Ra (dewa)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Satu dari pelbagai bentuknya, Ra, dewa suria, memiliki kepala falko dan cakera matahari pada kepalanya.
Ra / Re
Dewa Matahari
Re-Horakhty.svg
Satu dari pelbagai bentuknya, Ra, dewa suria, memiliki kepala falko dan cakera matahari pada kepalanya.
Nama dalam hieroglif
r
a
N5
Z1
C2

or
N5
Z1
C2

or
C2N5
Kultus utama centerHeliopolis
Symbolcakera matahari
Maklumat peribadi
PasanganHathor, Isis, Sekhmet, Bastet, dan Mut (sebagai Amun Ra)
AnakShu, Tefnut, Bastet, Ma'at, Hathor, kadang-kala Serket
Ibu BapaNeith dan Khnum atau Dewi Nu
Adik-beradikApep, Thoth, Sobek, Serket, Hathor

Ra (/rɑː/;[1] Templat:Lang-egy, ) atau Re (/r/; Templat:Lang-cop, ) adalah dewa matahari serta dewa utama dipercayai masyarakat Mesir kuno. Pada Dinasti Kelima dalam abad ke-25 dan ke-24 sm, dia telah menjadi dewa utama dalam agama Mesir kuno, yang dikenal pasti terutamanya dengan matahari tengah hari. Peradapan Mesir telah wujud lebih 3,000 tahun dan perkembangan ugama di Mesir kuno telah membantu mewujudkan banyak dewa dewi yang disembah bagi pelbagai sebab, dan pelbagai upacara keugamaan yang telah diamalkan pada masa tersebut.

Pada masa dinasti Mesir berikutnya, Ra telah digabungkan dengan dewa Horus, sebagai Ra-Horakhty ("Ra yang Horus Dua Horizon"). Dia dipercayai sebagai memerintah di semua bahagian dunia yang diciptakan: di langit, di bumi, dan neraka. [2] Dia dikaitkan dengan helang atau lang. Apabila dalam Kerajaan Baru tuhan Amun menjadi terkenal dia telah digabungkan dengan Ra sebagai Amun-Ra. Semasa Tempoh Amarna, Akhenaten menindas kultus Ra dan memihak kepada satu lagi dewa matahari, Aten, cakera solar yang didewakan, tetapi selepas kematian Akhenaten kultus Ra pulih.

Kultus lembu Mnevis, penjelmaan Ra, berpusat di Heliopolis dan terdapat banyak tanah perkuburan rasmi untuk lembu yang dikorbankan di utara bandar.

Semua bentuk hidupan telah dipercayai telah dicipta oleh Ra, yang telah memanggil setiap daripada mereka menjadi wujud dengan menyebut nama rahsia mereka. Selain itu manusia dikatakan terjadikan daripada air mata dan peluh Ra, dengan itu orang Mesir memanggil diri mereka sebagai "Lembu Ra." Terdapat suatu penceritaan mitos Lembu Alam yang mengisahkan kononnga bagaimana manusia mengadakan persepakatan terhadap Ra dan bagaimana dia menghantar matanya sebagai dewi Sekhmet untuk menghukum mereka. Apabila dia dahagakan darah dia ditenangkan dengan meminum bir dicampur dengan pewarna merah.

Peranan[sunting | sunting sumber]

Ra dan matahari[sunting | sunting sumber]

Kepada orang Mesir, matahari mewakili cahaya, kehangatan, dan pertumbuhan. Ini menjadikan dewa matahari sangat penting, kerana matahari dilihat sebagai penguasa segala yang diwujudkan. Cakera matahari telah dilihat sebagai memuat badan atau mata Ra. Ra ialah bapa Shu dan Tefnut, yang dia cipta. Shu adalah tuhan angin, dan Tefnut adalah dewi hujan. Sekhmet adalah Mata Ra dan telah dicipta oleh api dari mata Ra. Dia adalah seekor singa betina ganas.

Ra di dunia bawah[sunting | sunting sumber]

Ra dipercayai berjalanan di atas dua bot solar dipanggil Mandjet (Boat juta tahun), atau bot pagi dan Mesektet, atau bot petang.[3] Bot-bot ini mengambil beliau dalam perjalanan melalui langit dan Duat, neraka harafiah Mesir. Sungguhpun Ra di atas Mesektet, dia adalah dalam bentuk berkepala kambing jantan. [3] Apabila Ra mengembara di bot matahari, beliau telah disertai oleh pelbagai dewa-dewa lain yang termasuk Sia (persepsi) dan Hu (arahan) dan juga Heka (kuasa sihir ). Kadang-kadang ahli-ahli Ennead membantu beliau dalam perjalanannya, termasuk Set yang berjaya mengatasi ular Apophis, dan Mehen, yang mempertahankannya terhadap raksasa neraka. Apabila Ra berada di neraka, dia akan melawat semua pelbagai bentuk-nya.[3]

Apophis, dewa huru-hara, adalah ular yang sangat besar yang cuba untuk menghentikan perjalanan bot matahari setiap malam dengan memakan atau dengan menghentikannya di laluan dengan pandangan hipnosis. Menjelang waktu petang, orang Mesir percaya bahawa Ra ditetapkan sebagai Atum atau dalam bentuk seekor domba jantan. Mesektet, atau bot Malam, akan membawa dia melalui neraka dan kembali ke arah timur sebagai persediaan untuk kelahiran semula beliau. Mitos Ra ini mewakili matahari terbit sebagai kelahiran semula matahari di langit dewi Nut; dengan itu mengaitkan konsep kelahiran semula dan pembaharuan kepada Ra dan mengukuhkan peranannya sebagai tuhan pencipta juga.

Apabila Ra berada di neraka, dia bergabung dengan Osiris, dewa maut, dan melalui itu menjadi tuhan bagi kematian juga.[3]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, Eleventh Edition. Merriam-Webster, 2007. p. 1023
  2. ^ The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, George Hart ISBN 0-415-34495-6
  3. ^ a b c d Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Hart Ra tidak disediakan
  • Encyclopedia of Goddesses and Heroines By PATRICIA MONAGHAN
  • Encyclopedia of Ancient Egypt, Revised Edition, 2002, 1991 Margaret R. Bunson, Facts On File, ISBN 0-8160-4563-1 (kulit keras)


Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]


  • Collier, Mark and Manley, Bill. How to Read Egyptian Hieroglyphs: Revised Edition. Berkeley: University of California Press, 1998.
  • Salaman, Clement, Van Oyen, Dorine, Wharton, William D, and Mahé, Jean-Pierre. The Way of Hermes: New Translations of the Corpus Hermeticum and The Definitions of Hermes Trismegistus to Asclepius. Rochester: Inner Traditions, 1999.

Templat:Ancient Egyptian religion footer