Piala Dunia B-17 FIFA 2005

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Piala Dunia B-17 FIFA 2005
FIFA U-17 World Championship Peru 2005
Copa Mundial de Fútbol Sub-17 de 2005
Perincian kejohanan
Negara tuan rumah Peru
Tarikh16 September - 2 Oktober
Pasukan16 (dari 6 konfederasi)
Tempat(di 5 bandar)
Kedudukan Akhir
Juara Mexico (Kejuaraan Ke-1)
Naib Juara Brazil
Tempat Ketiga Belanda
Tempat Keempat Turki
Statistik kejohanan
Jumlah perlawanan32
Jaringan gol111 (3.47 per perlawanan)
Kehadiran551,817 (17,244 per perlawanan)
Penjaring terbanyakMexico Carlos Vela
Pemain terbaikBrazil Anderson
2003
2007

Piala Dunia B-17 FIFA 2005 merupakan Edisi Kesebelas kejohanan ini, ianya telah diadakan di bandar-bandar Lima, Trujillo, Chiclayo, Piura dan Iquitos di Peru antara 16 september hingga 2 Oktober 2005. Pemain yang dilahirkan selepas 1 Januari 1988 boleh mengambil bahagian dalam kejohanan ini. Mexico menewaskan pasukan kegemaran Brazil dengan 3-0 pada perlawanan akhir, menjadikan gelaran pertama buat Mexico di Piala Dunia B-17 FIFA.

Venue[sunting | sunting sumber]

Lima Chiclayo Iquitos
Estadio Nacional
Kapasiti: 47,000
Estadio Elías Aguirre
Kapasiti: 25,000
Estadio Max Augustín
Kapasiti: 25,000
Estadio Nacional nuevo 07 10 2011.jpg Estadio Elias Aguirre Oriente.jpg Estadio Max Augustín.jpg
Piura Trujillo
Estadio Miguel Grau
Kapasiti: 26,550
Estadio Mansiche
Kapasiti: 25,000
Estadio mansiche trujillo.JPG

Pasukan Layak[sunting | sunting sumber]

Negara Kejohanan Kelayakan
 China Tiga Teratas
Kejohanan Remaja B-17 AFC 2004
 Korea Utara
 Qatar
 Gambia Tiga Teratas
Kejohanan Remaja B-17 CAF 2005
 Ghana
 Côte d'Ivoire
 Amerika Syarikat Kejohanan Remaja B-17 CONCACAF 2005
 Mexico
 Costa Rica
 Brazil Dua Teratas
Kejohanan B-17 CONMEBOL 2005
 Uruguay
 Australia Juara Kejohanan Remaja B-17 OFC 2005
 Turki Tiga Teratas
Kejohanan Remaja B-17 UEFA 2005
 Belanda
 Itali
 Peru Tuan Rumah
  • Amerika Syarikat adalah satu-satunya pasukan yang telah layak untuk semua 11 kejohanan setakat ini, diikuti oleh Brazil dan Australia yang masing-masing berkelayakan 10 kali. Walaupun Belanda, Turki, Peru, Gambia dan Korea Utara baru untuk pertandingan.

Skuad[sunting | sunting sumber]

Peringkat Kumpulan[sunting | sunting sumber]

Kunci warna dalam Kumpulan
Juara dan Naib Juara Kumpulan mara ke Suku Akhir

Kumpulan A[sunting | sunting sumber]

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
 Costa Rica 5 3 1 2 0 4 2 +2
 China 5 3 1 2 0 3 2 +1
 Ghana 3 3 0 3 0 3 3 0
 Peru 1 3 0 1 2 1 4 −3

16 September 2005
17:00 (PET)
22:00 (UTC)
China  1 – 1  Costa Rica
Tang Naixin Goal 17' Laporan Roberto Carrillo Goal 10'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 18,000
Pengadil: Toru Kamikawa (Jepun)

16 September 2005
20:00 (PET)
01:00 (UTC)
Peru  1 – 1  Ghana
Daniel Chávez Goal 10' (pen.) Laporan Miguel Cárdenas Goal 62' (o.g.)

