Prince

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Prince
Prince at Coachella 001.jpg
Prince mengadakan persembahan di Coachella Valley Music and Arts Festival pada 2008
Kelahiran Prince Rogers Nelson
(1958-06-07)7 Jun 1958
Minneapolis, Minnesota, Amerika Syarikat Amerika Syarikat
Kematian 21 April 2016(2016-04-21) (umur 57)
Chanhassen, Minnesota, Amerika Syarikat
Warganegara Amerika Syarikat
Nama lain sebagai penghibur:
  • Camille
  • The Artist Formerly Known as Prince (TAFKAP)
  • The Artist[1]
sebagai penulis lagu:
  • Jamie Starr
  • Joey Coco
  • Tora Tora
  • Alexander Nevermind
  • Christopher Tracy
Pekerjaan
Tahun aktif 1976 – 2016
Pasangan Mayte Garcia (kahwin 1996–1999) «start: (1996)–end+1: (2000)»"Marriage: Mayte Garcia to Prince" Location: (linkback://ms.wikipedia.org/wiki/Prince)
Manuela Testolini (kahwin 2001–2006) «start: (2001)–end+1: (2007)»"Marriage: Manuela Testolini to Prince" Location: (linkback://ms.wikipedia.org/wiki/Prince)
Kerjaya muzik
Genre
Label
Kegiatan berkait
  • The Revolution
  • Wendy & Lisa
  • The New Power Generation
  • The Time
  • Morris Day
  • Sheila E.
  • Sheena Easton
  • Vanity 6
  • Apollonia 6
  • Mazarati
  • The Family
  • 94 East
  • Madhouse
  • Anna Fantastic
  • Andy Allo
  • 3rdeyegirl
  • Janelle Monáe
  • Judith Hill
Alat muzik terkenal
  • Hohner MadCat Telecaster
  • Model C
  • Cloud
  • Symbol ("Habibi")
  • G1 Purple Special

Prince Rogers Nelson (7 Jun 1958 - 21 April 2016) atau lebih dikenali sebagai Prince ialah seorang penyanyi dan penulis lagu, instrumentalis, dan penerbit rakaman kelahiran Amerika Syarikat. Beliau merupakan seorang inovator muzik dan dikenali untuk hasil karya eklektik beliau, kehadiran peringkat ranggi, pakaian mewah dan solekan, dan pelbagai vokal luas. muziknya mengintegrasikan pelbagai gaya, termasuk funk, rock, R&B, gelombang baru, soul, psikedelia, dan pop. Beliau telah menjual lebih 100 juta rekod di seluruh dunia, menjadikan beliau salah seorang artis yang paling laris sepanjang masa.[2] Beliau memenangi tujuh Anugerah Grammy, Anugerah Golden Globe dan Anugerah Akademi untuk filem Purple Rain. Beliau telah dimasukkan ke dalam Rock dan Roll Hall of Fame pada tahun 2004, tahun pertama kelayakan. Rolling Stone menyenaraikan kedudukan Prince di nombor 27 dalam senarai 100 "artis yang paling berpengaruh era rock & roll" dari Greatest Artists.[3]

Prince dilahirkan di Minneapolis dan membangunkan kepentingan dalam muzik sebagai seorang anak muda.[4] Beliau menandatangani kontrak rakaman dengan Warner Bros. pada usia 18 tahun, dan mengeluarkan album pertama beliau For You pada tahun 1978. Album 1979 Prince menerima platinum, dan tiga album rakaman beliau seterusnya — Dirty Mind (1980), Controversy (1981), dan 1999 (1982) — menyambung kejayaannya, mempamerkan lirik jelas seksual Prince dan pengadunan muzik funk, tarian dan rock. Pada tahun 1984, beliau mula merujuk kepada kugiran sandaran sebagai Revolution dan mengeluarkan Purple Rain, yang berkhidmat sebagai runut bunyi untuk beliau filem sulung eponim 1984 beliau dan menerima pujian meluas. Selepas menerbitkan album Around the World in a Day (1985) dan Parade (1986), The Revolution dibubarkan, dan Prince mengeluarkan album berkembar Sign o' The Times (1987). Beliau mengeluarkan tiga lagi album solo sebelum memulakan debutnya bersama band New Power Generation pada tahun 1991.

