RWBY

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
RWBY
Logo rasmi untuk RWBY.jpg
Logo rasmi RWBY menunjukkan empat watak utama.
Genre Aksi, Pengembaraan, Fantasi sains, Drama komedi, Luar biasa
Pencipta Monty Oum
Ditulis oleh Miles Luna
Kerry Shawcross
Monty Oum
Pengarah Monty Oum
Kerry Shawcross
Pelakon suara Lindsay Tuggey
Kara Eberle
Arryn Zech
Barbara Dunkelman
Miles Luna
Shannon McCormick
Kathleen Zuelch
Monty Oum
Samantha Ireland
Jen Brown
Pencerita suara latar Jen Taylor
Lagu pembukaan "This Will Be the Day" by Jeff Williams and Casey Lee Williams
Penggubah Jeff Williams
Steve Goldshein
Alex Abraham
Bilangan musim 1
Bilangan episod 16 (Senarai episod)
Penerbitan
Penerbit Matt Hullum
Burnie Burns
Kathleen Zuelch
Syarikat penerbitan Rooster Teeth Productions LLC.
Penyiaran
Siaran asal Julai 18, 2013 (2013-07-18) – kini (kini)
Pautan luar
Tapak sesawang penerbitan Rooster Teeth Productions LLC.

RWBY (disebut sebagai "Ruby") adalah sebuah siri animasi web CGI Amerika bergaya anime ciptaan oleh animasi studio Rooster Teeth Productions.[1][2][3] Siri ini dicipta dan diarahkan oleh juruanimasi Monty Oum. Episod dikeluarkan setiap hari Khamis di laman web Rooster Teeth dan telah disiarkan pada Crunchyroll. Satu minggu selepas keluaran mereka juga memuat naik ke YouTube. Episod pertama RWBY ditayangkan pada 5 Julai 2013 di RTX 2013 dan dikeluarkan di laman Rooster Teeth pada 18 Julai 2013.[4][5][6]

Plot[sunting | sunting sumber]

Cerita ini berlaku dalam dunia Remnat, yang dipenuhi dengan kuasa-kuasa ghaib dan makhluk bayangan yang dikenali sebagai "Makhluk Grimm". Sebelum peristiwa siri ini, manusia yang diperjuangkan pertempuran hidup terhadap Grimm sebelum menemui kuasa elemen misteri dipanggil Dust, yang membenarkan mereka untuk berjuang menentang raksasa. Pada hari ini, Dust digunakan untuk kuasa kebolehan dan senjata ajaib. Mereka yang menggunakan kebolehan untuk pertempuran Grimm dikenali sebagai Huntsmen atau Huntresses.[1] Siri ini tertumpu kepada empat kanak-kanak perempuan, masing-masing dengan senjata yang unik sendiri dan kuasa. Bersama-sama, mereka membentuk satu pasukan di Akademi Beacon di bandar Vale, di mana mereka dilatih untuk menjadi Huntresses bersama pasukan lain yang serupa.[7][8]

Watak utama[sunting | sunting sumber]

