Radama I

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Radama I
Radama I, portrait by Ramanankirahina.jpg
Raja Madagascar
Pemerintahan1810–1828
Kemahkotaan1810
Didahului olehAndrianampoinimerina
Diikuti olehRanavalona I
Keputeraan1793
Ambohimanga
Kemangkatan1828 (age 32)
Rova dari Antananarivo
Pemakaman1828
Makam Radama I, Rova dari Antananarivo
PasanganRamavo
AyahandaAndrianampoinimerina
BondaRambolamasoandro

Radama I "yang Besar" (1793-1828), raja pertama Madagascar besar 1810-1828, menyatukan dua pertiga daripada pulau di bawah pemerintahannya. Baginda mempunyai dua belas Isteri Besar, salah seorang daripada mereka adik-beradik perempuan angkatnya Ranavalona I yang akan muncul menang dalam perjuangan untuk penggantian selepas kematian pramatang baginda.

Pemerintahan[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1810, pada usia 17, Radama menggantikan bapanya Andrianampoinimerina sebagai raja Imerina, sebuah kerajaan yang semakin meningkat di dataran tengah pulau sekitar Antananarivo.[1] Beberapa penguasa yang ditawan oleh bapanya memberontak apabila berita kematian Andrianampoinimerina, segera mewajibkan pemerintah muda untuk memulakan kempen ketenteraan untuk meletakkan pemberontakan dan menjamin kedudukan baginda. Baginda berjaya mengembangkan bidang baginda ke Lautan Hindi pada tahun 1817 selepas merampas bandar pelabuhan timur Antsiranana dengan tentera sebanyak 30,000 askar.[1]

Seorang diplomat yang licik, beliau berjaya memainkan bersaing kepentingan British dan Perancis semasa membuka Madagascar pertukaran dengan kuasa-kuasa asing.[1] British telah berminat dalam mendapatkan laluan untuk [India]] dan menghalang Perancis daripada mengambil Madagascar. Walaupun Perancis telah dilemahkan oleh kehilangan Réunion dan Mauritius sekepas kedua-duanya diserahkan kepada pihak Biritish pada 1810, pihak British pada masa itu tidak mempunyai sumber yang cukup tersedia untuk memiliki Madagaskar dengan sendirinya. Mereka menetap di sebuah perikatan dengan Radama yang menyokong pemerintahannya dan memastikan kedudukan istimewa untuk British dalam hal untuk perdagangan. Gabenor British Robert Townsend Farquhar, yang berpangkalan di Mauritius, komited untuk latihan dan sokongan tentera Radama.[1] Perjanjian Inggeris-Merina dimeterai oleh sumpah darah antara Radama dan utusan British Kapten Le Sage pada tahun 1817. Sebagai sebahagian daripada perjanjian Radama bersetuju untuk meletakkan satu pengakhiran kepada keuntungan perdagangan hamba; namun urusan hamba terus secara rahsia pada tahap yang dikurangkan.

sebuah muka surat diliputi dengan tulisan Perancis
Buku kerja bahasa Perancis Radama I

Sebagai hasil daripada perjanjian perubahan sosial dan politik yang berlaku: Radama menganjurkan kabinet, dan menjemput Persatuan Mubaligh London (LMS) Protestan untuk menubuhkan sekolah dan gereja. LMS juga membawa percetakan akhbar dan orang Wales David Jones dan Griffiths Daud menyesuaikan abjad Latin untuk bahasa Malagasi, menggantikan abjad Arab-Malagasi sebelum ini digunakan. Ia adalah di bawah pemerintahan Radama itu mubaligh LMS (dengan sumbangan yang ketara dari lelaki Scotland James Cameron) menetapkan sehingga industri kraf dalam kayu, logam, kulit, dan kapas, disalin yang Malagasy bahasa yang menggunakan abjad Latin, memperkenalkan mesin percetakan 1, menterjemahkan dan mencetak Alkitab dalam bahasa Malagasy dan menyelia rancangan Radama ini menubuhkan berpuluhan sekolah menawarkan kursus ceik huruf wajib dan pendidikan asas untuk para bangsawan Imerina.

