalah Jenis A tiang tradisional.

Scotland[sunting | sunting sumber]
Mahkota Scotland St Andrew, seperti dijumpa di Honours of Scotland di Mahligai Edinburgh

Di Scotland ada tunjuk perasaan apabila kotak pertama dibuat pada pemerintahan Ratu Elizabeth II telah dihasilkan. Kotak tersebut menanggung cypher "E II R" tetapi nasionalis Scotland membantah kerana Ratu Elizabeth adalah Ratu Scotland dan United Kingdom untuk menanggung nama itu, Elizabeth I adalah Ratu England sahaja. (Sebelum Ratu Elizabeth, kotak-kotak Scotland telah menanggung inisial raja, tetapi tidak ada mahkota). Setelah beberapa kotak tiang diletupkan, Mel Diraja menggantikannya hanya dengan yang menanggung Mahkota Scotland dan tiada cypher Diraja. Telefon kotak merah juga dianggap sama.

Perabisan[sunting | sunting sumber]

Kotak pos dikosongkan ("dirabiskan") pada waktu yang biasanya disenaraikan di kotak pada suatu TOC, Times of Collection, plat yang diletakkan pada kotak.

Sejak 2005, kebanyakan kotak pos British telah ada waktunya hanya pengumpulan terakhir tiap hari disenaraikan di kotak, dengan tiada tanda arahan bahawa kotak dikosongkan pada waktu dalam dalam satu hari. Alasan yang diberikan untuk ini oleh Mel Diraja adalah kerana mereka perlu membersarkan kata-kata di "plat" menyenaraikan waktu pengumpulan untuk memperbaikikan kedapatdibacaan untuk mereka yang mempunyai penglihatan kurang dengan bahawa akibat tidak cukup ruang untuk menyenaraikan semua waktu-waktu pengumpulan sepanjang hari.[5][6]

Pengganasan[sunting | sunting sumber]

Pada 1939 beberapa bom telah diletak di dalam kotak pos oleh IRA sebahagian dari kempen S-Plan mereka. Apabila IRA meletupkan bom di pusat beli-belah Arndale, sewaktu letupan bom Pusat Bandaraya Manchester 1996 satu dari benda-benda yang masih kekal adalah kotak tiang Victoria yang berasal dari 1887 (Sejenis tiang Jubilee A jenis B).

Kemerdekaan Ireland[sunting | sunting sumber]

Pintu diperbaiki kotak hijau Jubilee VR 1887 di Kilkenny, Ireland
Irish Post & Telegraphs P&T (Ireland).png

Selanjutnya kemerdekaan Ireland pada 1922, kotak tiang British telah dikekalkan, dan semudahnya dicat hijau. Kebanyakan ini masih wujud di sepanjang negara, mengekalkan monogram raja yang bertahta pada waktu pemasangan kotak. Jabatan Pos dan Telegraf bersambungan dipasang kotak tiang dan kotak dinding yang mirip, tetapi dengan parap SÉ (untuk Saorstát Éireann), sebuah harp atau logo P & T, daripada monogram seorang raja. Sejak 1984 An Post, wibawa pos Ireland kini, menggunakan logo An Post untuk menghiasi kotak pos mereka.

Kebudayaan Masyhur[sunting | sunting sumber]

Kartun DangerMouse British 1980an–1990an menyirikan tajuk karakter dan pembantunya tinggal di sebuah kotak tiang merah di London. Nama pembantunya adalah, dengan tidak kebetlun, Penfold; tetapi kotak tiang ini tidak merupai jenis Penfold yang berbentuk heksagon. Pada 1999, Restoran-restoran McDonald's mengisukan sebuah permainan berpromosi menyirikan Roger the Dodger karakter DC Thomson bersembunyai di dalam sebuah kotak tiang merah.

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Penfold[sunting | sunting sumber]

Reka bentuk awal yang termasyhur adalah yang dinamakan oleh arkitek yang merekabentuknya, J W Penfold. Kotak-kotak Penfold datang dengan tiga saiz dan semua sekali ada sembilan jenis berlainan. Ia sangat tersebar, dengan pengumpulan yang terbesar di London dan Cheltenham. Yang lain tersebar di sepanjang England, Ireland, India (termasuk kepingan buatan tempatan), British Guyana, Australia dan New Zealand. Tiada Penfold di Scotland atau Wales, tetapi replika binaan-1989 telah didirikan di kawasan-kawasan ini, dan juga di tempat-tempat lain yang bermakna di mana mereka sesuai. Replika Penfold pertama didirikan di Jambatan Menara, di London, di benteng selatan dan mengangkat sebuah plak peringatan. Genuine Penfolds dapat dilihat di National Railway Museum di York, Beamish Open Air Museum, Black Country Museum, Crich Tramway Museum dan Bygones Museum di Basingstoke, sementara Severn Valley Railway dan Tallylyn Railway ada replika Penfolds. Penfolds, dibezakan oleh pembinaan heksagonnya dan kuntum Acanthus terletak di atas penutup, telah asalnya asas-bandar secara eksklusif, tetapi telah sekarang menjumpai jalan mereka di kawasan luar bandar juga. Sekitar 300 telah dibuatkan, yang mana 150 masih ada. Hampir 100 replika telah dipasang. Hanya kotak-kotak New Zealand Penfold yang membawa cipher Raja Edward VII, kesemua yang lain membawa cipher Ratu Victoria.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BBC News: Campaign to preserve red post boxes (retrieved 23 March 2007)
  2. ^ Bath Postal Museum: History of the British Postbox (retrieved 22 March 2007)
  3. ^ LBSG: Shapes (retrieved 22 March 2007)
  4. ^ LBSG: Materials (retrieved 22 March 2007)
  5. ^ BBC News: Anger over post box changes (Retrieved 23 March 2007)
  6. ^ BBC News: What happened to the 'next collection' tabs in post boxes? (Retrieved 23 March 2007)
  • Ferrugia, Jean (1969). The Letter Box. Centaur Press, UK. 
  • Reynolds, Mairead (1983). A History of The Irish Post Office. MacDonnell Whyte Ltd, Dublin, Ireland. ISBN 0-9502619-7-1. 
  • Robinson, Martin (2000). Old Letter Boxes. Shire Publications, Princes Risborough, UK. ISBN 0-74780446-X. 
  • Warren, Brian & Williams, Chris (2000). Republic of Ireland Letter Box Listing. Letter Box Study Group, UK. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]