Rotten Row

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sila lihat Rottenrow untuk nama jalan di Glasgow
Rotten Row dan Pemanduan South Carriage pada 1894.
Masyarakat atasan bertunggang di Rotten Row
Rotten Row dari Sudut Taman Hyde. Ia sekarang seringkali kosong.

Rotten Row adalah trek larian sepanjang bahagian selatan Taman Hyde di London, diarahkan dari Sudut Taman Hyde yang berada di sebelah barat. Sewaktu zaman kegemilangannya pada abad ke-18, Rotten Row adalah tempat fesyen untuk masyarakat atasan London untuk dilihat. Hari ini ia diperbaikikan sebagai sebuah tempat untuk menunggang kuda di pusat London, tetapi ia jarang digunakan.

Rotten Row telah ditubuhkan oleh William III pada akhir abad ke-17. Dengan memindahkan halaman ke Istana Kensington, William hendak cara yang lebih selamat untuk mengembara ke bekas Istana St. James. Dia rekakan lebuh lebar melalui Taman Hyde, dinyalakan dengan 300 lampu minyak pada 1690 — lebuhraya penyalaan buatan di Britain. Nama "Rotten Row" kemungkinan pencemaran Perancis 'Route de Roi' atau Jalan Raja.

Pada abad ke-18, Rotten Row menjadi tempat mesyuarat untuk masyarakat atasan London. Terutamanya pada petang hujung minggu, akan ada orang memakai pakaian yang tercantik untuk menunggang di deretan dan untuk dilihat. Pemanduan South Carriage yang bersebelahan telah digunakan oleh orang dalam kereta untuk tujuan yang sama.

Lebuh pasir Rotten Row masih diperbaiki sebagai sebuah bridleway dan membentuk sebagai sebahagian dari Tunggang Selatan Taman Hyde. Ia terutamanya mudah untuk Household Cavalry, berkandang berdekatan di Tangsi Taman Hyde di Knightsbridge, yang melatihkan kuda mereka di sana. Anggota-anggota awam juga menunggang di sana, walaupun sedikit orang mempunyai kandang cukup dekat untuk menggunakannya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]