Pergi ke kandungan

Piccadilly

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Tanda jalan Piccadilly.

Piccadilly adalah sebuah jalan utama di London, memanjang dari Hyde Park Corner di barat ke Piccadilly Circus di timur. Ia berada sepenuhnya dalam boro Westminster. Jalan ini merupakan sebahagian jalan A4, laluan barat kedua paling penting London. St James's terletak di selatan seksyen timur jalan, sementara di seksyen barat binaan hanya pada sebelah utara dan melihat ke arah Taman Green. Bahagian di utara adalah Mayfair.

Ia adalah lokasi Fortnum & Mason, Royal Academy, The Ritz Hotel, kedai buku Hatchards, kedutaan Jepun dan kedutaan Malta. Simpsons, dahulu berada di kalangan gedung pakaian utama United Kingdom, dibuka di Piccadilly pada zaman 1930-an. Gedung ini ditutup pada 1999 dan tapaknya kini adalah kedai kemegahan penjual buku Waterstone's. Kawasan ini juga rumah kepada sebilangan kelab malam masyhur berlingkungan dari Kelab Malam 'Paper' eksklusif di Jalan Regent ke 'Sound' ramah pelancong di Dataran Leicester.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hingga kurun ke-17 jalan ini digelarkan Jalan Portugal. Nama Piccadilly berpunca dari seorang tukang jahit yang bernama Robert Baker, yang memiliki sebuah kedai di the Strand, pada lewat kurun ke-16 dan awal kurun ke-17. Dia amassed suatu kekayaan besar dengan membuat dan menjual piccadill (juga digelar kolar picadil atau keras pickadil dengan tepi-tepi berbiku dan sebuah renda lebar atau sempadan menebuk), yang telah kemudian berada dalam fesyen. Dengan kekayaan besarnya dia membeli sebidang besar apa yuang kemudian kawasan luar bandar terdedah di barat London, dan pada lebih kurang 1612 dia membina sebuah rumah besar sana. Rumah besar ini kemudian digelar Piccadilly Hall.

Selepas Pengembalian monarki Inggeris pada 1660, Piccadilly dan kawasan di utara (Mayfair) bermula dimajukan secara sistematik sebagai sebuah kawasan tempat kediaman berfesyen. Sesetengah rumah besar termewah di London telah dibina di belah utara Piccadilly: Rumah Clarendon (kini lokasi Jalan Albemarle), Rumah Berkeley (kemudian Rumah Devonshire), dan rumah Sir John Denham (kemudian Rumah Burlington) telah dibina pada kurun ke-17. Kemudian rumah besar termasuk Rumah Melbourne (sekarang The Albany), Rumah Apsley, Rumah Bath dan Rumah Cambridge. Beberapa ahli keluarga Rothschild mempunyai rumah besar di hujung barat jalan, dan bahawa sebahagian dari itu telah secara basahan dirujukkan sebagai Rothschild Row. Pada 1920an kebanyakan dari bangunan ini telah diruntuhkan atau telah berada dalam kegunaan institusi. Pembesaran Park Lane dan penubuhan Sudut Taman Hyde sebagai suatu sistem giratori kenderaan utama telah memangkas anjuran barat Piccadilly, dengan akibat bahawa Rumah Apsley telah menjadi diasingkan darinya.

The Ritz

21st century Piccadilly pada kurun ke-21 bukan salah satu dari jalan beli-belah London, sungguhpun kehadiran beberapa kedai masyhur.bat pejabat dan sesetengah Hotel Ritz berada di jalan, bersama dengan sesetengah hotel mewah lain. Ada juga sesetengah pejabat dan sesetengah rumah pangsa mahal. Piccadilly adalah salah satu dari jalan yang terluas dan terlurus di pusat London.

Fiksyen[sunting | sunting sumber]

Dalam opera komik Patience 1881, poetaster masyhur dan fraud Bunthorne's means membuat publisiti dirinya adalah berjalan ke Piccadilly dengan sebuah bunga popi atau sebuah bunga lilly.

Dalam buku novel Lord Peter Wimsey olehDorothy L. Sayers, alamat Lord Peter di London adalah 110a Piccadilly. Nombor 110a telah dipilih dengan penghormatan pada kegunaan Sir Arthur Conan Doyle 221b Baker Street untuk Sherlock Holmes.

Ada sebuah filem British dibuat pada 1929 digelar "Piccadilly".

Dalam buku novel Bram Stoker, Dracula, Count Dracula memiliki sebuah rumah di Piccadilly.

Di Brideshead Revisited, rumah besar keluarga Rumah Marchmain di Piccadilly diruntuh dan diganti dengan rumah pangsa mewah; walaupun suatu peristiwa dalam fiksyen, iaitu, mewakili zaman itu.

Detektif fiksyen Margery Allingham, Albert Campion, mempunyai sebuah rumah pangasa di 17A Jalan Bottle, Piccadilly, ke atas sebuah stesen polis. Meskipun, Jalan Bottle adalah sebuah nama yang dibuat-buatkan.

Pancaragam British Squeeze merujukkan pada kawasan dalam lagu "Piccadilly" dalam album mereka "East Side Story" dengan lirik "Dia bertemu saya di piccadilly/Seorang penyanyi rakyat merayu berdiri tinggi di pintu masuk/Lagunya menyampai dunia dari kebanyakan niat baik/Pelima suatu sepuluh p dalam topinya untuk kutipan."

Angkutan[sunting | sunting sumber]

Laluan Piccadilly London Underground mengambil namanya dari Piccadilly dan sebahagian dari laluan itu mengembawa di bawah Piccadilly. Stesen tiub Green Park, Hyde Park Corner dan Piccadilly Circus kesemua mempunyai pintu masuk di atau berhampiran Piccadilly.

Jalan bersempadan pilihan termasuk:

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Koordinat: 51°30′17″N 0°08′28″W / 51.50472°N 0.14111°W / 51.50472; -0.14111