 • Ruby Rose (Lindsay Tuggey): seorang gadis yang berambut merah gelap yang merupakan pemimpin dari pasukan RWBY. Dia mampu mencapai kelajuan luar biasa dan menggunakan Crescent Rose, senjata mekanikal yang merupakan gabungan daripada sabit dan senapang penembak hendap. Dia merujuk secara tidak langsung kepada Little Red Riding Hood dan namanya adalah merujuk kepada permata merah dengan nama yang sama.
 • Weiss Schnee (Kara Eberle): seorang gadis berambut putih yang membawa Myrtenaster, sebuah rapier dilengkapi dengan glif yang menyalurkan tenaga Dust. Dia menyerupai Snow White, yang dapat dilihat dalam namanya, diterjemahkan daripada bahasa Jerman sebagai "salji putih".
 • Blake Belladonna (Arryn Zech): seorang gadis Faunus berambut hitam yang menggunakan Gambol Shroud, katana yang boleh dilipat dengan sarung diasah yang mempunyai pistol di hulu, yang juga disertakan dengan reben yang panjang yang Blake sering gunakan mengikut gaya kusarigama. Dia merupakan Faunus, satu spesies yang kelihatan manusia tetapi mempunyai sifat-sifat haiwan. Namanya, "Blake", adalah istilah Inggeris Lama untuk hitam, dan dia menarik pengaruh dari Belle daripada Beauty and the Beast.
 • Yang Xiao Long (Barbara Dunkelman): seorang gadis berambut kuning dan kakak Ruby. Dia menggunakan sarung tangan panjang senapang patah berkembar dipanggil Ember Celica. Dia diilhamkan oleh Goldilocks; dan namanya, Yang (阳), istilah Cina untuk "matahari" dan "cahaya".
 • Jaune Arc (Miles Luna): seorang pelajar berambut perang berambut dan pemimpin pasukan JNPR (disebut "Juniper") yang menggunakan pedang dan perisai bernama Crocea Mors, sebuah pusaka dahulunya milik tok moyangdatuknya . Perisai boleh lipat ke dalam sarung untuk pedangnya. Namanya berasal dari Joan of Arc, dengan nama pertamanya, "Jaune", juga sebagai perkataan Perancis untuk warna kuning.
 • Nora Valkyrie (Samantha Ireland): seorang pelajar oren berambut di Beacon yang membawa Magnhild, sebuah pelancar bom tangan yang boleh ditukar ke dalam tukul. Dia dan Ren adalah kawan-kawan lama. Nama terakhir, "Valkyrie", diilhamkan oleh pahlawan-pahlawan wanita yang terdapat dalam mitologi Norse.
 • Pyrrha Nikos (Jen Brown): seorang pelajar berambut merah di Akedemi Beacon. Dia menggunakan senapang/lembing/xiphos senjata gabungan dipanggil Milo dan perisai yang dipanggil Akoúo, dan mempunyai kuasa untuk memberi kesan kekutuban magnet sesuatu objek. Dia dinamakan selepas angka mitos Yunani, dan nama terakhir berasal dari dewi Nike.
 • Lie Ren (Monty Oum): seorang pelajar berambut hitam di Beacon yang menggunakan pistol mesin dwi-menggunaan dengan bilah dilampirkan dipanggil StormFlower. Dia dan Nora adalah kawan-kawan lama. Namanya dalam bahasa Cina (猎人) diterjemahkan kepada "pemburu."
 • Professor Ozpin (Shannon McCormick): guru besar Akademi Beacon. Namanya ialah merujuk kepada watak tajuk dari The Wonderful Wizard of Oz.
 • Glynda Goodwitch (Kathleen Zuelch): pemburu wanita dan guru di Beacon Akademi. Namanya berasal dari watak Glinda the Good Witch dalam The Wonderful Wizard of Oz.

Episod[sunting | sunting sumber]

Episod mempunyai jangka masa berbeza-beza. Terdapat enam belas episod dalam Jilid Satu, yang meliputi separuh pertama musim ini. Episod pertama, episod pertengahan jilid, dan kemuncak berada sekitar sebelas minit, dan episod lain sesingkat lima minit. Jilid Satu dilaksanakan pada November 2013, dan dijadualkan akan dikeluarkan pada DVD dan Blu-ray pada bulan yang sama.[1][9] Episod ditayangkan kepada awam setiap hari Khamis pada 7 petang Waktu Standard Pusat (UTC-6) di laman web Rooster Teeth dan dikeluarkan dua jam awal untuk penaja.[10] Mereka memuat naik ke YouTube seminggu kemudian. Crunchyroll mengumumkan pada 16 Ogos 2013, RWBY yang akan ditayangkan di laman video streaming.[11]

Perkembangan[sunting | sunting sumber]

RWBY pernah menjadi konsep lama daripada Oum selama bertahun-tahun sebelum ia mula dibangunkan. Menjelang akhir kerja-kerja pada musim ke-10 Rooster Teeth ini Red vs Blue, beliau membangunkan pendekatan pengekodan warna untuk nama-nama watak dan reka bentuk sebagai mata kail bagi siri ini. <name ref=ConstantlyCalibrating /> Semasa penghasilan pada Red vs Blue musim 10, Oum diminta siri pencipta Burnie Burns jika mereka boleh menghasilkan RWBY berikutan termeterainya musim itu. Burns, bimbang untuk jadual pengeluaran, memberitahu Oum "Jika anda selesai Musim 10, maka anda boleh melakukan apa sahaja yang anda mahu." Pengeluaran pada RWBY mula seperti yang sepatutnya, dengan treler pertama yang selesai dalam masa dua minggu dan premiering selepas kredit daripada Red vs Blue musim kemuncak pada 5 November 2012.

