Reform Club

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai Kelab Inggeris. Untuk pertubuhan di Hong Kong, sila lihat Reform Club Hong Kong.
The Reform Club
Ditubuhkan 1836
Laman web http://www.reformclub.com
Alamat 104-105 Pall Mall
Dewan kelab dibuka sejak 1841
Kelab ditubuhkan untuk Parti Whig dan Parti Liberal

Reform Club dalah sebuah kelab gentlemen di bahagian selatan Pall Mall (di nombor 104), di pusat London. Terdahulunya untuk lelaki sahaja, ia telah membenarkan wanita masuk sejak 1981. Pada 1977 bayaran masuk langganan adalah di kalangan yang tertinggi di London.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Lukisan 1840an ini menunjukkan krodor di keliling salun pusat di tingkat pertama

Ia didirikan pada 1836 oleh Edward Ellice, cemeti Whig, yang kekayaan datang dari bank Hudson's Bay Company tetapi semangat adalah terutamanya ditumpukan pada mengawal laluan Akta Pembaharuan 1832. Kelab baru, untuk ahli-ahli Dewan Parlimen, bermakna untuk menjadi sebuah pusat untuk gagasan radikal yang mana bil diwakili; suatu bastion pemikiran liberal dan progresif yang menjadi berkaitan dekat dengan Parti Liberal, yang telah secara besar menggantikan Parti Whig pada pertengahan kurun ke-19.

Brooks's Club, ibu pejabat kebangsawan Whig, tidak bersedia untuk membuka pintu-pintunya ke segelombang lelaki baru, jadi mesyaurat pendahuluan dijalankan di rumah Ellice untuk merancangkan sebuah kelab yang lebih besar, yang akan mengalakkan "perhubungan sosial para pembaharu United Kingdom". Apabila seorang Ahli Liberal Parlimen "merentasi lantai" untuk ikut masuk atau bekerja dengan sebuah parti lain, dia diharap meletak jawatan dari kelab. Kelab ini tiada lagi memerlukan mana-mana sudut pandangan politik, dan adalah hanya semata-matanya sosial.

Hingga kemerosotan Parti liberal, ia adalah de rigueur untuk AP Liberal untuk menjadi ahli-ahli Reform Club, yang hampir mendirikan satu lagi ibu pejabat parti, walaupun National Liberal Club, dibentuk bawah pengerusian William Ewart Gladstone, telah didirikan pada 1882, direkabentuk untuk menjadi lebih "termasuk", dan telah diperalatkan lebih terhada grandee Liberal dan pengaktif dalam negara.

Bangunannya, seperti jirannya Travellers Club, (nombor 106), telah direkabentuk oleh Sir Charles Barry dan dibuka pada 1841. kelab baru adalah seperti istana, reka bentuk berasaskan Istana Farnese di Rom. The Reform adalah salah satu kelab pertama untuk mempunyai bilik tidur, dan perpustakaannya mengandungi 75,000 buku, kebanyakannya sejarah dan biografi politik.

Dengan jatuhnya Parti Liberal sewaktu kurun ke-20, kelab secara bertambah menarikkan keahliannya dari para pengabdi sivil dalam Perbendaharaan, sebagai suatu rakan sejawat dengan Travellers Club berjiran, yang menjadi bersinonim dengan para pegawai jabatan Luar Negeri.

Kemunculan dalam budaya masyhur[sunting | sunting sumber]

Reform Club di London dilihat dari Pall Mall, dengan Travellers Club selanjutnya di kirinya

Penerbit zaman Victoria Norman Warne dilihat melawat Reform Club dalam filem 2006 Miss Potter.

Reform Club bermuncul dalam buku novel 1867 Anthony Trollope Phineas Finn. Watak utama yang bereponim menjadi seorang ahli kelab dan di situ berhubungan dengan para ahli liberal Dewan Rakyat, yang mengaturkan untuk mendapatnya dipilih pada sebuah kawasan pilihan raya Ireland. Buku itu adalah salah satu dari buku novel politik dalam urutan Palliser, dan peristiwa politik dalamnya adalah suatu keterangan fiksyen membangun ke Tindakan Pembaharuan Kedua (meluluskan 1867) yang secara berkesan memanjangkan francais kepada darjat bekerja.

Ia sigunakan secara fiksyen dalam Around the World in Eighty Days Jules Verne; protagonisnya, Phileas Fogg, adalah seorang ahli Reform Club yang bertekad untuk mengelilingi dunia pada suatu pertaruhan dari para rakan ahlinya, di permulaan dan tamatnya di kelab.

Kelab ini digunakan untuk perfileman babak seni bermain pedang dalam wayang James Bond 2002 Die Another Day.[1]

Michael Palin, dengan tiruan pendahulu fiksyennya, juga memulakan dan mengakhirkan pengembaraan siarannya di keliling dunia dalam 80 hari di Reform Club. Club ini, seperti kelab St James lain, mempunyai suatu kod pakaian dibenarkan ke dalam bangunan untuk menamatkan pengembaraannya, dan pengembaraan berakhir di tangga di luar.

Ahli terkenal[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Lejeune, Anthony, with Malcolm Lewis, The Gentlemen's Clubs of London, Bracken Books, London, 1979 (reprinted 1984 and 1987), ISBN 0-946495-14-9
  • Burlingham, Russell & Billis, Roger (eds), Reformed Characters. The Reform Club in History and Literature. An Anthology with Commentary (London, 2005)
  • Woodbridge, George, The Reform Club 1836-1978. A History from the Club's Records (London, 1978)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Liberal-aligned gentlemen's clubs of London Templat:UK electoral reform

Koordinat: 51°30′24″N 0°08′00″W / 51.50667°N 0.13333°W / 51.50667; -0.13333