Rapang pasir

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Rapang pasir
Charadrius peronii - Laem Pak Bia.jpg
jantan
Charadrius peronii - Laem Phak Bia.jpg
betina
Pengelasan saintifik e
Alam: Animalia
Filum: Kordata
Kelas: Aves
Order: Charadriiformes
Keluarga: Charadriidae
Genus: Charadrius
Spesies:
C. peronii
Nama binomial
Charadrius peronii
Schlegel, 1865

Burung Rapang Pasir (Inggeris: Malaysian Plover) merupakan sejenis burung randuk kecil (kira-kira 35–42 g) yang membina sarang di pantai dan dataran garam di Asia Tenggara teruatamanya di Malaysia. Nama saintifiknya ialah Charadrius peronit.[2]

Keterangan[sunting | sunting sumber]

Burung Rapang Pasir merupakan sebesar 15 cm (5.9 in) in length. Burung Rapang Pasir jantan dan betina boleh dibezakan menerusi warna jalur nipis yang terdapat pada leher burung-burung ini. Burung jantan ini mempunyai jalur nipis berwarna hitam, manakala betinanya pula mempunyai jalur berwarna coklat. Kakinya pucat dan suara kecipannya halus.[3]

Taburan[sunting | sunting sumber]

Sarang Burung Rapang Pasir

Burung Rapang Pasir boleh didapati di Semenanjung Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Burung Rapang Pasir ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Burung. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Burung Rapang Pasir ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung mempunyai paruh tanpa gigi.

Jantung Burung Rapang Pasir terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atria, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai burung, Burung Rapang Pasir membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Burung Rapang Pasir merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia dan memerlukan lesen pemburuan untuk memburunya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Charadrius peronii". IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2012: e.T22693836A38767507. doi:10.2305/IUCN.UK.2012-1.RLTS.T22693836A38767507.en. Dicapai pada 22 August 2016.
  2. ^ ENAKMEN-ENAKMEN YANG BERKAITAN DENGAN PEMULIHARAAN DI SABAH, 1) Enakmen Pemeliharaan Hidupan Liar 1997[pautan mati kekal]
  3. ^ Strange, Morten (2003). A Photographic Guide to the Birds of Indonesia. Princeton, NJ: Princeton University Press. m/s. 99. ISBN 0-691-11495-1.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai burung Burung merpati
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z