19 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Ghana  1 – 1  Costa Rica
Jonathan Quartey Goal 58' Laporan Celso Borges Goal 47'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 15,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

19 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Peru  0 – 1  China
Laporan Deng Zhuoxiang Goal 13'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 20,000
Pengadil: Óscar Ruiz (Colombia)

22 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Costa Rica  2 – 0  Peru
Jean Solórzano Goal 45+1'
Cesar Elizondo Goal 77'
Laporan

22 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Ghana  1 – 1  China
Sadat Bukari Goal 56' Laporan Wang Xuanhong Goal 60'
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 15,320
Pengadil: Alain Hamer (Luxembourg)

Kumpulan B[sunting | sunting sumber]

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
 Turki 9 3 3 0 0 6 3 +3
 Mexico 6 3 2 0 1 6 2 +4
 Australia 3 3 1 0 2 2 5 −3
 Uruguay 0 3 0 0 3 3 7 −4

16 September 2005
14:15 (PET)
19:15 (UTC)
Uruguay  0 – 2  Mexico
Laporan Carlos Vela Goal 47'
César Villaluz Goal 54'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 8,000
Pengadil: Alain Hamer (Luxembourg)

16 September 2005
17:00 (PET)
22:00 (UTC)
Turki  1 – 0  Australia
Nuri Şahin Goal 84' Laporan

19 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Mexico  3 – 0  Australia
Omar Esparza Goal 20'
Carlos Vela Goal 43'79'
Laporan
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 6,000
Pengadil: Horacio Elizondo (Argentina)

19 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Uruguay  2 – 3  Turki
Murat Duruer Goal 28' (g.s.)
Elías Figueroa Goal 78'
Laporan Deniz Yilmaz Goal 12'
Özgürcan Özcan Goal 80'
Tevfik Köse Goal 84'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 4,000
Pengadil: Mourad Daami (Tunisia)

22 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Australia  2 – 1  Uruguay
Nathan Burns Goal 20'
Robbie Kruse Goal 83'
Laporan Elias Figueroa Goal 38'

22 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Mexico  1 – 2  Turki
Ever Guzmán Goal 11' Laporan Deniz Yilmaz Goal 28'
Caner Erkin Goal 90+1'
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 14,560
Pengadil: Toru Kamikawa (Jepun)

Kumpulan C[sunting | sunting sumber]

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
 Amerika Syarikat 7 3 2 1 0 7 4 +3
 Korea Utara 4 3 1 1 1 6 4 +2
 Itali 4 3 1 1 1 6 7 −1
 Côte d'Ivoire 1 3 0 1 2 4 8 −4

17 September 2005
10:00 (PET)
15:00 (UTC)
Côte d'Ivoire  3 – 4  Itali
Alassane Diomande Goal 27'
Ismael Fofana Goal 53'
Koffi Kouassi Goal 87'
Laporan Christian Tiboni Goal 21'32'
Matteo Mandorlini Goal 86'
Salvatore Foti Goal 89'

17 September 2005
12:45 (PET)
17:45 (UTC)
Amerika Syarikat  3 – 2  Korea Utara
Ryan Soroka Goal 13'
Kyle Nakazawa Goal 43'
Preston Zimmerman Goal 72'
Laporan Choe Myong-Ho Goal 24'
Kim Kuk-Jin Goal 86'

20 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Itali  1 – 3  Amerika Syarikat
Andrea Russotto Goal 74' Laporan Ofori Sarkodie Goal 47'
Kyle Nakazawa Goal 67'
Ryan Soroka Goal 90'

20 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Côte d'Ivoire  0 – 3  Korea Utara
Laporan Choe Myong-Ho Goal 9' (pen.)38'
Kim Kyong-Il Goal 44'

