Popular Song (Mika song)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
"Popular Song"
Single oleh Mika berduet Ariana Grande
daripada album The Origin of Love
Dikeluarkan pada21 December 2012
Format
Dirakam pada2012
GenrePop
Panjang3:20
Syarikat
Penulis
Penerbit
 • Greg Wells
 • Mika
Mika singles
"Origin of Love"
(2012)
"Popular Song"
(2012)
"Live Your Life"
(2013)
Kronologi single Ariana Grande singles
"Put Your Hearts Up"
(2011) Put Your Hearts Up2011
"Popular Song"
(2012) Popular Song2012
"The Way"
(2013) The Way2013
Sampel audio
Info (help·info)
Video muzik
"Popular Song" di YouTube

"Popular Song" adalah sebuah lagu oleh Lubnan-British artis rakaman Mika, yang dikeluarkan sebagai single kedua di Amerika Syarikat dari album studio ketiganya, The Origin of Love . Lagu ini mempunyai penyanyi Amerika Ariana Grande. Landasan yang telah ditulis oleh Mika, Priscilla Renea, Mathieu Jomphe dan Stephen Schwartz, dan dihasilkan oleh Mika dan Greg Wells. Versi remix baru yang berduet Ariana Grande dihasilkan oleh Jason Nevins. Lagu ini adalah perlindungan dikemaskini versi asal, berdasarkan lagu "Popular" from the musical Wicked. Versi album lagu mempunyai vokal dari Priscilla Renea, dan mempunyai expletives. Walau bagaimanapun, versi single menggantikan Renea dengan Ariana Grande, membuang expletives, dan mengubah susunan instrumental dan tempo untuk mencipta versi yang yang banyak link ke hits bekas Mika itu, " Grace Kelly" dan "We Golden". Versi remix baru, yang dihasilkan oleh Jason Nevins, adalah versi utama yang dikeluarkan secara rasmi.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Versi asal lagu itu boleh didapati di album studio ketiga Mika itu, The Origin of Love , dan ciri-ciri vokal dari penulis lagu Priscilla Renea. Versi ini adalah berdasarkan kepada asal dari Wicked, dan menggunakan tempo yang sangat kasar dan instrumentasi, untuk menyesuaikan diri dengan tema album. Walau bagaimanapun, bagi kelirisan trek sebagai satu, Mika memutuskan untuk mengubah sepenuhnya perkiraan itu, dan mencipta sesuatu yang serupa dengan single hit beliau Grace Kelly . Untuk melakukan ini, dia mendapatkan bantuan pelakon Amerika dan pelaku Ariana Grande, menulis semula sebahagian daripada lirik, mengubah instrumentasi dan tempo, dan diolah struktur lagu. Versi baru telah dikeluarkan kepada iTunes Store pada 21 Disember 2012, yang diriliskan sebagai single album kedua dalam Amerika Syarikat.[1]

Video muzik[sunting | sunting sumber]

Video muzik diriliskan pada 29 April 2013, diarahkan oleh Chris Marrs Piliero.[2][3] Ia mempunyai tema Gothik yang ditetapkan dalam 'menyeramkan, gelap, "Addams Family" sekolah tinggi -esque'. [4] Video ini turut menampakkan produk dari Sony dan Mini. Mika menggunakan Sony Xperia Z kepada teks jemputan untuk majlis makan malam dengan rakan-rakan sekelas popular beliau yang membuli dia.[3] Ini berjalin dengan adegan-dua bru ubat dalam kawah seorang ahli sihir dan adegan daripada mereka menjadi mangsa buli.[3] Mika dan Grande kembali ke rumah Mika dalam keretanya bercakap, yang 2013 Mini Cooper. Pada majlis makan malam itu, pembuli mengambil minuman mereka telah mabuk dengan ubat, dan kembali kepada batu.[5] Mereka kemudian memecahkan ke dalam kepingan-kepingan. Video itu berakhir dengan sentuhan,The video ends with a twist,[6][7] sebagai Mika dan Grande mempunyai roti bakar dan bekas mengambil seteguk dari minumannya, berkelip video kembali ke apabila kedua-dua kanak-kanak dan Mika dilihat menendang ke bawah istana Grande ini diperbuat daripada blok kayu. Mika kemudiannya bertukar menjadi batu juga. Sehingga Mei 2015, video yang mempunyai lebih daripada 100 juta tontonan di YouTube.

