Piktogram bahaya GHS

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Piktogram bahaya membentuk sebahagian daripada Sistem Pengelasan dan Pelabelan Bahan Kimia Harmoni Secara Global (GHS) antarabangsa. Dua set piktogram disertakan dalam GHS: satu untuk pelabelan kontena dan untuk amaran bahaya tempat kerja, dan satu kedua untuk digunakan semasa pengangkutan barang berbahaya. Sama ada satu atau yang lain dipilih, bergantung pada khalayak sasaran, tetapi kedua-duanya tidak digunakan bersama.[1] Kedua-dua set piktogram menggunakan simbol yang sama untuk bahaya yang sama, walaupun simbol tertentu tidak diperlukan untuk piktogram pengangkutan. Piktogram pengangkutan datang dalam pelbagai warna yang lebih luas dan mungkin mengandungi maklumat tambahan seperti nombor subkategori.

Piktogram bahaya ialah salah satu elemen utama untuk pelabelan bekas di bawah GHS, bersama-sama dengan:[2]

  • pengenalan produk;
  • perkataan isyarat – sama ada Bahaya atau Amaran – jika perlu
  • kenyataan bahaya, menunjukkan sifat dan tahap risiko yang ditimbulkan oleh produk
  • kenyataan berjaga-jaga, menunjukkan cara produk harus dikendalikan untuk meminimumkan risiko kepada pengguna (serta kepada orang lain dan persekitaran umum)
  • identiti pembekal (yang mungkin pengilang atau pengimport)

Piktogram bahaya kimia GHS bertujuan untuk menyediakan asas untuk atau menggantikan sistem piktogram bahaya kimia kebangsaan. Ia masih perlu dilaksanakan oleh Kesatuan Eropah (peraturan CLP) pada tahun 2009.

Piktogram pengangkutan GHS ialah sama seperti yang disyorkan dalam Pengesyoran PBB mengenai Pengangkutan Barang Berbahaya, dilaksanakan secara meluas dalam peraturan negara seperti Akta Pengangkutan Bahan Berbahaya Persekutuan AS (49 USC 5101–5128) dan peraturan DOT pada 49 CFR 100– 185.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Part 1, section 1.4.10.5.1, GHS Rev.2
  2. ^ Part 1, section 1.4.10.5.2, GHS Rev.2

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • "Regulation (EC) No 1272/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on classification, labelling and packaging of substances and mixtures, amending and repealing Directives 67/548/EEC and 1999/45/EC, and amending Regulation (EC) No 1907/2006", OJCE (L353): 1–1355, 2008-12-31 (the "CLP Regulation")

Pautan luar[sunting | sunting sumber]