Rais Hussin Mohamed Ariff

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
YBhg Dato' Dr.

Rais Hussin Mohamed Ariff

DPMP (Perak), DMSM (Melaka)
Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU
Memegang jawatan
2017
Pengerusi Biro Strategi dan Dasar BERSATU
Memegang jawatan
2016
Ketua BERSATU Bahagian Klang[1]
Memegang jawatan
2016
Butiran peribadi
Parti politikBendera BERSATU.svg BERSATU
Sekutu gabungan
politik lain
Pakatan-harapan-logo.jpg Pakatan Harapan
PasanganRusia Datin Dr. Margarita Peredaryenko

Dato' Dr. Rais Hussin Haji Mohamed Ariff adalah merupakan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU dan merupakan Pengerusi Biro Strategi dan Dasar parti tersebut. Beliau datang dari latar belakang perniagaan dan telah menyertai BERSATU sejak ia ditubuhkan lagi.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Perniagaan[sunting | sunting sumber]

Beliau adalah pengasas bersama The Red Snapper (M) Sdn Bhd, dan berkhidmat sebagai Pengerusi Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutifnya. Beliau mempunyai 18 tahun pengalaman dalam arena telekomunikasi global dan tempatan. Beliau memulakan kerjaya dalam bidang telekomunikasi dengan menyertai Telekom Malaysia Berhad, di mana beliau telah mengendalikan hubungan dalaman dan hubungan dua hala antarabangsa antara syarikat penerbangan. Selepas itu, beliau menyertai syarikat telekom Kanada-Amerika, Teleglobe International, sebagai Pengarah Urusan Serantau mereka (Asia Pasifik). Khidmatnya di Telekom dan Teleglobe membenarkannya untuk menyatukan perhubungan, di peringkat antarabangsa, dengan banyak pembawa yang sangat membantu dalam rundingan yang biasanya kompleks, intrinsik kepada pengaturan dua hala antara syarikat penerbangan. Beliau kemudiannya mengambil cabaran dengan MCI WorldCom sebagai Pengarah Eksekutif / Pengurus Besar mereka, yang memberi tumpuan kepada mewujudkan inisiatif baru untuk menangani pasaran perusahaan. Beliau menyertai syarikat ASP Malaysia yang menawarkan perkhidmatan VoIP, Axis Technologies. Beliau juga menulis dengan teliti mengenai teknologi dan pengurusan telekomunikasi di The Edge, kertas kerja mingguan perniagaan utama Malaysia. Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) dalam Ekonomi dan Sarjana Pengurusan dari Universiti Islam Antarabangsa. Selain daripada itu, beliau juga adalah Pengerusi Eksekutif dan Pengasas serta Ketua Pegawai Eksekutif GoldNet International Sdn Bhd. Isteri beliau, Datin Dr. Margarita Peredaryenko adalah Pengarah Eksekutif bagi syarikat tersebut.[2]

Politik[sunting | sunting sumber]

Beliau telah menyertai BERSATU sejak ia mula ditubuhkan pada 2016. Telah dilantik sebagai Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi dan Pengerusi Biro Strategi dan Dasar bagi BERSATU.

Pada Pilihan raya umum Malaysia 2018, beliau menolak untuk dicalonkan sebagai calon bagi kerusi Parlimen Tapah.[3]

Anugerah[sunting | sunting sumber]

  •  Perak
    • MY-PERA Order of the Perak State Crown - lower classes.svg Darjah Dato' Paduka Mahkota Perak (DPMP) - Dato'
  •  Melaka
    • MY-MAL Exalted Order of Malacca.svg Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) - Datuk

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rais Hussin Mohamed Ariff di Facebook - Profil

Rujukan[sunting | sunting sumber]