Portal:Sukan dan Permainan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Portal:Sukan)
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

PORTAL SUKAN & PERMAINAN

Portal Sukan

A collection of balls used in various sports

'Sukan ' adalah semua bentuk pertandingan aktiviti fizikal yang melalui penglibatan yang terancang, berhasrat untuk menggunakan, mengekalkan atau meningkatkan keupayaan fizikal dan memberi hiburan kepada para peserta. Beratus-ratus sukan wujud, dari orang-orang yang memerlukan hanya dua peserta, melalui dengan mereka yang mempunyai beratus-ratus peserta-peserta yang serentak, sama ada di pasukan atau bertanding sebagai individu.

Sukan pada amnya diiktiraf sebagai aktiviti-aktiviti yang berasaskan di fizikal athleticism atau fizikal ketangkasan, dengan pertandingan utama terbesar seperti Sukan Olimpik mengaku hanya sukan mesyuarat dalam hal ini, dan lain-lain organisasi seperti Majlis Eropah menggunakan definisi precluding aktiviti tanpa unsur fizikal dari klasifikasi sebagai sukan. Walau bagaimanapun, beberapa aktiviti yang berdaya saing, tetapi bukan fizikal, menuntut pengiktirafan sebagai rumah Sukan. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (melalui Antarabangsa Sukan IOC yang diiktiraf ARISF) mengiktiraf kedua-dua catur dan bridge sebagai bona fide sukan, dan SportAccord, Antarabangsa sukan Persatuan Persekutuan, mengiktiraf lima bukan fizikal sukan, walaupun jumlah permainan minda yang boleh diterima sebagai sukan.

Sukan biasanya ditadbir oleh set peraturan sukan atau tradisional yang berkhidmat untuk memastikan persaingan yang saksama, dan membenarkan penghakiman yang konsisten pemenang. Pemenang boleh ditentukan oleh peristiwa-peristiwa fizikal seperti menjaringkan goal atau melintasi garisan pertama, atau oleh penentuan Hakim-Hakim yang akan pemarkahan elemen prestasi sukan, termasuk objektif atau langkah-langkah yang subjektif seperti prestasi teknikal atau kesan artistik.


Anjur sukan, sering simpanan rekod prestasi, dan untuk sukan, maklumat ini mungkin banyak mengumumkan atau dilaporkan di Berita Sukan. Di samping itu, sukan adalah merupakan sumber utama hiburan untuk bebas-para peserta, dengan penonton Wayang &TV menarik para pelancong disepanjang untuk tempat, dan mencapai khalayak yang lebih luas melalui Sukan penyiaran.


Acara yang sedang berlansung dalam sukan ·lagi banyak

Rencana pilihan

2020 Summer Paralympics Logo.svg

Sukan Paralimpik Musim Panas 2020 (Bahasa Jepun: 2020年夏季パラリンピック会, Hepburn: 2020-Nen Kaki Pararinpikku) lebih dikenali sebagai Sukan Paralimpik Tokyo 2020 merupakan sebuah acara sukan utama bagi atlet kurang upaya yang dikendalikan oleh Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa.Juga dikenali sebagai Sukan Paralimpik Musim Panas ke-16, temasya ini telah diadakan di Tokyo, Jepun dari 24 Ogos hingga 5 September 2021. Acara ini sebelumnya dijadualkan berlangsung dari 25 Ogos hingga 6 September 2020. Walau bagaimanapun, pada 24 Mac 2020, pihak Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa dan Jawatankuasa Penganjur Tokyo secara rasmi mengumumkan bahawa Sukan Olimpik dan Paralimpik Musim Panas 2020 ditunda ke tahun 2021 kerana masalah pandemik COVID-19, menandakan kali pertama Sukan Paralimpik ditangguhkan. Meskipun begitu, acara ini masih dipasarkan secara rasminya sebagai Paralimpik Musim Panas 2020 sungguhpun dengan penundaan penjadualan selama satu tahun.

ArkibSelanjutnya...

Biografi pilihan

UCI Track World Championships 2020 043 (cropped).jpg

Dato' Mohd Azizulhasni bin Awang DPMT KMN AMN (lahir 5 Januari 1988) ialah seorang pelumba basikal trek profesional Malaysia. Azizul Hasni terkenal selepas memenangi kejuaraan lumba basikal dunia di Melbourne Australia pada Januari 2009 serta pingat emas acara keirin dan pecut 200m Kejohanan Trek Asia pada April 2008. Beliau merupakan pembawa bendera untuk pasukan kebangsaan Malaysia di Sukan Olimpik Beijing 2008. Beliau diberi jolokan Azizul the pocketrocketman kerana tubuh badannya yang kecil. Azizul merupakan pelumba yang kini menduduki Ranking Pertama di Dunia bagi acara Keirin.

Selain kejayaannya, Azizul juga terkenal dengan sikap tidak mengaku kalah apabila meneruskan kayuhan meskipun betisnya tertusuk serpihan kayu sepanjang 20cm ketika bertanding acara keirin pada Siri Piala Dunia Klasik UCI (International Cycle Union) di Manchester, England pada Februari 2011. Beliau berjaya menamatkan perlumbaan itu di tempat ketiga.

ArkibSelanjutnya...

Gambar pilihan

Piala Dunia 2002

Piala Dunia FIFA 2002 merupakan edisi ke-17 Piala Dunia FIFA, berlangsung di Korea Selatan dan Jepun dari 31 Mei-30 Jun. Kedua-dua buah negara dipilih sebagai tuan rumah oleh FIFA pada Mei 1996. Untuk kali pertama dalam sejarah, Piala Dunia dianjurkan di dua buah negara. Ia juga merupakan kali pertama Piala Dunia diadakan di Asia. Brazil memenangi kejohanan untuk rekod kali kelima, menewaskan Jerman 2–0 di perlawanan akhir.

ArkibSelanjutnya...

Tahukah anda?

Portal berkaitan

Kata-kata dari Wikiquote

Nelson Mandela, 2000 (5).jpg

Sukan mempunyai kuasa untuk mengubah dunia. Ia mempunyai kuasa untuk memberi inspirasi, ia mempunyai kuasa untuk menyatukan orang dengan cara yang tidak. Ia bercakap kepada belia dalam bahasa yang mereka fahami. Sukan boleh mencipta harapan, di mana sekalipun hanya ada keputusasaan. Ia lebih berkuasa daripada kerajaan dalam memecahkan halangan perkauman. Ia ketawa dalam menghadapi semua jenis diskriminasi.


Perkara yang anda boleh bantu

Bantulah mengembangkan rencana-rencana yang berkaitan dengan sukan dan permainan. Anda juga boleh memuatkan rencana-rencana yang berkaitan dengan sukan dan permainan sekiranya rencana tersebut masih belum wujud.

Penyumbang

Wikimedia Berkaitan

Wikibuku  Wikikamus  Wikiberita  Wikipetikan  Wikisumber  Wikiversity  Wikimedia Commons  Wikivoyage  Wikidata 
Buku Kamus Berita Petikan Teks Sumber pelajaran Imej dan media Panduan kembara Pangkalan data
Wikibooks-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wikiversity-logo.svg
Commons-logo.svg
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikidata-logo.svg

Portal-portal

Subkategori

Purge server cache