Rampasan kuasa Brazil 1964

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rampasan kuasa Brazil 1964
Sebahagian daripada Perang Dingin
Tarikh 31 Mac – 1 April 1964
Lokasi Brazil
Hasil João Goulart government overthrown
Military Junta assumed power
Pihak yang terlibat
Brazil Pemerintah Brazil Brazil Angkatan Tentera Brazil:

Supported by:

Komander
Brazil João Goulart Brazil Humberto Castelo Branco
Brazil Artur da Costa e Silva

Rampasan kuasa Brazil 1964 (Bahasa Portugis: Golpe de estado no Brasil em 1964 atau juga golpe de 64) berlaku dari 31 Mac sehingga 1 April 1 di mana Presiden João Goulart digulingkan Angkatan Tentera Brazil dengan sokongan pemerintah Amerika Syarikat.[1][2] Pada hari berikutnya, Kongres Negara Brazil menyuarakan sokongan terhadap kudeta ini dengan merasmikan kekosongan jawatan Presiden Brazil.[3]

Campur tangan asing[sunting | sunting sumber]

Duta Amerika Syarikat pada ketika itu, Lincoln Gordon, bersama atase tenteranya, Kolonel Vernon A. Walters, memberikan perkembangan terkini mengenai krisi politik dalam Brazil ketika itu kepada Presiden Lyndon B. Johnson. Johnson menggesa agar Gordon menyokong penggulingan Goulart yang dianggap berfahaman "haluan kiri" (maka mungkin bersekutu dengan negara-negara berpemerintah sosialis atau komunis).[4] Tambahan lagi, Presiden sebelumnya iaitu John F. Kennedy turut mempunyai rancangan mengawal Brazil daripada menjadi "seumpama China atau Cuba" setelah mendapati hubungan Goulart dengan puak radikalis anti-Amerika Syarikat,[5] di mana Lyndon meneruskan rancangan tersebut dengan membekal senjata bawaan Tentera Laut Amerika Syarikat dalam suatu operasi iaitu Operation Brother Sam.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kingstone, Steve (1 April 2004). "Brazil remembers 1964 coup d'etat". BBC News. Dicapai pada 8 Mei 2007.
  2. ^ "US Role in 1964 Brazilian Military Coup Revealed". Dominion. Diarkib daripada yang asal pada July 1, 2013. Dicapai pada June 22, 2013. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  3. ^ House of Representatives, News (21 November 2013). "Congress nullifies session that declared vacant the presidency of Joao Goulart". Dicapai pada 18 Ogos 2015.
  4. ^ Kornbluh, Peter. Brazil Marks 40th Anniversary of Military Coup GWU National Security Archive. Dicapai 20 Ogos 2007.
  5. ^ "Annual Report for 2014" (PDF) (dalam bahasa Inggeris). National Security Archive. 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]