Policarpa Salavarrieta

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Policarpa Salavarrieta (26 Januari 1795 – 14 November 1817), turut dikenali sebagai "La Pola", ialah seorang perempuan tukang jahit Neogranadine yang telah menjadi pengintip untuk Angkatan Revolusi semasa Reconquista Sepanyol bagi Wizurai New Granada. Beliau telah ditangkap oleh Angkatan Setiaraja Sepanyol dan telah dihukum kerana menderhaka. Beliau kini dianggab sebagai wirawati kemerdekaan Colombia.

Pada 8 November 1967, Hukum 44 telah diterima oleh Kongres Republik Colombia dan telah ditandatangani oleh Presiden Carlos Lleras Restrepo, yang telah mengisytiharkan, dalam Perkara keduanya, bahawa 14 November merupakan "Hari Wanita Colombia" sempena ulang tahun kematian "Wirawati kita, Policarpa Salavarrieta".[1][2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Dia De La Mujer Columbiavdg" (dalam bahasa Sepanyol). Guaduas. Dicapai pada 2007-11-21.
  2. ^ "Las Mujeres en el desarrollo de Colombia (Women in the Development of Colombia)" (dalam bahasa Sepanyol). Colombian National Armada. Dicapai pada 2007-11-21.

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.