Pergi ke kandungan

Rosario Central

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Rosario Central
Nama penuhClub Atlético Rosario Central
GelaranEl Canalla (Yang Nakal)
La Academia Rosarina (Akademi Rosario)
Diasaskan24 Disember 1889; 134 tahun yang lalu (1889-12-24)
StadiumEstadio Gigante de Arroyito,
Rosario, Santa Fe,
Argentina
(Kapasiti: 41,824)
PengerusiNorberto Speciale
PengurusMiguel Angel Russo
LigaLiga Utama Argentine
2013–14 musim
Liga Utama
Argentine
ke-10
Tapak sesawangLaman kelab
Warna tuan rumah
Warna tempat lawan

Rosario Central meruapakan kelab yang bermain dalam liga utama Argentina iaitu Primera División

Club Atlético Rosario Central (sebutan Sepanyol: rosaɾjo sentɾal ) adalah kelab bola sepak yang berpangkalan di Rosario, Argentina yang kini bermain dalam Liga Utama ("Primera División") Argentina. Kelab ini telah ditubuhkan secara rasmi pada (1889-12-24) 24 Disember 1889 (umur 134), sebagai salah satu pasukan Argentina tertua, dan mengambil namanya daripada syarikat pemiliknya, iaitu Central Railway Argentina British. Ia merupakan salah satu perintis bola sepak Argentina. Pada asalnya ia merupakan ahli Persatuan Bola Sepak Rosario, Rosario Central bergabung dengan Persatuan Bola Sepak Argentina ( AFA ) pada tahun 1939.

Kelab ini adalah salah satu pasukan bola sepak yang paling berjaya yang bukan berpangkalan di Buenos Aires, dan telah memenangi Bahagian Pertama Argentina empat kali; kejohanan domestik terakhir adalah musim 1986-1987. Di samping itu, Rosario Central memenangi Piala CONMEBOL (pelopor semasa Copa Sudamericana )[1][2][3][4][5][6] sekali, pada tahun 1995, menjadi satu-satunya pasukan di wilayah Santa Fe yang telah memenangi gelaran rasmi antarabangsa.

Ia dianggap oleh FIFA , sebagai salah satu kelab yang paling tradisional dalam bola sepak Argentina.[7]

Rosario Central mempunyai persaingan yang kuat dengan Newell Old Boys . Perlawanan dimainkan di antara mereka dinamakan " El Clasico Rosarino ", dan adalah antara persaingan paling hangat dalam sukan ini kerana kedua-dua pasukan dan kerana populariti tempatan Rosario Central. Rumah Stadium Rosario Central adalah Estadio Dr Lisandro de la Torre , yang dikenali sebagai "El Gigante de Arroyito", yang merupakan stadium terbesar di bandar.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]