Poligami dalam Islam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Islam adalah agama fitrah yang mengiktiraf kepelbagaian keperluan dan kehendak manusia dalam hidup berpasangan. Berasaskan kepada keadaan inilah Islam membenarkan poligami yang merupakan amalan masyarakat turun temurun sejak sebelum kedatangan Islam lagi.

Bagi memastikan amalan poligami secara yang lebih adil dan dapat menjamin kesejahteraan hidup ummah seluruhnya, Islam telah menetapkan syarat-syarat tertentu yang menghadkan amalan yang bebas sebelum ini dan mengambil jalan pertengahan yang lebih wajar. Syariat Islam menetapkan bahawa seorang lelaki boleh berkahwin dengan lebih dari seorang perempuan tetapi tidak melebihi empat orang.

Dalil Al-Quran[sunting | sunting sumber]

Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka), maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan-perempuan (lain): Dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman. (Surah An-Nisaa’: Ayat 3)[1]

Syarat poligami[sunting | sunting sumber]

 1. Berkemampuan untuk menanggung nafkah isteri-isteri dan anak-anak
 2. Berlaku adil kepada isteri-isteri
  1. Adil dalam menyediakan kediaman
  2. Adil dalam giliran bermalam
  3. Adil dalam musafir
  4. Adil memberikan nafkah

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. Laman Web Rasmi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia[2]
 2. Kerajaan Arab Saudi (Kementerian Hal Ehwal Islam, Wakaf, Dakwah dan Nasihat)

Nota kaki[sunting | sunting sumber]