Quid pro quo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Quid pro quo ("apa untuk apa" dalam Latin[1]) paling kerap ertinya sesuatu bursa yang lebih atau kurang sama atau penggantian barangan atau perkhidmatan. Inggeris penceramah sering menggunakan istilah bermaksud "nikmat untuk sesuatu nikmat" dan frasa dengan makna yang hampir sama termasuk: "memberi dan mengambil", "gayung", "ini untuk bahawa", dan "anda menggaru belakang saya, dan saya akan menggaru milik anda". Makna yang lain diberi kemudian dalam rencana ini.

Penggunaan Undang-Undang[sunting | sunting sumber]

Dalam penggunaan undang-undang, quid pro quo menunjukkan bahawa item atau perkhidmatan telah diniagakan sebagai balasan untuk sesuatu yang bernilai, biasanya apabila kesesuaian atau ekuiti urus niaga yang berkenaan. Sebagai contoh, di bawah common law, yang mengikat kontrak mesti melibatkan pertimbangan: yang, pertukaran sesuatu yang bernilai untuk sesuatu yang lain yang mempunyai nilai ekonomi. Jika pertukaran muncul berlebihan salah satu sisi, mahkamah-mahkamah di sesetengah bidang kuasa mungkin soalan sama ada sesuatu quid pro quo itu benar-benar wujud dan kontrak itu boleh dianggap tidak sah oleh undang-undang.[2]

Begitu juga, penderma politik di sisi undang-undang berhak untuk menyokong calon-calon yang memegang jawatan-jawatan yang penderma bersetuju, atau yang akan memberi manfaat kepada penderma. Kelakuan sedemikian menjadi rasuah hanya apabila terdapat pertukaran dikenal pasti antara sumbangan dan perbuatan rasmi, yang dahulu atau yang kemudian, dan istilah "sugi pro quo" menandakan apa-apa pertukaran. Istilah ini juga boleh digunakan untuk menggambarkan ugut, di mana seseorang menawarkan untuk mengelak daripada menjalankan beberapa berbahaya sebagai balasan dengan balasan berharga.

Quid pro quo gangguan berlaku apabila pekerjaan atau keputusan akademik atau jangkaan (menyewa, kenaikan pangkat, kenaikan gaji, anjakan atau tugasan kerja, standard prestasi, gred, akses kepada cadangan-cadangan, bantuan dengan kerja sekolah, dll) adalah berdasarkan pekerja atau penyerahan pelajar atau penolakan secara seksual, permintaan untuk nikmat seksual, atau tingkah laku lain yang bersifat seksual. Kes-kes ini melibatkan tindakan ketara yang menjejaskan sama ada syarat-syarat kerja atau kemajuan akademik.

Makna lain-lain[sunting | sunting sumber]

  • Quid pro quo kadang-kadang boleh digunakan untuk menentukan salah faham atau kesilapan yang dibuat oleh menggantikan satu perkara yang lain, terutamanya dalam konteks menyalin teks.[3] Dalam konteks ini ganti, frasa qui pro quo adalah lebih tepat (lihat di bawah).
  • Susur Pro Quo merupakan Internet pelayan pakej Classic MacOS.
  • Susur Pro Quo adalah kemahiran dalam permainan Perfect World. Ia boleh dipelajari oleh kelas seeker apabila mencapai tahap 59 dan menghabiskan jumlah duit syiling dan semangat. Ia membolehkan jiwa anda melalui yang tidak sah untuk memindahkan debuffs ke sasaran anda.
  • Susur Pro Quo juga album terbaru yang dikeluarkan oleh gitar Brett Garsed

Frasa Berkaitan[sunting | sunting sumber]

Frasa qui pro quo, atau quiproquo (dari zaman pertengahan Latin: secara harfiah "qui dan bukannya quo"), adalah perkara biasa dalam bahasa-bahasa seperti Itali, Portugis, Sepanyol dan Perancis, di mana ia bermaksud salah faham.[4][5] Dalam bahasa-bahasa itu, frasa berkorespon denga kegunaan quid pro quo dalam bahasa Inggeris adalah do ut des (Latin untuk "Saya memberi supaya anda boleh memberi").

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Merriam-Webster, the American Heritage Dictionary of the English Language (Fourth Edition), and the New Dictionary of Cultural Literacy (Third Edition)bartleby.com Diarkibkan 2007-08-18 di Wayback Machine all so define the Latin expression.
  2. ^ Satu contoh sebarang itu adalah "section 2-302 dari [[Uniform Commercial Code]]". URL–wikilink conflict (bantuan)
  3. ^ "Blunder made by using or putting one thing for another (now rare)" – Concise Oxford Dictionary, 4th edition, 1950.
  4. ^ (Itali) Treccani, qui pro quo.
  5. ^ Qui pro quo digunakan untuk merujuk kepada kesilapan penyalinan yang dibuat oleh seorang penulis di,qui "yang kes nominatif danquo" yang kes ablative gantinama peribadi yang sama.Maklumat lanjut boleh didapati di AWADmail Isu 49.