23 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Amerika Syarikat  1 – 1  Côte d'Ivoire
Jeremy Hall Goal 4' Laporan Siaka Bamba Goal 87'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 12,000
Pengadil: Óscar Ruiz (Colombia)

23 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Itali  1 – 1  Korea Utara
Simone Palermo Goal 90' Laporan Kim Kuk-Jin Goal 22'
Estadio Mansiche, Trujillo
Penonton: 10,000
Pengadil: Mourad Daami (Tunisia)

Kumpulan D[sunting | sunting sumber]

Pasukan Mt BP M S K JG GB PG
 Brazil 6 3 2 0 1 9 4 +5
 Belanda 6 3 2 0 1 8 5 +3
 Gambia 6 3 2 0 1 6 4 +2
 Qatar 0 3 0 0 3 4 14 −10

17 September 2005
15:15 (PET)
20:15 (UTC)
Belanda  5 – 3  Qatar
Marvin Emnes Goal 6' Goal 85'
Jordy Buijs Goal 30' (pen.)
Van der Kooij Goal 58'
John Goossens Goal 65'
Laporan Ali Afif Goal 11' (pen.)
Yusef Ahmed Goal 31'
Khalfan Ibrahim Goal 83'
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 20,800
Pengadil: Mark Shield (Australia)

17 September 2005
18:00 (PET)
23:00 (UTC)
Brazil  1 – 3  Gambia
Igor Pessanha Goal 23' Laporan Kenny Mansally Goal 27'
Momodou Ceesay Goal 45'
Ousman Jallow Goal 74' (pen.)
Estadio Miguel Grau, Piura
Penonton: 22,300
Pengadil: Marco Rodríguez (Mexico)

20 September 2005
15:30 (PET)
20:30 (UTC)
Qatar  1 – 3  Gambia
Yusef Ahmed Goal 31' Laporan Momodou Ceesay Goal 24'
Ousman Jallow Goal 74' (pen.)
Pa Modou Jagne Goal 90+2'

20 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Belanda  1 – 2  Brazil
Sindei Junior Goal 28' (g.s.) Laporan Igor Pessanha Goal 8'
Ramón Lage Goal 60'

23 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Gambia  0 – 2  Belanda
Laporan John Goossens Goal 33'
Dirk Marcellis Goal 72'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 17,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

23 September 2005
18:15 (PET)
23:15 (UTC)
Qatar  0 – 6  Brazil
Laporan Ramón Lage Goal 13'45+2'
Denílson Neves Goal 39'
Roberto Silva Goal 57'
Renato Augusto Goal 58'
Anderson Oliveira Goal 74'

Peringkat kalah mati[sunting | sunting sumber]

Suku Akhir Separuh Akhir Perlawanan Akhir
                   
25 September - Piura        
  Costa Rica  1
29 September - Chiclayo
  Mexico  3  
  Mexico  4
26 September - Trujillo
    Belanda  0  
  Amerika Syarikat  0
2 Oktober - Lima
  Belanda  2  
  Mexico  3
25 September - Iquitos
    Brazil  0
  Turki  5
29 September - Trujillo
  China  1  
  Turki  3 Tempat Ketiga
26 September - Iquitos
    Brazil  4  
  Brazil  3   Belanda  2
  Korea Utara  1     Turki  1
2 Oktober - Lima


Suku Akhir[sunting | sunting sumber]

25 September 2005
16:00 (PET)
21:00 (UTC)
Costa Rica  1 – 3 (s.m.t.)  Mexico
Efraín Juárez Goal 67' (g.s.) Laporan Efraín Juárez Goal 88'
Ever Guzmán Goal 96'
Carlos Vela Goal 109'

25 September 2005
19:00 (PET)
00:00 (UTC)
Turki  5 – 1  China
Tevfik Köse Goal 10'88'
Caner Erkin Goal 33'90+1'
Nuri Şahin Goal 54'
Laporan Yang Xu Goal 57'

