Rosh Hashanah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Templat:Nofootnotes

Rosh Hashanah
Rosh Hashanah
Sebuah shofar diperbuat dengan tanduk biri-biri
Nama rasmiBahasa Ibrani: ראש השנה
Juga dikenali sebagaiTahun Baru Yahudi
Diraikan olehAgama Yahudi dan bangsa Yahudi
JenisYahudi
KepentinganTahun baru Yahudi mengikut kalendar Ibrani. Memperingatkan Penciptaan dunia seperti yang ditulis dalam Alkitab. Permulaan 10 "Hari Ngeri" sebelum Yom Kippur.
Bermula padaAwal hari pertama Tishrei
Berakhir padaAkhir hari kedua Tishrei
AmalanBersembahyang di saumaah, mendengar bunyi shofar. Jamuan makanan perayaan dengan challah. Makanan bertuah seperti epal dicelup ke dalam madu, kepala ikan dan buah delima sering dimakan, dan juga buah-buahan baru pada malam kedua. Berehat daripada bekerja.
Berkaitan denganYom Kippur, "Hari Penebusan Dosa"
sunting
Lihat pendokumenan templat ini

Rosh Hashanah (Bahasa Ibrani: ראש השנה‎, Biblical: IPA: [ˈɾoʃ haʃːɔˈnɔh], Israel: [ˈroʃ haʃaˈna], Bahasa Yiddish: [ˈroʊʃ hɑˈʃɔnə]) biasanya merujuk kepada Tahun Baru Yahudi (secara harfiah "kepala tahun"). Hari ini jatuh pada hari pertama bulan ketujuh kalendar Ibrani, Tishrei (Leviticus 23:24), bulan pertama ialah Nisan. Tiadanya istilah Rosh Hashanah ini digunakan dalam Torah. Dalam Leviticus 23:24 hari ini dirujuk sebagai "hari peniupan hon (Shofar)" (Yom Terua). Dalam Ezekiel 40:1 hari ini dirujuk sebagai "permulaan tahun" dan bukan hari pertama satu tahun. Sastera Rabbi dan liturgi sendiri menggambarkan Rosh Hashanah sebagai "hari pengadilan" (Yom ha-Din) dan "hari peringatan" (Yom ha-Zikkaron). Sesetengah penjelasan midrash menggambarkan Tuhan menduduki takhta, semasa buku-buku yang mengandungi perbuatan semua manusia dibuka untuk diulas, dan setiap orang menghadap Tuhan untuk menaksir perbuatan sendiri.


Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Jewish holidays