Oum mereka bentuk watak-watak dengan bantuan daripada artis Eileen "Einlee" Chang. Watak menggunakan reka bentuk yang diilhamkan oleh watak-watak kisah dongeng klasik, dan huruf pertama dalam nama-nama setiap satu daripada empat watak utama bergabung untuk membentuk tajuk rancangan tersebut.[7] Siri ini ditulis oleh Oum, bersama-sama dengan rakan-rakan pekerja Rooster Teeth, Miles Luna dan Kerry Shawcross.[12] Oum pada mulanya bimbang mengenai kisah tumpuan kepada watak-watak perempuan yang dibangunkan oleh krew terutamanya lelaki, tetapi kata mereka berjaya melakukannya dengan baik membangunkan watak-watak perempuan. Siri ini animasi oleh pasukan animasi dalaman Rooster Teeth menggunakan Perisian Poser Smith Micro.[13] Siri muzik terdiri oleh Jeff Williams, yang sebelum ini terdiri runut bunyi untuk Musim 8-10 dari Red vs Blue, dan menampilkan vokal oleh anak perempuan Williams, Casey Lee Williams.

Episod pertama ditayangkan pada 5 Julai 2013 pada panel di RTX 2013.[4][5] Ia ditayangkan dalam talian dua minggu kemudian pada 18 Julai 2013.

Promosi[sunting | sunting sumber]

Satu siri empat treler promosi, satu untuk setiap watak utama, telah dikeluarkan dalam untuk tayangan perdana utama siri ini. Mereka terutamanya yang dihasilkan oleh Oum dan pembantu juruanimasi Shane Newville.[14] Setiap trailer bermula dengan membongkar salah satu daripada empat watak-watak utama dan kemudian menunjukkan urutan aksi terperinci.[12] Trailer Red telah ditunjukkan selepas kredit untuk Red vs Blue kemuncak musim 10 pada bulan November 2012.[12][15] Ia diikuti dengan trailer White pada bulan Februari 2013.[16] Trailer Black diumumkan pada panel PAX East pada akhir bulan Mac dan adalah yang pertama untuk memasukkan dialog pelakon suara.[14] Berikutan tayangan perdana tairler Black, Oum amat berdukacita bahawa kedua-dua trailer pertama adalah lebih pendek dan mempunyai kurang pembangunan watak.[14] Trailer Kuning telah ditunjukkan di panel A-Kon Rooster Teeth pada 1 Jun 2013.[17] Muzik dari trailer yang dijual untuk muat turun digital di beberapa peruncit dalam talian.[18]

Runut bunyi[sunting | sunting sumber]

Runut bunyi rasmi bagi RWBY: Jilid 1 telah dikeluarkan pada 12 November 2013. Ia termasuk semua lagu-lagu yang digunakan dalam trailer, pembukaan untuk episod siri dan juga muzik skor untuk setiap episod. Lagu ini juga mengandungi keluaran lagu-lagu yang tidak pernah dikeluarkan seperti "Saya Boleh Jatuh" dan "Wings".[19]

Runut bunyi RWBY jilid 1
Runut bunyi oleh Jeff Williams
Dikeluarkan pada 12 November 2013
Genre Soundtrack
Syarikat Rooster Teeth Productions
Kronologi Jeff Williams
Red vs. Blue: Runut bunyi Musim 10
(2012)
Runut bunyi RWBY jilid 1
(2013)


