Rebus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Rebus merupakan satu teknik menggunakan air pada tahap suhu yang tinggi dengan merendam atau meletakkan sesuatu ke dalam air terbabit. Rebus merupakan kata nama. Merebus merupakan tingkahlaku atau perbuatan yang melakukannya.

Merebus adalah pengewapan pesat satu cecair, yang lazimnya berlaku apabila cecair tersebut dipanaskan pada suhu tekanan wapnya adalah melebihi tekanan persekitaran, seperti tekanan udara. Oleh itu, cecair boleh juga mendidih bila tekanan dari suasana sekeliling adalah dengan dikurangkan secukupnya, seperti menggunanya satu pam vakum atau di altitud tinggi. Pendidihan berlaku dalam tiga peringkat tipikal, iaitu nukleat, peralihan dan pendidihan saput. Peringkat ini biasanya berlaku dari suhu rendah ke suhu tinggi berturutan.

Pendidihan nukleus adalah bercirikan incipience dan kewujupan buih di permukaan yang hangat, yang meningkat dari titik jelas di atas satu permukaan, yang suhu adalah hanya tinggi sedikit berbanding suhu ketepuan cecair. Secara umum, jumlah tapak penukleusan ditingkatkan dengan pertambahan suhu permukaan. Satu permukaan bekas mendidih yang tak rata (ie. meningkatkan permukaan kasar) boleh mewujudkan penukleusan tambahan, sementara satu permukaan yang luar biasa rata (seperti kaca) mendorong kepada pelampaupanasan.

Dalam masakan[sunting | sunting sumber]

Merebus makanan adalah satu teknik merendamkan daging, sayuran atau buah-buahan ke dalam air yang berada bersamaan takat didh atau dibawahnya. Proses ini boleh terbahagi kepada dua iaitu mereneh dan merendidih.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]