Protokol Internet

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Suit protokol Internet
Lapisan Penggunaan
BGP · DHCP · DNS · FTP · HTTP · IMAP · IRC · LDAP · MGCP · NNTP · NTP · POP · RIP · RPC · RTP · SIP · SMTP · SNMP · SSH · Telnet · TLS/SSL · XMPP · (lanjut)
Lapisan Pengangkutan
TCP · UDP · DCCP · SCTP · RSVP · ECN · (lanjut)
Lapisan Internet
IP (IPv4, IPv6) · ICMP · ICMPv6 · IGMP · IPsec · (lanjut)
Lapisan Pautan
ARP/InARP · NDP · OSPF · Terowong (L2TP) · PPP · Kawalan Capaian Media (Ethernet, DSL, ISDN, FDDI) · (lanjut)

Protokol Internet ialah protokol yang menyalurkan datagram ke saluran yang tertentu dengan harapan ia sampai ke destinasinya.[1] Fungsi penghalaan ini membolehkan antara rangkaian, lantas pada dasarnya mewujudkan Internet.

Keluaran perdana pertama IP, Protokol Internet versi 4 (IPv4), adalah protokol Internet yang digunakan paling meluas. Versi seterusnya ialah Protokol Internet versi 6 (IPv6).

Keselamatan[sunting | sunting sumber]

Semasa fasa reka bentuk bagi ARPANET dan Internet awal, aspek-aspek keselamatan di samping perlunya sebuah rangkaian antarabangsa yang umum tidak dapat diagak sepenuhnya, lantas kebanyakan protokol Internet mempamerkan kerentanan yang diserlahkan oleh serangan-serangan rangkaian dan penilaian keselamatan terkemudian. Pada tahun 2008, penilaian keselamatan yang menyeluruh serta usul-usul pengurangan masalah telah diterbitkan,[2] manakala Pasukan Petugas Kejuruteraan Internet (IETF) menjalankan kajian-kajian selanjutnya.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Alamat IP


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.