Pipa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Pipa
Pipa
Pipa
Pengelasan
Alat muzik berkaitan
Pipa
"Pipa" dalam tulisan Cina
Bahasa Cina琵琶

Pipa (Bahasa Cina: ; pinyin: pípá) sebuah alat muzik tradisional Cina jenis kordofon. Kadang kala dipanggil "lut Cina", badannya kayu berbentuk pear dengan jumlah fret antara 12 hingga 31. Lut petik bertali empat Cina yang lain ialah luiqin, yang serupa tetapi lebih kecil berbanding pipa. Alat muzik ini mungkin wujud di China sejak seawal dinasti Han. Walaupun menurut sejarah istilah pipa pernah digunakan untuk pelbagai jenis kordofon petik, penggunaannya sejak dinasti Song merujuk khas kepada alat muzik berbentuk pear.

Pipa merupakan salah satu alat muzik Cina yang terkenal dan telah dimainkan selamat hampir dua ribu tahun di China. Beberapa alat muzik yang diterbitkan daripada pipa termasuk biwa Jepun dan bipa Korea di Asia Timur, dan đàn tỳ bà Vietnam di Asia Tenggara. Hanya bipa Korea tidak lagi digunakan secara meluas.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

http://malaysiana.pnm.my/kesenian/Kor_Pipa.htmJika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.