Rindu Awak Separuh Nyawa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rindu Awak Separuh Nyawa
Genre
Ditulis oleh
  • Rozie Rashid
  • Amka Ahmad
Pengarah
  • Jamal Khan
  • Along Kamaludin
Dibintangi oleh
Negara asalMalaysia
BahasaMelayu
Bilangan episod40
Penerbitan
PenerbitSiti Rosmizah Semail
Mazelan Zainol Abidin
Tempoh siaran41–42 minit
Syarikat penerbitan
SR One Sdn Bhd
Penyiaran
Saluran asalAstro Ria (Slot MegaDrama)
Format gambar1080i (HDTV)
Format audioDolby Digital Plus
Siaran asal23 Mac 2021
StatusAkan Tayang

Rindu Awak Separuh Nyawa ialah sebuah siri drama televisyen Malaysia 2021 akan datang bulan ramadan di Astro Ria.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Mengisahkan anak tunggal dalam keluarga berada, iaitu Kasih Maisara (Uqasha Senrose) yang memiliki sikap angkuh dan sombong serta berdendam dengan ayahnya, Datuk Raqib (Khairil Anwar Aman) atas kematian ibunya sehingga menjadikan anak rakan baik orang tuanya, Aidil (Fizo Omar), sebagai kambing hitam untuk melepaskan dendamnya.

Maisara berpura-pura menyukai Aidil tetapi apabila tiba majlis pertunangan, gadis itu membatalkannya sehingga mengecewakan lelaki berkenaan. Namun, Aidil yang kecewa masih menyimpan perasaan demi kasihnya berkenaan.

Pada masa sama, Qistina (Norreen Iman) satu-satunya kawan yang bertahan dengan Maisara, mengambil kesempatan di atas kekayaan itu untuk kepentingan diri tetapi pertemuan tanpa diduga dengan Nazril Nazim (Shukri Yahaya), membuka tirai baharu dalam hidup.

Nazril Nazim mendapat jolokan 'Pak Ustaz' atas sifat budiman dan pemalu itu, mengalami insiden yang menemukannya dengan Maisara hingga mencetuskan perang mulut, lalu mencabar keegoan gadis berkenaan.

Insiden itu membawa kepada peristiwa dramatik apabila Maisara dicabar oleh musuhnya, Salina bersama rakan-rakannya untuk memikat dan mengahwini Nazril Nazim.

Lantas segala usaha memikat diatur. Namun semuanya tidak mampu menawan hati Nazril. Kemuncaknya, Kasih Maisara menyelamatkan Nazril Nazim dari dilanggar dan dia mengalami kecelakaan. Bila mengetahui Kasih Maisara tidak dapat mengandung kesan kemalangan itu, Nazril Nazim terus mengambil keputusan untuk memperisterikan Kasih Maisara dengan tulus ikhlas sebaliknya Kasih Maisarah hanya berpura-pura.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]