Pergi ke kandungan

RCA

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
RCA Corporation
Jenis/bentuk sahPerniagaan Sunting ini di Wikidata
IndustriElektronik, industri media Sunting ini di Wikidata
Ditubuhkan17 Oktober 1919; 104 tahun yang lalu (1919-10-17) sebagai Radio Corporation of America. Nama ditukar ke RCA Corporation pada 9 Mei 1969.
Dibubarkan1986
NasibDiperoleh oleh GE pada 1986, pelbagai pembahagian dipisahkan
PenggantiGE
RCA (dimiliki oleh Technicolor)
RCA Records (dimiliki oleh Sony Music Entertainment)
Ibu pejabatNew York City, New York, A.S.[1]
Tokoh pentingOwen Young, David Sarnoff, pengurus besar pertama
KeluaranRadio, tiub vakum, rakaman fonograf, fonograf elektrik, fotofon RCA, Televisyen, CED Videodisc, peralatan Stesen TV: Kamera studio, Mesin kaset video, Rantaian filem, pemancar TV, antena siaran TV, satelit
PemilikHearst Communications Sunting ini di Wikidata
Syarikat indukTechnicolor SA Sunting ini di Wikidata
PembahagianRCA Records
NBC
RCA/Columbia Pictures Home Video
Anak syarikatNBC, RCA Records, AT&T Alascom, Victor Talking Machine Company Sunting ini di Wikidata
Tapak webwww.rca.com Sunting ini di Wikidata
Discogs: 68984
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

RCA Corporation ialah syarikat elektronik utama Amerika, yang diasaskan sebagai Radio Corporation of America pada tahun 1919. Ia pada mulanya merupakan anak syarikat milik penuh General Electric (GE); Walau bagaimanapun, pada tahun 1932, GE dikehendaki melepaskan pemilikan RCA sebagai sebahagian daripada penyelesaian sengketa antikepercayaan pemerintah.

Setelah menjadi sebuah syarikat bebas pada awal 1930-an, RCA. ialah firma elektronik dan komunikasi dominan di Amerika Syarikat selama lebih dari lima dekad. RCA berada di barisan hadapan industri radio yang menjalar pada awal tahun 1920-an, sebagai pengilang utama penerima radio, dan juga mewujudkan rangkaian radio Amerika pertama, National Broadcasting Company (NBC). Syarikat itu juga merupakan perintis dalam pengenalan dan pembangunan tekstil, hitam dan putih dan warna. Dalam tempoh ini, RCA dikenali di bawah kepimpinan David Sarnoff. Beliau merupakan pengurus besar di pengasas syarikat, menjadi presiden pada tahun 1930, dan terus aktif, sebagai pengerusi lembaga, sehingga akhir tahun 1969.

Kedudukan RCA yang kelihatan tidak dapat dinaungi mula melemah pada pertengahan tahun 1970-an, kerana ia cuba mempelbagaikan dan berkembang menjadi konglomerat bersepadu. Syarikat ini mengalami kerugian kewangan yang besar dalam industri komputer kerangka utama dan lain-lain projek yang gagal seperti cakera video CED. Pada tahun 1986, RCA telah dipulangkan semula oleh General Electric, yang selama beberapa tahun akan datang membubarkan sebahagian besar aset korporat. Tanda dagangan RCA kini dimiliki oleh Sony Music Entertainment dan Technicolor, yang seterusnya melesenkan jenama kepada syarikat lain termasuk Voxx International, Curtis International, AVC Multimedia, TCL Corporation, dan Express LUCK International, Ltd. untuk pelbagai produk mereka.

Lihat juga

[sunting | sunting sumber]
  1. ^ "RCA (Radio Corporation of America)". IEEE Global History Network. IEEE. Dicapai pada 1 June 2017.

Bacaan lanjut

[sunting | sunting sumber]

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]