Poseidon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Dewa-dewi Yunani
Titan dan Dewa-dewi Olympus
Dewa Laut
Dewa Akhirat
Dewi Kesenian
Dewa Lainnya
Dewa-dewi Olympus
Patung Poseidon di Pelabuhan Copenhagen

Dalam mitologi Yunani, Poseidon (bahasa Greek: Ποσειδῶν; Latin: Neptūnus) dikenal sebagai dewa yang menguasai laut. Dia merupakan salah satu dari 12 Dewa Olympus.

Poseidon (/pˈsdən/; Greek: Ποσειδῶν, Templat:IPA-el) adalah salah satu daripada dua belas dewa Olympian dalam mitologi Dewa Yunani. Alam utama beliau adalah lautan, dan dia dipanggil "Dewa Laut". Selain itu, dia disebut sebagai "Pengegar Bumi"[1] kerana peranannya dalam menyebabkan gempa bumi, dan telah dikenali sebagai "penjinak kuda".[2] Dia sering digambarkan sebagai lelaki yang lebih tua dengan rambut kerinting dan janggut .

Nama dewa-laut Nethuns di Etruscan telah diterima pakai dalam bahasa Latin bagi Neptune dalam mitologi Rom; kedua-dua dewa laut sama dengan Poseidon. Linear B tablet menunjukkan bahawa Poseidon dihormati di Pylos dan Thebes dalam zaman Gangsa pra-Olimpik Greece sebagai ketua dewa, tetapi dia telah diintegrasikan ke dalam dewa-dewi Olympian sebagai saudara Zeus dan Hades.[2] Menurut sesetengah cerita rakyat, beliau telah diselamatkan oleh ibunya Rhea, yang menyembunyikan dia di antara kawanan domba-domba dan berpura-pura telah melahirkan seekor anak keledai, yang dimakan oleh Cronos.[3]

  1. ^ Modern Greek media (e.g. "The Pacific: A history full of earthquakes" Ta Nea, 2011) and scholars (e.g. Koutouzis, Vassilis Volcanoes and Earthquakes in Troizinia) do not metaphorically refer to Poseidon but instead to Enceladus, the chief of the ancient Giants, to denote earthquakes in Greece.
  2. ^ a b Burkert, Walter (1985). Greek Religion. Cambridge, MA: Harvard University Press. m/s. 136–39. ISBN 0-674-36281-0. 
  3. ^ Pada kurun ke-2 AD, satu telaga dengan nama Arne, "perigi domba", di persekitaran Mantineia di Arcadia, di mana tradisi lama kekal, dikatakan sebagai Pausanias. (Pausanias viii.8.2.)