Romanos I Lekapenos

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Romanos I Lekapenos
Maharaja Empayar Byzantine
Romanos I with co-emperors, miliaresion, 931-944 AD.jpg
Miliaresion dari 931–944, menunjukkan kepala Romanos pada salib di muka syiling dan senarai nama Romanos serta maharaja bersamanya, Constantine VII, Stephen Lekapenos dan Constantine Lekapenos, di belakang syiling
Pemerintahan 920–944 (maharaja kanan)
Nama penuh Romanos I Lekapenos
Keputeraan sekitar 870
Tempat keputeraan Lacape
Mangkat 15 Jun 948
Dimakamkan Myrelaion
Pendahulu Constantine VII (di bawah pemerintahan rejen)
Pengganti Constantine VII
Pasangan Theodora
Kerabat diraja Dinasti Macedonia
Ayahanda Theophylaktos Abstartos

Romanos I Lekapenos (bahasa Yunani: Ρωμανός Α΄ Λακαπήνος, Rōmanos I Lakapēnos; Bahasa Armenia: Ռոմանոս Ա Լակապենոս, Romanos I Lakapenos) (sekitar 870 – 15 Jun 948) ialah Maharaja Byzantine yang memerintah dari tahun 920 hingga 16 Disember 944.

Asal-usul[sunting | sunting sumber]

Romanos Lekapenos dilahirkan di Lakape (Laqabin) yang terletak di antara Melitene dengan Samosata, dan namanya adalah bersempena nama tempat ini.. Baginda ialah anak seorang petani Armenia[1][2][3] yang bernama Theophylact. Semasa bertugas sebagai seorang askar, Theophylact telah menyelamatkan Maharaja Basil I daripada musuh dalam sebuah pertempuran di Tephrike lantas dianugerahkan kedudukan dalam Pengawal Diraja.[4] Walaupun Romanos tidak mendapat sebarang pendidikan yang bagus (yang mengakibatkan baginda dilayan dengan buruk oleh menantu lelakinya Konstantinos VII), baginda menaiki pangkat dalam tentera semasa pemerintahan Maharaja Leo VI yang Arif. Dalam tahun 911, beliau ialah jeneral tema laut Samos dan kemudiannya berkhidmat sebagai laksamana kapal perangnya (droungarios tou ploimou). Sebagai laksamana, baginda sepatutnya turut serta dalam operasi Byzantine menentang Bulgaria di Danube pada tahun 917, tetapi tidak mampu mengendalikan misinya. Akibat kekalahan besar Byzantine dalam Pertempuran Acheloos pada tahun 917 menentang Bulgaria, Romanos berlayar ke Constantinople, di mana beliau menewaskan kerejenan Maharani Zoe Karvounopsina dan Leo Phokas yang telah dimansuhkan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://isthmia.osu.edu/teg/hist60702/6.htm
  2. ^ John H. Rosser (2011). Historical Dictionary of Byzantium. Scarecrow Press. m/s. 56. ISBN 978-0-8108-7567-8.  pautan luar dalam |title= (bantuan)
  3. ^ Hélène Ahrweiler, Angeliki E. Laiou (1998). Studies on the Internal Diaspora of the Byzantine Empire. Dumbarton Oaks. m/s. 66. ISBN 978-0-88402-247-3.  pautan luar dalam |title= (bantuan)
  4. ^ Runcimam, p. 63