Penerimaan kritikal[sunting | sunting sumber]

Bryon Flitsch daripada MTV Buzzworthy berkata' Popular Song 'adalah pandangan yang berbeza daripada usaha sebelumnya Mika itu, yang menyatakan bahawa "rentak yang penuh semangat + melodi menarik + suka bermain lirik-lirik = lagu sempurna melantun sekitar untuk. "Tambahan pula, Flitsch juga memuji vokal Grande dalam lagu itu kerana menjadi" sempurna "bersama, Mika. Marques Daniels daripada examiner.com merangka bahawa 'Popular Song' adalah sebuah lagu untuk memberi inspirasi kepada dibuli dan popular orang untuk berdiri. Daniels juga memuji lagu kerana prestasi yang menonjol.

Senarai trek[sunting | sunting sumber]

Digital download[1]
No. TajukPenulis Masa
1. "Popular Song" (featuring Ariana Grande)  3:20
Promotional CD single[8]
No. TajukPenulis Masa
1. "Popular Song" (berduet Ariana Grande)  3:20
2. "Popular Song" (berduet Priscilla Renea)  4:07
3. "Popular Song" (Radio Instrumental)  3:17

Prestasi carta[sunting | sunting sumber]

Chart (2013) Peak
position
Australia (ARIA)[9] 71
Belgium (Ultratip Flanders)[10] 8
Belgium (Ultratip Wallonia)[11] 12
Netherlands (Single Top 100)[12] 92
Romania (Romanian Top 100)[13] 100
South Korea (GAON)[14] 89
US Billboard Hot 100[15] 87

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b "iTunes - Music - Popular Song (feat. Ariana Grande) - Single by MIKA". Itunes.apple.com. 2013-04-29. Dicapai 2013-03-29. 
 2. ^ http://www.marrsattacks.com/new-video-mika-featuring-ariana-grande-popular-song/
 3. ^ a b c http://www.youtube.com/watch?v=nmcdLOjGVzw
 4. ^ Depland, Michael (29 April 2013). "New Video: Mika Featuring Ariana Grande, 'Popular Song'". MTV.com. Dicapai 5 May 2013. 
 5. ^ "Ariana Grande and Mika "Popular Song" Video: Revenge on Bullies!". Dicapai 5 May 2013. 
 6. ^ "Mika - Twitter". Twitter. Dicapai 5 May 2013. 
 7. ^ "Ariana Grande And MIKA "Popular Song" Music Video". Disney Dreaming. Dicapai 5 May 2013. 
 8. ^ "MIKA "CELEBRATE" 3TRK US PROMO, PETER RAUHOFER/ROBBIE RIVERA REMIXES". eBay. Dicapai 2013-03-29. 
 9. ^ "Chartifacts". Australian Recording Industry Association. Diarkibkan daripada asal pada 10 September 2013. Dicapai 10 September 2013. 
 10. ^ "Ultratop.be – Mika Feat. Ariana Grande – Popular Song" (in Dutch). Ultratip.
 11. ^ "Ultratop.be – Mika Feat. Ariana Grande – Popular Song" (in French). Ultratip. Capaian 10 April 2013.
 12. ^ "Dutchcharts.nl – Mika Feat. Ariana Grande – Popular Song" (in Dutch). Single Top 100.
 13. ^ "Airplay 100, Podcast (03 Nov), cca. minute 90" (dalam bahasa Romanian). Kiss FM (Romania). 
 14. ^ "South Korea Gaon International Chart (Gaon Chart)". Gaon Chart. Dicapai 4 May 2013. 
 15. ^ "[[[:Templat:BillboardURL]] MIKA Album & Song Chart History"] Billboard Hot 100 for MIKA.