Rubus chamaemorus

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Rubus chamaemorus
Rubus chamæmorus.jpg
From "Bilder ur Nordens Flora" (1917-1926)
Pengelasan saintifik
Alam:
Divisi:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
R. chamaemorus
Nama binomial
Rubus chamaemorus

Pokok cloudberry (Rubus chamaemorus), juga dikenali sebagai bakeapple di Kanada Atlantik, ialah sejenis pokok berbuah alpine atau dari spesies sub-Artik Rubus yang lambat tumbuh. Pokok ini menghasilkan buah berwarna kuning yang boleh dimakan. Nama botaninya (chamæmorus) diambil daripada perkataan Greek iaitu khamai ("di atas tanah") dan moros ("mulberi"). Cloudberry ialah nama untuk kedua-dua pokok dan buah pohon ini. Cloudberry tidak seharusnya dikelirukan dengan buah salmonberry, walaupun pada fizikalnya buahnya hampir serupa.

Pokok cloudberry boleh tumbuh antara ketinggian 10-25 cm. Daunnya pula adalah antara jenis kelembutan 5 hingga 7, jejari daunnya lurus berbentuk lobus serta tanpa dahan pada batangnya. Selepas proses pendebungaan, bunga putih (kadangkala bercalit warna merah) lalu akan menjadi buah beri yang bersaiz Buah Rasberi. Kapsul-kapsul buahnya antara 5 hingga 25 adalah dihimpun dalam satu golongan. 1 gugusan buah adalah berwarna hijau, lalu berubah kepada warna kuning tatkala menjelang musim luruh.

Nama lain[sunting | sunting sumber]

Nama lain bagi cloudberry termasuklah:

Fail:200.fin.02.jpg
The national side of a Finnish €2 coin

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Resvoll, T. R., 1925. Rubus chamaemorus L. A morphological - biological study. Nytt Magasin for Naturvidenskapene, 67: 55-129.
  • Resvoll, T. R., 1925. Rubus chamaemorus L. Die geographische Verbreitung der Pflanze und ihre Verbreitungsmittel. Veröffentlichungen des Geobotanischen Institutes Rübel in Zürich, 3: 224-241.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]