Portal:Sukan Olimpik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian


Olympic rings without rims.svg
PORTAL SUKAN OLIMPIK
Portal Wikipedia

Laman Utama Mengenai Portal Indeks Beijing 2022

Pengenalan

Sukan Olimpik ialah sukan antarabangsa yang diadakan setiap empat tahun. Sukan ini bermula dari Yunani Purba, dihidupkan semula oleh seorang bangsawan Perancis bernama Pierre de Coubertin pada akhir abad ke-19. Sukan ini yang turut dikenali sebagai Olimpik Musim Panas telah diadakan setiap empat tahun sejak 1896 kecuali ketika Perang Dunia.

Selain itu, Sukan Olimpik Musim Sejuk dimulakan pada tahun 1924. Namun begitu, sukan ini tidak lagi diadakan serentak dengan Sukan Olimpik Musim Panas pada 1996.

Rencana pilihan

Logo Sukan Olimpik Musim Panas 2020
Sukan Olimpik Musim Panas 2020 (2020年夏季オリンピック, Nisen Nijuu Nen Kaki Orinpikku), secara rasmi dikenali sebagai Sukan Olimpik XXXII (第三十二回オリンピック競技大会, Dai Sanjuuni-kai Orinpikku Kyougi Taikai) dan secara meluas dikenali sebagai Tokyo 2020 (東京2020), ialah acara sukan antarabangsa mengikut tradisi Sukan Olimpik yang berlangsung pada 23 Julai sehingga 8 Ogos 2021 di Tokyo. Bandaraya ini diumumkan sebagai tuan rumah semasa Sesi Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) ke-125 di Buenos Aires pada 7 September 2013. Tokyo sebelum ini menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas 1964 dan merupakan bandaraya kelima (yang pertama di Asia) untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas lebih daripada sekali.

Pada 24 Mac 2020, pihak IOC mengumumkan penundaan penganjuran acara ini ke tahun berikutnya berikutan pandemik COVID-19 yang berlaku pada masa itu. Pada 30 Mac, pihak IOC mengumumkan tarikh baharu ialah 23 Julai hingga 8 Ogos 2021.

Disyorkan

Kategori

Tekan [►] untuk memaparkan subkategori
Olympic Rings white.svg Portal Berkaitan
Sukan dan Permainan
Golf
Sublaman
Mengenai portal
Indeks
Rencana pilihan
Senarai penyumbang
Tugasan
Wikimedia Berkaitan
Wikibuku
Wikikamus
Wikiberita
Wikipetikan
Wikisumber

Wikiversity
Wikimedia Commons
Wikivoyage
Wikidata
Apakah itu portal ● Senarai portal ● Portal pilihan ● Muat semula laman