Senarai main
No. Tajuk Penulis Masa
1. "This Will Be the Day" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 3:08
2. "Red Like Roses (Red Trailer)" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 3:12
3. "Mirror Mirror (White Trailer)" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 2:54
4. "From Shadows (Black Trailer)" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 4:48
5. "I Burn (Yellow Trailer)" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 5:30
6. "Gold" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 4:02
7. "I Burn" (feat. Casey Lee Williams and Lamar Hall) Jeff Williams 3:11
8. "I May Fall" (feat. Casey Lee Williams and Lamar Hall) Jeff Williams 4:03
9. "Red Like Roses - Part II" (feat. Casey Lee Williams and Sandy Casey) Jeff Williams 4:02
10. "I Burn Remix" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 3:07
11. "From Shadows" (feat. Casey Lee Williams and Sandy Casey) Jeff Williams 5:21
12. "Wings" (feat. Casey Lee Williams) Jeff Williams 5:11
13. "EP 1 Score - Ruby Rose"   Jeff Williams 8:37
14. "EP 2 Score - The Shining Beacon Pt 1"   Jeff Williams 3:31
15. "EP 3 Score - The Shining Beacon Pt 2"   Jeff Williams 4:39
16. "EP 4 Score - The First Step Pt 1"   Jeff Williams 2:59
17. "EP 5 Score - The First Step Pt 2"   Jeff Williams & Steve Goldshein 2:36
18. "EP 6 Score - The Emerald Forest Pt 1"   Jeff Williams & Steve Goldshein 4:24
19. "EP 7 Score - The Emerald Forest Pt 2"   Jeff Williams 3:01
20. "EP 8 Score - Players and Pieces"   Jeff Williams & Alex Abraham 7:25
21. "EP 9 Score - The Badge and the Burden Pt 1"   Jeff Williams & Alex Abraham 3:02
22. "EP 10 Score - The Badge and the Burden Pt 2"   Jeff Williams & Alex Abraham 2:36
23. "EP 11 Score - Jaunedice Pt 1"   Jeff Williams & Steve Goldshein 1:26
24. "EP 12 Score - Jaunedice Pt 2"   Jeff Williams & Steve Goldshein 6:05
25. "EP 13 Score - Forever Fall Pt 1"   Jeff Williams & Alex Abraham 2:34
26. "EP 14 Score - Forever Fall Pt 2"   Jeff Williams & Steve Goldshein 4:59
27. "EP 15 Score - The Stray"   Jeff Williams & Alex Abraham 6:55
28. "EP 16 Score - Black and White"   Steve Goldshein, Alex Abraham & Jeff Williams 11:07
Jumlah masa:
2:05:25

Sambutan[sunting | sunting sumber]