Gambaran Radama mengkaji tenteranya (1825)

Pada masa ini dan dengan bantuan sokongan British, tentera Radama menjadi kuasa dominan membenarkan baginda untuk menyatukan pulau dengan menggunakan kekerasan. Mengembangkan sempadan kerajaan, baginda mula-mula mengambil alih kawasan suku kaum Betsileo di bahagian selatan pulau. Tenteranya mengambil wilayah timur utama dan beberapa di barat. Pada tahun 1825 dia menakluki perkampungan Perancis Fort Dauphin di hujung selatan pulau itu, mewujudkan kedaulatan pulau itu dan mendapatkan kedudukan beliau sebagai pemerintah yang sah. Di setiap wilayah yang baru ditakluk, tiang pentadbiran telah dibina dalam barisan kuat ( Rova) berdasarkan model asal Rova dari Antananarivo. Ini telah dikendalikan dengan para penjajah Merina dipanggil voanjo ("kacang"). Perkahwinan perikatan sering menguncup antara Radama dan bangsawan wanita utama dalam wilayah-wilayah baginda membawa ke bawah pemerintahannya. Semasa kemangkatannya pada tahun 1828, hanya bahagian pulau bukan di bawah kawalan tanah selatan suku kaum Mahafaly, Antandroy dan Bara.[1]

Kematian[sunting | sunting sumber]

Radama adalah seorang penakluk. Baginda adalah seorang pemabuk. Andrianampoinimerina, Putera Maha Rakyat Tanah Tinggi bawah Matahari, membuat anak lelakinya menjadi mabuk alkohol, dengan kesan, memotong tekak si lelaki muda itu.

The Great Red Island, Arthur Stratton[2]

Radama died prematurely on July 27, 1828, at his residence (the Tranovola).[3] Sumber-sumber sejarah menyediakan akaun bercanggah mengenai punca kematian. Radama terdedah kepada banyak minum, dan sejurus sebelum kematiannya dia memaparkan gejala ketagihan alkohol lebih terdahulu apabila kesihatan baginda cepat merosot. Penjelasan termasuk tekanan emosi disebabkan oleh beberapa tahun peperangan[1] dan tekanan untuk hidup sehingga bapa yang terkenal, Raja Andrianampoinimerina.[2] Dia hanya mungkin telah menjadi mangsa kepada penyakit ini. Walau bagaimanapun, raja baru-baru ini bergelut dengan penderitaan akut tekak, dan ia adalah khabar angin bahawa mayatnya telah ditemui dengan tekak yang dikelar dengan pisau. Ini seterusnya menimbulkan spekulasi sama ada baginda telah secara tidak sengaja atau sengaja membunuh dirinya dalam keadaan mabuk delerium tremens, atau sama ada isterinya sendiri dan ratu masa hadapan Ranavalona I mungkin telah mengatur atau bahkan beliau sendiri melakukan pembunuhan raja.[4] Walaupun keadaan sebenar kematiannya masih tidak jelas, kematian beliau secara rasminya diisytiharkan sebagai akibat mabuk berat.[1]

Makam Raja Radama I (kanan), 1885

Radama telah dikebumikan di makam batu atas alasan Rova dari Antananarivo. Tiap norma seni bina Malagasy, kuburnya telah mendahului dengan trano masina ("rumah suci") simbolik kerabat diraja. Seperti bapanya Andrianampoinimerina dan raja-raja Merina lain yang akan ikut dia, dia telah dikebumikan dalam keranda perak, dan ia dikatakan barangan pengebumian dikebumikan dengan baginda adalah yang paling meluaskan dan terkaya dari mana-mana makam di Madagascar. Ini termasuk sutera merah yang mendalam lamba mena, mengimport lukisan kerabat diraja Eropah, beribu-ribu duit syiling, lapan puluh rencana pakaian, pedang, permata, pasu emas, bekas perak dan sebagainya. Di samping dinding setiap dalaman trano masina adalah cermin, katil, beberapa kerusi dan meja di mana diletakkan dua saluran air porselin dan satu botol setiapnya air dan rum yang telah diisi semula setiap tahun semasa fandroana (pesta mandi diraja).[5] Kebanyakan barang-barang ini telah hilang apabila kebakaran 1995 memusnahkan Rova dari Antananarivo di mana kubur itu terletak.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g Ade Ajayi, Jacob Festus (1998). General history of Africa: Africa in the nineteenth century until the 1880s. Paris: UNESCO. m/s. 164–175. ISBN 0-520-06701-0, 9780520067011 Check |isbn= value: invalid character (bantuan). Dicapai pada February 3, 2011.
  2. ^ a b Stratton, Arthur (1964). Madagascar: the great red island. New York: Scribner.
  3. ^ Montgomery, James (1840), "Chapter LII: Funeral of King Radama", Voyages and travels around the world, London: London Missionary Society, m/s. 283–286 Unknown parameter |coauthors= ignored (|author= suggested) (bantuan)
  4. ^ Stevens, Rita (1987). Madagascar: Places and peoples of the world. London: Chelsea House. ISBN 978-1-55546-195-9.
  5. ^ a b Frémigacci, Jean (1999), "Le Rova de Tananarive: Destruction d'un lieu saint ou constitution d'une référence identitaire?", dalam Chrétien, Jean-Pierre (penyunting), Histoire d'Afrique, Antananarivo: Karthala Editions, m/s. 421–444, ISBN 2-86537-904-3, 9782865379040 Check |isbn= value: invalid character (bantuan), dicapai pada February 3, 2011 (Perancis)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]