Rossio

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Rossio
Nama asal
Bahasa Portugis: Praça de D. Pedro IV
Praça de D. Pedro IV.jpg
JenisSquare
LokasiLisbon, Portugal
Koordinat38°42′50″N 9°8′22″W / 38.71389°N 9.13944°W / 38.71389; -9.13944Koordinat: 38°42′50″N 9°8′22″W / 38.71389°N 9.13944°W / 38.71389; -9.13944
ArkitekEugénio dos Santos dan Carlos Mardel
(Pembinaan semula pada separuh Kedua abad ke-18)
Gaya binaanGaya Pombaline
Ralat Lua pada baris 510 di Modul:Location_map: Tidak dapat cari takrifan peta lokasi yang ditentukan: "Modul:Peta lokasi/data/Portugal Lisbon" tidak wujud.

Rossio ialah nama popular bagi Dataran Raja Pedro IV (Bahasa Portugis: Praça de D. Pedro IV) di bandar Lisbon, di Portugal. Ia terletak di Pusat Bandar Pombaline di Lisbon dan telah menjadi salah satu dataran utamanya sejak Zaman Pertengahan. Ia telah menjadi latar pemberontakan dan perayaan popular, pergaduhan lembu dan hukuman mati, dan kini menjadi tempat pertemuan pilihan penduduk asli dan pelancong Lisbon.

Nama semasa Rossio memberi penghormatan kepada Pedro IV, Raja Portugal. Lajur Pedro IV berada di tengah-tengah dataran.

Sejarah dan sorotan[sunting | sunting sumber]

Pemandangan panorama pada tahun 2019

Asal usul[sunting | sunting sumber]

Lukisan kawasan sekitar Rossio daripada peta abad ke-16. Petak, di tengah-tengah imej, dihadkan oleh Istana Estaús (sudut kiri atas petak) dan Hospital All-Saints (sebelah kanan) yang besar.

Rossio menjadi tempat penting di bandar itu pada abad ke-13 dan ke-14, apabila penduduk bandar itu berkembang ke kawasan yang lebih rendah di sekeliling bukit Istana Lisbon. Nama "rossio" secara kasarnya bersamaan dengan perkataan "commons" dalam bahasa Inggeris, dan merujuk kepada rupa bumi yang dimiliki bersama. Sekitar 1450, Istana Estaus, yang ditakdirkan untuk menempatkan pembesar asing dan bangsawan yang melawat Lisbon, dibina di sebelah utara dataran itu. Selepas Inkuisisi dipasang di Lisbon, Istana Estaus menjadi tempat duduknya, dan Rossio sering digunakan sebagai tempat untuk hukuman mati awam. auto-da-fé pertama berlaku pada tahun 1540.

Pada tahun 1492, Raja John II mengarahkan pembinaan salah satu infrastruktur awam dan amal yang paling penting di Lisbon lama, Hospital Diraja All-Saints (Hospital Real de Todos os Santos). Hospital ini telah siap pada tahun 1504, semasa pemerintahan Raja Manuel I, dan menduduki seluruh bahagian timur dataran itu. Gambar lama menunjukkan muka depan Hospital terdiri daripada sebuah bangunan panjang dengan galeri melengkung. Portal ke kapel Hospital, menghadap ke Rossio, mempunyai fasad yang mengagumkan dalam gaya manueline.

Berhampiran sudut timur laut dataran, sebenarnya di Dataran St Domingo yang bersebelahan, terletak Istana Almadas, dikenali dengan muka depan merah awal abad ke-18. Pada tahun 1640, Istana ini menjadi titik pertemuan para bangsawan Portugis yang berkomplot menentang Sepanyol dan membawa kepada kemerdekaan Portugal daripada pemerintahan Sepanyol. Bangunan itu juga dipanggil Istana Kemerdekaan atas sebab ini. Biara St Dominic telah ditubuhkan pada abad ke-13 oleh Rossio. Gereja mereka telah rosak teruk akibat gempa bumi 1755 dan telah dibina semula dalam gaya barok. Muka hadapannya mendominasi dataran kecil St Dominic.

Gempa bumi 1755 dan pembinaan semula[sunting | sunting sumber]

Pemandangan Rossio pada separuh pertama abad ke-18, kelihatan seperti sebelum gempa bumi melanda.
Dataran Rossio pada Jun 1968, dengan papan iklan TAP di latar belakang pada waktu malam
Air pancut selatan

Kebanyakan bangunan di sekitar Rossio bermula dari pembinaan semula Pombaline Downtown yang dijalankan selepas gempa bumi Lisbon 1755 yang hebat, yang meratakan kebanyakan struktur di kawasan itu, termasuk Hospital All-Saints yang mengagumkan. Hanya Istana Kemerdekaan yang terselamat daripada bencana gempa bumi. Pembinaan semula Rossio telah dilakukan pada separuh kedua abad ke-18 oleh arkitek Eugénio dos Santos dan Carlos Mardel, yang bertanggungjawab untuk penampilan tipikal Pombaline bangunan di sekeliling segi empat sama.

Dari tarikh pembinaan semula Pombaline, Bandeira Arch (Arco da Bandeira), sebuah bangunan di sebelah selatan dataran dengan baroque pediment dan gerbang besar yang menghubungkan Rossio dengan Sapateiros. Jalan. Rossio dihubungkan dengan dataran utama bandar yang lain, Praça do Comércio, melalui dua jalan lurus: Áurea dan Jalan Augusta.

Selepas kebakaran pada tahun 1836, Istana Inkuisisi lama telah musnah. Terima kasih kepada usaha penulis Almeida Garrett, ia telah memutuskan untuk membina sebuah teater di tempatnya. Teatro Nacional D. Maria II, dibina pada tahun 1840-an, telah direka oleh Itali Fortunato Lodi dalam gaya neoklasik . Sebuah patung renaissance penulis drama Portugis Gil Vicente terletak di atas pediment teater. Beberapa drama Gil Vicente telah dikecam oleh Inkuisisi pada abad ke-16.

Pada abad ke-19 Rossio telah diturap dengan mozek Portugis dan dihiasi dengan air pancut gangsa yang diimport dari Perancis. Lajur Pedro IV telah didirikan pada tahun 1874. Pada masa ini dataran itu menerima nama rasmi semasa, tidak pernah diterima oleh orang ramai.

Antara 1886 dan 1887 satu lagi mercu tanda penting telah dibina di dataran: Stesen Kereta Api Rossio (Estação de Caminhos de Ferro do Rossio). Stesen ini dibina oleh arkitek "José Luís Monteiro" dan merupakan tambahan penting kepada infrastruktur bandar. Muka hadapannya yang neo-manueline menguasai bahagian barat laut dataran.

Kepentingan[sunting | sunting sumber]

Rossio telah menjadi tempat pertemuan orang Lisbon selama berabad-abad. Beberapa kafe dan kedai di dataran itu bermula dari abad ke-18, seperti Café Nicola, tempat penyair Manuel Maria Barbosa du Bocage pernah bertemu rakan-rakan. Kedai tradisional lain termasuk Pastelaria Suíça (1922–2018) dan Ginjinha, di mana semangat khas Lisbon (Ginjinha) boleh dirasai. Bangunan Teater Maria II dan Taman Awam di utara dataran hanya menjadikan kawasan itu lebih dihadiri oleh masyarakat tinggi Lisbon pada abad ke-19. Pada masa kini ia sentiasa dihuni oleh Lisboners dan pelancong.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Lisbon landmarks