Ranavalona III

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ranavalona III
Ranavalona III of Madagascar.jpg
Ranavalona III
Queen of Madagascar
PemerintahanJuly 30, 1883 – February 28, 1897
KemahkotaanNovember 22, 1883
Didahului olehRanavalona II
Diikuti olehMonarki dihapuskan dalam pencerobohan Perancis. Ini mengakibatkan Madagascar dijajah Perancis.
Keputeraan(1861-11-22)22 November 1861
Amparibe, Manjakazafy, Madagascar
Kemangkatan23 Mei 1917(1917-05-23) (umur 55)
Algiers, Algeria
Pemakaman1917; 1938 (reinterred)
Saint-Eugene cemetery of Algiers; Rova of Antananarivo (reinterred);[1] Ambohimanga (reinterred)[2]
Pasangan
Nama penuh
Ranavalona III (Ranavalo Manjaka III) Razafindrahety (Razafy)
KerabatMerina
AyahandaAndriantsimianatra
BondaRaketaka
AgamaProtestantism
TandatanganTandatangan Ranavalona III

Ranavalona III (November 22, 1861 - 23 Mei, 1917) adalah berdaulat terakhir Kerajaan Madagascar. Baginda memerintah dari 30 Julai, 1883 hingga 28 Februari, 1897 di dalam pemerintahan ditandai dengan usaha berterusan dan akhirnya sia-sia untuk menentang reka bentuk kolonial kerajaan Perancis. Sebagai seorang wanita muda, dia telah dipilih dari kalangan beberapa Andriana berkelayakan untuk berjaya Ratu Ranavalona II selepas kematian baginda. Seperti kedua-dua sebelumnya permaisuri, Ranavalona memasuki perkahwinan politik dengan ahli elit Hova bernama Rainilaiarivony, yang dalam peranan beliau sebagai Perdana Menteri Madagascar, sebahagian besarnya menyelia sehari-hari urus tadbir kerajaan dan mengurus hal ehwal luar negeri. Ranavalona cuba untuk menghindari penjajahan dengan mengukuhkan hubungan perdagangan dan diplomatik dengan Amerika Syarikat dan Great Britain sepanjang pemerintahan beliau. Serangan Perancis di bandar-bandar pelabuhan pantai dan serangan ke atas ibu kota Antananarivo akhirnya membawa kepada menangkap istana pada tahun 1895, yang mengakhiri kedaulatan dan autonomi politik kerajaan yang memrintah selama seabad.

Kerajaan yang baru dipasang kolonial Perancis dengan segera membuang Rainilaiarivony ke Algiers, walaupun Ranavalona dan mahkamah baginda itu pada mulanya dibenarkan untuk kekal sebagai figureheads simbolik. Tetapi wabak pergerakan rintangan popular - [menalamba pemberontakan | menalamba pemberontakan]] - dan penemuan anti-Perancis komplot politik di mahkamah membawa Perancis buangan ratu pulau Réunion pada tahun 1897. Rainilaiarivony meninggal dunia pada tahun yang sama dan sejurus selepas itu Ranavalona telah dipindahkan ke sebuah vila di Algiers, bersama-sama dengan beberapa ahli keluarganya. Ratu, keluarga beliau dan hamba mengiringi beliau diberikan elaun dan menikmati standard yang selesa hidup termasuk lawatan sekali-sekala ke Paris untuk membeli-belah dan bersiar-siar. Walaupun permintaan Ranavalona itu berulang, beliau tidak pernah dibenarkan pulang ke Madagascar. Beliau meninggal dunia [embolisme []] di vila di Algiers pada tahun 1917 pada usia 55 tahun. Mayatnya dikebumikan di Algiers tetapi disinterred 21 tahun kemudian dan dihantar ke Madagascar, di mana mereka telah diletakkan dalam kubur Ratu Rasoherina atas alasan Rova Antananarivo.

Kerajaan yang baru dipasang kolonial Perancis dengan segera membuang Rainilaiarivony ke Algiers, walaupun Ranavalona dan mahkamah itu pada mulanya dibenarkan untuk kekal sebagai boneka simbolik. Tetapi wabak pergerakan rintangan popular - pemberontakan menalamba – dan penemuan komplot politik anti-Perancis di mahkamah memutuskan Perancis untuk membuang ratu ke pulau Réunion pada tahun 1897. Rainilaiarivony meninggal dunia pada tahun yang sama dan sejurus selepas itu Ranavalona telah dipindahkan ke sebuah vila di Algiers, bersama-sama dengan beberapa ahli keluarganya. Ratu, keluarga baginda dan para pembantu mengiringi baginda diberikan elaun dan menikmati taraf hidup yang selesa termasuk lawatan sekali-sekala ke Paris untuk membeli-belah dan bersiar-siar. Walaupun permintaan Ranavalona itu berulang, beliau tidak pernah dibenarkan pulang ke Madagascar. Beliau meninggal dunia embolisme di vila di Algiers pada tahun 1917 pada usia 55 tahun. Mayatnya dikebumikan di Algiers tetapi digali semula 21 tahun kemudian dan dihantar ke Madagascar, di mana mereka telah meletakkan dalam kubur Ratu Rasoherina atas tanah Rova dari Antananarivo.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Randrianja 2001, m/s. 100–110.
  2. ^ Andrianjafitrimo 2007, m/s. 187.

Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "Benoistel" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "uq.net" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "interview" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.
Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "SAS" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.

Ralat petik: Tag <ref> dengan nama "siEdu African Art" yang ditentukan dalam <references> tidak digunakan dalam teks sebelumnya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

External links[sunting | sunting sumber]

Templat:Merina monarchy