Pada tahun 1993, ketika dalam pertikaian kontrak dengan Warner Bros., beliau menukar nama pentas kepada Prince, simbol tiada sebutan juga dikenali sebagai "Love Symbol", dan mula mengeluarkan album baru pada kadar yang lebih cepat untuk mengeluarkan diri daripada kontrak kewajipan. Beliau mengeluarkan lima rekod antara 1994 dan 1996 sebelum menandatangani dengan Arista Records pada tahun 1998. Pada tahun 2000, beliau mula merujuk dirinya sebagai "Prince" sekali lagi. Beliau mengeluarkan 16 album selepas itu, termasuk platinum laris Musicology (2004). album terakhirnya, Hit n Run Phase Two, pertama kali dikeluarkan pada perkhidmatan penstriman iaitu Tidal pada 12 Disember, 2015. Prince meninggal dunia akibat dos fentanyl berlebihan di studio rakaman Paisley Park beliau dan rumah di Chanhassen, Minnesota, pada 21 April 2016, pada usia 57 tahun.

Anugerah dan pencalonan[sunting | sunting sumber]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Diskografi Prince
  • For You (1978)
  • Prince (1979)
  • Dirty Mind (1980)
  • Controversy (1981)
  • 1999 (1982)
  • Purple Rain (1984)
  • Around the World in a Day (1985)
  • Parade (1986)
  • Sign o' the Times (1987)
  • Lovesexy (1988)
  • Batman (1989)
  • Graffiti Bridge (1990)
  • Diamonds and Pearls (1991)
  • Love Symbol Album (1992)
  • Come (1994)
  • The Black Album (1994)
  • The Gold Experience (1995)
  • Chaos and Disorder (1996)
  • Emancipation (1996)
  • Crystal Ball (1998)
  • The Truth (1998)
  • The Vault: Old Friends 4 Sale (1999)
  • Rave Un2 the Joy Fantastic (1999)
  • The Rainbow Children (2001)
  • One Nite Alone... (2002)
  • Xpectation (2003)
  • N·E·W·S (2003)
  • Musicology (2004)
  • The Chocolate Invasion (2004)
  • The Slaughterhouse (2004)
  • 3121 (2006)
  • Planet Earth (2007)
  • Lotusflower (2009)
  • MPLSound (2009)
  • 20Ten (2010)
  • Plectrumelectrum (2014)
  • Art Official Age (2014)
  • HITnRUN Phase One (2015)
  • HITnRUN Phase Two (2015)

Filemografi[sunting | sunting sumber]

Filem
Tahun Filem Peranan Pengarah
1984 Purple Rain The Kid Albert Magnoli
1986 Under the Cherry Moon Christopher Tracy Prince
1987 Sign o' the Times Dirinya sendiri Prince
1990 Graffiti Bridge The Kid Prince
Televisyen
Tahun Televisyen Peranan Catatan
1997 Muppets Tonight Dirinya sendiri Episod 11
2014 New Girl Dirinya sendiri Episod: "Prince"

Jelajah[sunting | sunting sumber]

  • Prince Tour (1979–80)
  • Dirty Mind Tour (1980–81)
  • Controversy Tour (1981–82)
  • 1999 Tour (1982–83)
  • Purple Rain Tour (1984–85)
  • Parade Tour (1986)
  • Sign o' the Times Tour (1987)
  • Lovesexy Tour (1988–89)
  • Nude Tour (1990)
  • Diamonds and Pearls Tour (1992)
  • Act I and II (1993)
  • Interactive Tour (1994)
  • The Ultimate Live Experience (1995)
  • Gold Tour (1996)
  • Love 4 One Another Charities Tour (1997)
  • Jam of the Year Tour (1997–98)
  • New Power Soul Tour/Festival (1998)
  • Hit n Run Tour (2000–01)
  • A Celebration (2001)
  • One Nite Alone... Tour (2002)
  • 2003–2004 World Tour (2003–04)
  • Musicology Live 2004ever (2004)
  • Per4ming Live 3121 (2006–07)
  • 21 Nights in London: The Earth Tour (2007)
  • 20Ten Tour (2010)
  • Welcome 2 (2010–12)
  • Live Out Loud Tour (2013)
  • Hit and Run Tour (2014–15)
  • Piano & A Microphone Tour (2016)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "BET interviews The Artist". 
  2. ^ Prince Brings Early Valentine's Day Gift to NYC Misani. New York Amsterdam News (April 12, 2011). Accessed on June 19, 2012.
  3. ^ 100 Greatest Artists Ahmir Thompson. Rolling Stone (March 24, 2004). Accessed on May 4, 2016.
  4. ^ Pareles, Jon (April 21, 2016). "Prince, an Artist Who Defied Genre, Is Dead at 57". The New York Times. ISSN 0362-4331. Dicapai pada April 27, 2016. 

Sumber[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Jones, Liz (1998). Purple Reign: The Artist Formerly Known as Prince. Birch Lane Press. ISBN 978-1-55972-448-7. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]