Poland

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Republik Poland
Rzeczpospolita Polska
Flag of Poland.svg Coat of arms of Poland-official.png
Cogan kata negara: tiada
LocationPoland.svg

Lokasi: Eropah
Koordinat geografi:

Bahasa rasmi Poland
Ibunegara Warsaw (Warszawa)
Presiden Bronisław Komorowski
Perdana Menteri Ewa Kopacz
Keluasan 312,679 km²
Penduduk


 - Jumlah (2014)
 - Kepadatan


38,483,957
123/km²

Penubuhan


 - Tarikh

Republik Poland Kedua


11 November 1918

Matawang Zloty (PLN)
Zon masa UTC +2
Lagu kebangsaan Mazurek Dąbrowskiego (juga Poland Tidak Akan Hilang)
Domain Internet .pl
Kod panggilan 48

Republik Poland ialah sebuah negara di Eropah Tengah, terletak di antara Jerman di barat, Republik Czech dan Slovakia di selatan, Ukraine dan Belarus di timur, dan Laut Baltik, Lithuania dan Rusia di utara. Kedudukannya bermakna negara ini telah melihat banyak peperangan di tanahnya dan sempadannya juga telah berubah beberapa kali.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Sejarah Poland

Politik[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Politik di Poland

Wilayah[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Wilayah di Poland

Bahasa Poland (Język polski)[sunting | sunting sumber]

Rakyat di Poland menggunakan bahasa Poland sebagai bahasa utama.Kebanyakan daripada rakyat Poland kurang mahir bertutur dalam Bahasa Inggeris.Namun demikian,golongan profesional dan segelintir golongan mampu bertutur dalam Bahasa Inggeris dengan fasih.Bahasa Polish dikategorikan sebagai antara bahasa yang sukar untuk dikuasai.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Geografi Poland

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Sejak kepulangannya sampai demokrasi, Poland dengan tegas sudah mengejar kebijakan meliberalkan ekonomi dan hari ini sikap ke luar sebagai salah satu contoh peralihan yang paling berhasil dan terbuka dari ekonomi pasar yang keadaan-kapitalis sebagian ke terutama secara pribadi bertuan pasar ekonomi.

Poland mempunyai sektor pertanian besar perkebunan pribadi, yang bisa menjadi produsen terkemuka makanan di European Union sejak Poland adalah seorang anggota.

Buatan-buatan Poland termasuk pakaian, ilmu elektronik, kereta, bus (Autosan, Jelcz SA, Solaris, Solbus), helikopter (PZL Świdnik), perlengkapan pengangkut, lokomotif, pesawat (PZL Mielec), kapal, teknik militer (termasuk tangki, sistem SPAAG), ubat (Polpharma, Polfa, dll), makanan, produk kimia dll.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Demografi Poland

Budaya[sunting | sunting sumber]

Untuk rencana lanjutan, lihat Budaya di Poland

Hubungan Malaysia-Poland[sunting | sunting sumber]

Pada 20 Mac 2002 Bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad melawat negara Poland. Ini merupakan lawatan pertama Perdana Menteri Malaysia ke Poland selepas hubungan diplomatik 10 tahun.Duta Malaysia ke Poland ialah Datuk Ng Bak Hai.

Perdana Menteri Poland ketika itu ialah Leszek Miller. Sementara Presiden Poland ialah Aleksander Kwaśniewski .Beliau pernah melawat Malaysia pada 1999.

Dr Mahathir menyaksi peralatan ketenteraan , demonstrasi tentera laut di Gdansk dan sembahyang Jumaat di masjid Gdansk-Oliwa .

Parlimen Poland kagum dengan Malaysia kerana berjaya menyelesaikan krisis kewangan dengan cara tersendiri yang tidak konvensional.

Dr Mahathir diiringi isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali .Rombongan Dr Mahathir disertai oleh Menteri Luar Datuk Seri Syed Hamid Albar, Menteri Perdagangan Antarbangsa dan Industri Datuk Seri Rafidah Aziz, Timbalan Perdana Menteri sekarang Datuk Seri Najib Razak dan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud. 60 ahli korporat Malaysia turut serta. Sebelum itu rombongan telah singgah di Jerman dan Rusia.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pelancongan Poland[sunting | sunting sumber]

Pemandangan[sunting | sunting sumber]
Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.