Pulau Dangali

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pulau Dangali' merupakan satu salah daripada pulau yang tempat tumpuan pelancong di Langkawi negeri Kedah, sebagai tempat beriadah dan bersuka-ria bersama keluarga. Keindahan Pulau Dangali yang mempunyai pantai berpasir yang indah dan air yang jernih untuk para pengunjung berkelah dan mandi-manda bersama keluarga. Di Pulau Dangali, para pengunjung dapat melakukan aktiviti snorkel. Para pengunjung dapat menaiki bot dari jeti pulau Langkawi, dan perjalanan memakan masa sekitar 2 jam. Kadang kala Pulau Dangli turut dimasukkan dalam lawatan bot Kilim Langkawi Geopark. [1]

Masa yang sesuai untuk aktiviti snorkel adalah ketika air pasang rendah (neap tide). Pulau Dangali yang terletak di utara Langkawi ini amat popular dikalangan pengunjung tempatan dan luar tempat yang ingin lari daripada kesibukan kota dan mendapat ketenangan dan menikmati suasana pulau yang tenang dengan air laut yang jernih.

Tidak hairanlah mengapa para pengunjong yang melawat Langkawi pasti tidak melepaskan peluang untuk berkunjung ke Pulau Dangali dan meneroka keindahan terumbu karang dan berenang.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Pulau Dangali merupakan pulau yang terletak di utara pulau Langkawi, negeri Kedah. Ia memiliki cuaca tropika dan airnya kekal suam sepanjang tahun, selesa untuk berenam dan aktiviti snokel. Suhu air sekitar 29 hingga 30°C sepanjang tahun sungguhpun ia boleh turun beberapa darjah samasa musim tengkujuh pada penghujung tahun.

Pulau Dangali tidak diberpenghuni ini dapat dilihat dari pantai Tanjung Rhu. Ia terletak segugusan dengan beberapa kepulauan kecil, termasuk Pulau Gasing dan Pulau Pasir.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pembukaan[sunting | sunting sumber]

Fauna dan flora[sunting | sunting sumber]

Pulau Dangali memiliki tumbuhan tropika dan hutan malar hijau.

Kemudahan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]