Perdana Menteri Korea Utara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Premier Korea Utara)
Jump to navigation Jump to search

Premier Korea Utara (rasmi Perdana Menteri Kabinet Republik Demokratik Rakyat Korea) iaitu ketua kerajaan Korea Utara.

Fungsi dan sejarah Premier di Korea Utara[sunting | sunting sumber]

Premier mengetuai aktiviti Kerajaan . Premier h tidak mempunyai kuasa eksekutif sebenar, kerana dasar-dasar utama yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja Korea. Peranan Jemaah Menteri untuk meletakkan mereka dalam amalan.

Pada asalnya, di bawah 1948 Perlembagaan Korea Utara, Perdana Menteri adalah jawatan yang sangat penting dan memegang kuasa sebenar kerajaan. Kim Il-sung sendiri memulakan jawatan tersebut, menyimpannya selama 24 tahun sehingga 1972, manakala yang peranan upacara kepala Negara berehat di Perhimpunan Pengerusi. Jawatankuasa Tetap Perhimpunan Rakyat Agung.

Perlembagaan 1972 menciptakan jawatan Presiden Korea Utara untuk Kim Il-sung, memindahkan semua kuasa yang paling utama. Perdana Inggeris itu kini ketua Majlis Pentadbiran, tetapi kebanyakan kuasa-kuasa Kabinet yang bekas telah diluluskan kepada yang [Jawatankuasa [Orang Tengah, Korea Utara | Jawatankuasa Central Rakyat.]], Yang pemerintah tertinggi majlis yang dipengerusikan oleh Presiden itu sendiri. Perdana Menteri pertama selepas Kim Il-sung adalah sekutu lama Kim Il . Jawatan ketika itu dikenali sebagai Perdana Menteri

Selepas Kim Il-sung meninggal dunia, jawatan Presiden kekal kosong ( Kim Il-sung diisytiharkan Presiden Abadi. [Kim Jong-il]] merancang penyusunan semula pentadbiran yang baru. Semakan Perlembagaan 1998 memansuhkan Jawatankuasa Pusat Rakyat dan Majlis Pentadbiran, mewujudkan semula Kabinet.

Perdana kini saham kuasa dengan itu [Perhimpunan [Agung Rakyat. | Presiden Presidium di Perhimpunan itu Orang Tertinggi.]] (Iaitu yang ketua Negara) dan yang Pengerusi Suruhanjaya Pertahanan Kebangsaan (iaitu komander tertinggi tentera), walaupun ia adalah jelas ia adalah yang paling rendah daripada tiga: ketara, Kim Jong-il dari 1993 sehingga 2011, dan Kim Yong-nam telah Presiden Perhimpunan Agung Rakyat sejak tahun 1998, manakala perdana menteri sering berubah.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]