26 September 2005
16:00 (PET)
21:00 (UTC)
Amerika Syarikat  0 – 2  Belanda
Laporan Jeffrey Sarpong Goal 45+1'84'

26 September 2005
19:00 (PET)
00:00 (UTC)
Brazil  3 – 1 (s.m.t.)  Korea Utara
Ramón Lage Goal 48'
Celsinho Goal 100'
Igor Pessanha Goal 120+3'
Laporan Kim Kyong-Il Goal 82'

Separuh Akhir[sunting | sunting sumber]

29 September 2005
16:00 (PET)
21:00 (UTC)
Mexico  4 – 0  Belanda
César Villaluz Goal 33'61'
Héctor Moreno Goal 50'
Ever Guzmán Goal 90'
Laporan

29 September 2005
19:00 (PET)
00:00 (UTC)
Turki  3 – 4  Brazil
Caner Erkin Goal 47'
Tevfik Köse Goal 70'
Nuri Şahin Goal 76'
Laporan Celsinho Goal 1'
Anderson Oliveira Goal 26'
Marcelo Júnior Goal 32'
Igor Pessanha Goal 90'

Tempat Ketiga[sunting | sunting sumber]

2 Oktober 2005
15:00 (PET)
20:00 (UTC)
Belanda  2 – 1  Turki
John Goossens Goal 13'88' Laporan Nuri Şahin Goal 90'
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 35,000
Pengadil: Jorge Larrionda (Uruguay)

Perlawanan Akhir[sunting | sunting sumber]

2 Oktober 2005
18:00 (PET)
23:00 (UTC)
Mexico  3 – 0  Brazil
Carlos Vela Goal 31'
Omar Esparza Goal 33'
Ever Guzmán Goal 86'
Laporan
Estadio Nacional, Lima
Penonton: 40,000
Pengadil: Frank De Bleeckere (Belgium)

Pemenang[sunting | sunting sumber]

 Juara Piala Dunia B-17 FIFA 2005 
Bendera Mexico
Mexico
Juara Pertama

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Bola Emas Bola Perak Bola Gangsa
Brazil Anderson Mexico Giovani Dos Santos Turki Nuri Şahin
Kasut Emas Kasut Perak Kasut Gangsa
Mexico Carlos Vela Turki Nuri Şahin Turki Tevfik Köse
5 gol 4 gol 4 gol
Anugerah Permainan Bersih FIFA
 Korea Utara

Penjaring Gol[sunting | sunting sumber]

Carlos Vela dari Mexico memenangi anugerah Kasut Emas kerana menjaringkan lima gol. Keseluruhannya, 111 gol dijaringkan oleh 67 pemain yang berbeza, dengan empat daripada mereka dikreditkan sebagai gol sendiri.[1]

5 gol
4 gol
3 gol
2 gol

1 gol

Gol sendiri

Kedudukan Akhir[sunting | sunting sumber]

Ked. Pasukan BP M S K JG GB PG Mt
1  Mexico 6 5 0 1 16 3 +13 15
2  Brazil 6 4 0 2 16 11 +5 12
3  Belanda 6 4 0 2 12 10 +2 12
4  Turki 6 4 0 2 15 10 +5 12
Tersingkir di Suku Akhir
5  Amerika Syarikat 4 2 1 1 7 6 +1 7
6  Costa Rica 4 1 2 1 5 5 0 5
7  China 4 1 2 1 4 7 –3 5
8  Korea Utara 4 1 1 2 7 7 0 4
Tersingkir di Peringkat Kumpulan
9  Gambia 3 2 0 1 6 4 +2 6
10  Itali 3 1 1 1 6 7 –1 4
11  Ghana 3 0 3 0 3 3 0 3
12  Australia 3 1 0 2 2 5 –3 3
13  Peru 3 0 1 2 1 4 –3 1
14  Côte d'Ivoire 3 0 1 2 4 8 –4 1
15  Uruguay 3 0 0 3 3 7 –4 0
16  Qatar 3 0 0 3 4 14 –10 0

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "FIFA U-17 World Cup UAE 2013 Adidas Golden Scorer". FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]