Pewarisan takhta British

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Takhta Raja di dalam Dewan Pertuanan, dari sana titah disampaikan di Pembukaan Sidang Parlimen

Pewarisan takhta British ditentukan mengikut keturunan, jantina (bagi yang diputerikan), keesahan, dan agama. Di bawah common law, Takhta Kerajaan diwarisi oleh paduka anakanda raja atau oleh susur galur sedarah sesisi raja yang tidak dikurniai anakanda. Perakuan Hak 1689 dan Akta Penyelesaian 1701, mengehadkan pewarisan singgahsana kepada keturunan sah Sophia dari Hanover yang dalam "golongan dengan Gereja England".[1] Pasangan Roman Katolik telah disingkirkan dari tahun 1689 sehingga undang-undang dipinda pada tahun 2015. Keturunan Protestan yang dikecualikan disebabkan berpegangan Roman Katolik layak.[2]

Ratu Elizabeth II ialah raja, dan pewaris takhta baginda ialah paduka putera sulung baginda, Charles, Putera Wales. Ahli kaum kerabat seterusnya dalam susur galur ialah Putera William, Duke Cambridge, paduka putera sulung Putera Wales. Orang ketiga dalam susur galur ialah Putera George, paduka putera Duke Cambridge, diikuti oleh paduka adindanya, Puteri Charlotte. Orang kelima dalam susur galur ialah Putera Henry dari Wales, paduka putera yang lebih muda Putera Wales. Orang keenam dalam susur galur ialah Putera Andrew, Duke York, paduka putera kedua Ratu. Mana-mana enam orang pertama dalam susur galur yang berkahwin tanpa perkenan raja akan tersingkir daripada pewarisan takhta.

Empat individu pertama dalam susur galur pewarisan yang berusia lebih daripada 21 tahun, dan pasangan raja, boleh dilantik sebagai Penasihat Negara. Penasihat Negara menjalankan beberapa tugas raja di United Kingdom apabila baginda berangkat ke luar negara atau sementara tidak berupaya. Jika tidak, individu dalam susur galur pewarisan perlu tidak ada peranan sah atau rasmi yang khusus.

United Kingdom ialah salah satu daripada 16 alam Komanwel. Setiap negara itu ada orang yang sama sebagai raja dan urutan pewarisan yang sama. Pada tahun 2011, para perdana menteri alam itu bersetuju sebulat suara untuk terima pakai satu pendekatan am kepada pemindaan peraturan pewarisan ke Takhta Kerajaan masing-masing agar pewarisan anakanda sulung mutlak digunakan bagi orang diputerakan selepas tarikh persetujuan, sebagai ganti pewarisan putera sulung, dan larangan ke atas perkahwinan dengan Roman Katolik dimansuhkan, tetapi raja masih perlu berada dalam golongan dengan Gereja England. Selepas undang-undang telah digubal selaras dengan setiap perlembagaan alam, perubahan ini berkuat kuasa pada 26 Mac 2015.

Susur galur pewarisan kini[sunting | sunting sumber]

Enam pertama dalam susur galur[n 1] sejak 2 Mei 2015
1. Putera Wales Charles, Prince of Wales at COP21.jpg
2. Duke Cambridge Prince William, Duke of Cambridge.jpg
3. Putera George dari Cambridge Prince George of Cambridge in 2019 (cropped).jpg
4. Puteri Charlotte dari Cambridge
5. Putera Henry dari Wales Prince Harry at the 2017 Invictus Games opening ceremony.jpg
6. Duke York

Tiada versi rasmi dan lengkap susur galur pewarisan disenggara sekarang. Bilangan tempat, dalam susur galur sedarah sesisi, orang yang layak tidak tentu. Pada tahun 2001, pakar geneaologi William Addams Reitwiesner menyusun senarai 4,973 keturunan hidup Electress Sophia dalam urutan pewarisan, tetapi membuatnya dengan mengendahkan status Roman Katolik.[3] Apabila dikemas kini pada bulan Januari 2011, bilangan itu lebih daripada lima ribu.[4]

Senarai beranotasi di bawah meliputi bahagian pertama susur galur pewarisan ini, dihadkan kepada keturunan putera-putera Raja George V (paduka nenda Ratu kini). Urutan bernomborkan enam belas pertama dalam senarai ini diberi di laman web rasmi British Monarchy;[1] yang lain menyenaraikan golongan dan pengecualian diterangkan mengikut anotasi ("Nota dan sumber" di bawah) dan nota kaki. Orang yang namanya ditulis condong tidak diberi nombor kerana telah mangkat atau disebabkan sumber melaporkan mereka dikecualikan daripada pewarisan.

Nota dan sumber:

XC Dikecualikan sebagai Roman Katolik. Pengecualian ini tidak terjejas oleh perubahan selepas Persetujuan Perth.
MC Orang-orang ini terkecuali melalui perkahwinan dengan seorang Roman Katolik. Pengecualian ini dimansuhkan pada 26 Mac 2015, mengembalikan mereka ke susur galur pewarisan, apabila Perjanjian Perth Agreement berkuat kuasa.
B Tersenarai oleh laman web rasmi Pemerintahan Beraja British, "Succession", retrieved 13 May 2015.
D Tersenarai di laman web Debrett's (menjelang 20 Jun 2015): "The Line of Succession"
W Tersenarai oleh Whitaker's Almanack 2015, London: Bloomsbury, ISBN 978-1-4729-0929-9, p. 22
1952 Pewarisan diterbitkan pada penaikan takhta Ratu Elizabeth II pada tahun 1952[5]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Akta Pewarisan Takhta Kerajaan 2013, s. 3: "Seseorang yang (apabila orang itu berkahwin) salah satu daripada enam orang seterusnya dalam susur galur pewarisan Takhta Kerajaan mesti memperoleh perkenan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Ratu sebelum berkahwin."
  2. ^ Kebanyakan sumber, termasuk Whitaker's Almanack, mengecualikannya sebagai seorang Katolik sah, tetapi Debrett's masukkannya ke dalam susur galur.
  3. ^ Albert dan Leopold Windsor tersenarai di The Official Website of the British Monarchy hingga tahun 2015 dan di dalam edisi tahun 2013 Whitaker's Almanack berikutan Estella Taylor (b 2004) dan layak untuk mewarisi; MSN News, Debrett's dan Whitaker's Almanack 2015 menyenaraikan mereka selepas Lady Amelia Windsor dan sebelum Lady Helen Taylor. Mereka dibaptiskan sebagai Katolik, dan tidak disenaraikan dalam susur galur dalam edisi Whitaker's lebih awal daripada tahun 2012.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Succession". Official website of the British Monarchy. Retrieved 7 May 2016.
  2. ^ Bogdanor (1995), p. 55.
  3. ^ Reitwiesner, W. A. "Persons eligible to succeed to the British Throne as of 1 Jan 2001". wargs.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-01-18. Dicapai pada 2018-04-11.
  4. ^ Lewis, David. "Persons eligible to succeed to the British Throne as of 1 Jan 2011". wargs.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 17 May 2011.
  5. ^ "Line of succession to the throne". The Sydney Morning Herald. 7 Februari 1952. m/s. 6.

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]