Pokok Selaput Tunggul

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pokok Selaput Tunggul
frames
Pokok Kapal Terbang
Pengelasan saintifik


Pokok Kapal Terbang ("Eupatorium odoratum")[1] atau juga dikenali sebagai Pokok Jerman merupakan tumbuhan yang tergolong kumpulan rumpai. Ia merupakan salah satu rumpai yang perlu dibasmi dalam amalan pertanian diladang atau kebun. Dari segi perubatan tradisional ia boleh dijadikan ubat penahan darah.

Tumbuhan ini asalnya daripada Hindi Timur, Amerika Tengah dan Amerika Selatan. Tumbuhan ini dikelaskan sebagai tumbuhan rumpai dan adalah dari Famili Asteraceae, Compositae. Nama tumbuhan ini dalam Bahasa Melayu adalah pokok Jerman ataupun pokok Jepun. Nama-nama lain tumbuhan ini adalah Osmia odorata, Chromolaena odorata, rumpai Siam, Christmas Bush, Bitter Bush dan Baby Tea. Tumbuhan ini mempunyai batang bebusa dan boleh mencapai ketinggian 2.5 meter. Daunnya mempunyai bau. Daun dan bunga diguna untuk merawat luka dan sebagai racun serangga.

Di India, pokok ini menjadi rumai yang utama di ladang-ladang tanaman. Tumbuhan ini menutupi padang ragut dan kawasan lapang. Tumbuhan ini hidup di dalam pelbagai jenis tanah, walaupun tanah berbatu, tetapi tidak dapat hidup di dalam kawasan pokok tebal di mana kanopinya tertutup sepenuhnya. Kadang kala, pokok ini boleh memanjat, hingga ketinggian 4.5 hingga 6.0 meter (Bennett and Rao, 1968).

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Ia kadang-kadang ditanam sebagai perubatan dan tumbuhan hiasan. Ia digunakan sebagai ubat tradisional di Indonesia, Thailand, Malaysia dan bahagian Afrika termasuk Nigeria. Daun muda hancur lebur, dan cecair yang terhasil boleh digunakan untuk merawat luka-luka kulit. Dalam perubatan tradisional daripada Thailand tumbuhan ini digunakan untuk rawatan luka, ruam, kencing manis, dan sebagai penghalau serangga.[2] Sebatian phytoprostane asid chromomoric C-I telah dikenal pasti dari Pokok Kapal Terbang sebagai pencetus yang kuat daripada aktiviti faktor transkripsi NFE2L2 (Nrf2), pengawal selia tuan pelbagai gen dengan pertahanan, anti -inflammatory, dan fungsi detoksifikasi.[3] Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa etno-farmakologi, funcigicidal, kepentingan nematicidal tumbuhan dan penggunaannya sebagai spesies kosong dan sebagai tumbuhan peningkatan kesuburan tanah di tebang dan bakar sistem putaran pertanian telah menyumbang kepada penggunaan yang berterusan dan merebak di Nigeria.[4]

Keracunan[sunting | sunting sumber]

Keseluruhan pokok ini beracun dan boleh memudaratkan. Bahan aktif keracunan adalah Alkaloid pyrolizidin berserta dengan bahan-bahan α-pinen, ß-cubebene, 7- dan 9-Angeloylretroneecine, intermedine, riderine dan 3'-acetylrinderine.

Kesan Keracunan boleh menyebabkan kerosakan pada hati terutamanya di kalangan kanak-kanak. Keracunan ini boleh dipindahkan daripada ibu kepada anak dalam kandungan melalui uri. Sintom keracunan dapat dikesan setelah beberapa hari dan biasanya dikesan dengan kejadian sakit perut yang kuat, muntah-muntah dan bengkak hati.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BIG 5 MALAYSIAN ANIMAL SERIES: The Malayan Elephant, By Mohd Momin Khan
  2. ^ Wang L, Waltenberger B, Pferschy-Wenzig EM, Blunder M, Liu X, Malainer C, Blazevic T, Schwaiger S, Rollinger JM, Heiss EH, Schuster D, Kopp B, Bauer R, Stuppner H, Dirsch VM, Atanasov AG. Natural product agonists of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARγ): a review. Biochem Pharmacol. 2014 Jul 29. pii: S0006-2952(14)00424-9. doi: 10.1016/j.bcp.2014.07.018. PubMed PMID 25083916.
  3. ^ Heiss EH, Tran TV, Zimmermann K, Schwaiger S, Vouk C, Mayerhofer B, Malainer C, Atanasov AG, Stuppner H, Dirsch VM. Identification of Chromomoric Acid C-I as an Nrf2 Activator in Chromolaena odorata. J Nat Prod. 2014 Jan 29. PubMed PMID 24476568.
  4. ^ Uyi OO, Ekhator F, Ikuenobe CE, Borokini TI, Aigbokhan EI, Egbon IN, Adebayo AR, Igbinosa IB, Okeke CO, Igbinosa EO, Omokhua GA. 2014. Chromolaena odorata invasion in Nigeria: A case for coordinated biological control] Management of Biological Invasions (2014) 5(4): 377–393. [1]