Pengulas membincangkan trailer promosi memuji gaya animasi rancangan dan juga trek bunyi muzik itu. Trailer menyebabkan jangkaan yang menarik minat untuk tayangan perdana siri ini.[12][14][16] Apabila episod pertama ditayangkan di RTX, ia adalah popular bersama hadirin sehingga bahawa duduk penuh di ketiga-tiga saringan. Amanda Rush, menulis untuk Crunchyroll, mencatatkan siri pengaruh anime dan Barat ini, dan memuji ia sebagai "ringan kepala, yang menarik, yang indah untuk melihat" berkata peminat anime akan menikmatinya.[1] The Austin Chronicle menerangkan tayangan perdana sebagai menjadikan Oum "bintang terkenal" daripada Rooster Teeth.[20] Siri ini telah dilaporkan menyumbang kepada peningkatan 9% totonan untuk saluran rasmi YouTube Rooster Teeth ini.[21] Richard Eisenbeis dari Kotaku memuji siri kerana penggunaan bijak daripada unsur-unsur dongeng, menyeronokkan dan dialog yang menarik, dan koreografi pertempuran, tetapi kritikal berkaitan dengan ciri pendek satu episod, yang menyatakan bahawa, "Kelemahan terbesar dalam melakukan-siri mikro .. . ialah ada masa berharga sedikit untuk pencirian yang baik ". Beliau juga mengkritik isu-isu teknikal animasi, yang menyebut bahawa animasi adalah baik apabila penonton tidak dapat melihat kaki watak itu. Dia menghentikan dengan mengatakan bahawa " RWBY adalah langkah pertama yang baik ke dalam dunia kemungkinan."[22]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b c d Rush, Amanda (2013-07-12). "FEATURE: Inside Rooster Teeth's "RWBY"". Crunchyroll. Dicapai 2013-07-18. 
 2. ^ Silverman, Joshua (2103-07-18). "Review: RWBY Premiere Episode". Geek News Network. Dicapai 2013-07-19.  Check date values in: |date= (bantuan)
 3. ^ Lazar, Shira (2013-08-07). "Roosterteeth Adds Anime RWBY To YouTube Slate (WATCH)". The Huffington Post. AOL. Dicapai 2013-08-12. 
 4. ^ a b Shawcross, Kerry (23 January 2013). "RWBY RWBY RWBY". RTX. Dicapai 10 June 2013. 
 5. ^ a b "RWBY". Rooster Teeth Productions. Dicapai 1 July 2013. 
 6. ^ Lakich, Ryan (2 July 2013). "Geeks and gamers are ready to raid Rooster Teeth Expo 2013". CultureMap Austin. Dicapai 8 July 2013. 
 7. ^ a b Silverman, Joshua (19 February 2013). "Interview: Monty Oum". Constantly Calibrating. Dicapai 9 June 2013. 
 8. ^ Webb, Charles (9 July 2013). "EXCLUSIVE: See Rooster Teeth's RTX Panel For Animated Series 'RWBY'". MTV.com. Dicapai 15 July 2013. 
 9. ^ "RWBY Pre-Show Live Stream". YouTube. Rooster Teeth. 18 July 2013. Dicapai 8 September 2013. 
 10. ^ "Rooster Teeth Podcast #227". YouTube. Rooster Teeth Productions. 15 July 2013. Dicapai 29 July 2013. 
 11. ^ "Crunchyroll to Stream "RWBY"". Crunchyroll. 16 August 2013. Dicapai 16 August 2013. 
 12. ^ a b c d Parbhu, Sanjay (4 June 2013). "Rooster Teeth Releases RWBY Yellow Trailer". Capsule Computers. Dicapai 9 June 2013. 
 13. ^ "Smith Micro's Poser Software Empowers Rooster Teeth Productions' Upcoming "RWBY" Web Series". Yahoo Finance. Yahoo. 2013-07-03. 
 14. ^ a b c d Neafsey, Paul (30 March 2013). "RWBY from Rooster Teeth: PAX East 2013". Front Towards Gamer. Dicapai 9 June 2013. 
 15. ^ Yamada, Yuusuke (6 June 2013). "死ぬほどかっこいい謎のアニメーションプロジェクト『RWBY』シリーズ最終トレーラーが公開!". Kotaku. Dicapai 9 June 2013. 
 16. ^ a b Gutelle, Sam (19 February 2013). "Rooster Teeth's Anime-Inspired 'RWBY' Is Colorful And Action-Packed". Tubefilter. Dicapai 9 June 2013. 
 17. ^ "《RWBY》公開最新宣傳影片「Yellow」最終主要角色亮相". GNN. 2 June 2013. Dicapai 9 June 2013. 
 18. ^ Green, Scott (2 June 2013). "VIDEO Preview for Rooster Teeth's Anime Style "RWBY" Hits Yellow". Crunchyroll. Dicapai 9 June 2013. 
 19. ^ "RWBY Volume 1 Soundtrack in iTunes" (Digital music download). iTunes. Jeff Williams. 12. Dicapai 13 November 2013.  Parameter |month= tidak diketahui diabaikan (bantuan); Check date values in: |date=, |year= / |date= mismatch (bantuan)
 20. ^ Solomon, Dan (2013-07-19). "The Full Monty". Austin Chronicle. Dicapai 2013-07-18. 
 21. ^ Cohen, Joshua (16 August 2013). "Top 50 Most Viewed U.S. YouTube Channels • Week Of 8/16/13". Tubefilter. Dicapai 16 August 2013. 
 22. ^ "The Beauty of RWBY's Fight Scenes Will Make Your Jaw Drop • Week of 11/22/13". 22 November 2013. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Rooster Teeth Productions