Portal:Bahasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Selamat Datang ke Portal Bahasa
سلامت داتڠ ك ڤورتال بهاس

Places of articulation.svg
AlphabetsScriptsWorld.png
Pieter Bruegel the Elder - The Tower of Babel (Vienna) - Google Art Project - edited.jpg
Icon talk.svg
Sistem tulisan Rumpun bahasa Kategori:Bahasa Semua portal

Bahasa ialah suatu sistem lambang bunyi suara yang arbitrari yang digunakan oleh anggota sesuatu kelompok manusia untuk berhubung. Bahasa juga merupakan suatu sistem berasaskan simbol atau secara amnya dikenali sebagai leksem dan peraturan bagaimana bahasa itu dimanipulasikan. Perkataan "bahasa" ini juga digunakan untuk merujuk kepada keseluruhan fenomena bahasa itu sendiri iaitu ciri-ciri umum bahasa. Walaupun bahasa bersinonim sebagai alat perhubungan atau komunikasi, ia sebenarnya bukanlah sinonim dengannya. Kajian saintifik mengenai bahasa, perkembangan sejarah, ciri-ciri dan penggunaan bahasa dalam masyarakat dikenali sebagai linguistik. Selain itu, terdapat beberapa bahasa buatan seperti bahasa Esperanto yang telah dicipta oleh Ludwig Lazarus Zamenhof dan bahasa Klingon.


Rencana pilihan
رنچان ڤيلهن

Salah satu penerbitan awal bagi mempelajari bahasa Melayu di Jepun.

Bahasa Melayu (Jawi: بهاس ملايو) ialah sejenis bahasa Melayu-Polinesia di bawah keluarga bahasa Austronesia yang telah digunakan di wilayah Malaysia, Indonesia dan persekitarannya sejak melebihi 1,000 tahun lalu. Walaupun asal usul bangsa Melayu (dalam pengertian yang khusus) yang paling asal belum diketahui secara pasti tetapi pertumbuhan bahasa Melayu dapatlah dikatakan berasal dari Sumatera Selatan di sekitar Jambi dan Palembang. Rekod terawal bahasa Melayu Kuno ialah sebuah batu bersurat bertarikh 682 Masihi yang dijumpai di Sumatera Selatan.

Bahasa Melayu ialah bahasa kebangsaan Malaysia, Indonesia dan Brunei, serta salah satu bahasa rasmi di Singapura. Di Indonesia, bahasa Melayu kini dipanggil bahasa Indonesia dan di Malaysia, bahasa Melayu secara rasminya dipanggil bahasa Malaysia. Selain daripada keempat-empat negara tersebut, bahasa Melayu juga ditutur oleh penduduk-penduduk Melayu di Selatan Thailand, Filipina, Kemboja, Vietnam, Sri Lanka dan Afrika Selatan. Menurut statistik penggunaan bahasa di dunia, penutur bahasa Melayu dianggarkan berjumlah lebih 300 juta (bersama penutur Bahasa Indonesia) dan merupakan bahasa keempat dalam turutan jumlah penutur terpenting bagi bahasa-bahasa di dunia selepas bahasa Mandarin, bahasa Inggeris dan bahasa Hindi/Urdu.


Senarai
سناراي

Goldenwiki 2.png
Rencana berkualiti

Nuvola apps edu languages.png
Bahasa di dunia

Nuvola apps edu miscellaneous (tsulagi).svg
Jenis bahasa

Bahasa aglutinatifBahasa fleksiBahasa isolatifBahasa istanaBahasa isyaratBahasa kebangsaanBahasa kreolBahasa matiBahasa pencilanBahasa pertuturanBahasa pijinBahasa polisintetikBahasa purbaBahasa sejadiKepelbagaian bahasaKepupusan bahasaLoghat


Globe of letters.svg
Sistem tulisan


Gambar pilihan
ݢمبر ڤيليهن

Bahasa Perancis
Taburan loghat bahasa Perancis

Bahasa Perancis (le français, la langue française) merupakan satu bahasa yang berasal dari Perancis, Belgium, Luxembourg dan Switzerland. Pada hari ini, bahasa Perancis dituturkan oleh lebih 300 juta orang di seluruh dunia sebagai bahasa ibunda atau bahasa kedua.


Kategori
كاتڬوري


Portal saudara
ڤورتال ساودارا

Projek Wikimedia
ڤروجيق ويكيميديا

Carian bahasa dalam projek Wikimedia yang lain
Bahasa di Wikiberita     Bahasa di Wikibuku     Bahasa di Wikiquote     Bahasa di Wikimedia Commons     Bahasa di Wikikamus     Bahasa di Wikiversity    
Berita Buku Kutipan Gambar Kamus Pembelajaran
Wikinews-logo.svg
Wikibooks
Wikiquote-logo.svg
Commons-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Commons