Rumah Jabatan Laksamana

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rumah Jabatan Laksamana
Admiralty House, Kirribilli (8823530532).jpg
Rumah Jabatan Laksamana
Ralat Lua pada baris 80 di package.lua: module 'Module:Peta lokasi/data/Australia Sydney' not found.
Lokasi di Sydney Raya
Nama lamaWotonga
Maklumat umum
StatusDisiapkan
JenisViceregal residence of the Governor-General
Gaya seni bina
Lokasi109 Kirribilli Avenue, Kirribilli, Sydney, New South Wales
NegaraAustralia
Koordinat33°51′06″S 151°13′06″E / 33.851735°S 151.218245°E / -33.851735; 151.218245Koordinat: 33°51′06″S 151°13′06″E / 33.851735°S 151.218245°E / -33.851735; 151.218245
Pembinaan bermula1842
Disiapkan pada1843
KlienJohn George Nathaniel Gibbes
PemilikRatu Elizabeth II dalam Right of The Commonwealth of Australia
Butiran teknikal
BahanSydney sandstone
Reka bentuk dan pembinaan
Arkitek
Firma arkitekArkitek Jajahan

Penetapan yang tidak sah
Nama rasmiTaman dan Perkubuan Rumah Jabatan Laksamana
JenisDibina
Penetapan22 Jun 2004
Nombor Rujukan105399
Rujukan
[1]

Rumah Jabatan Laksamana adalah kediaman rasmi Sydney dari Gabenor-Jeneral Australia. Ia terletak di pinggir bandar Kirribilli, di utara pelabuhan Sydney Harbour (bersebelahan dengan Rumah Kirribilli, iaitu kediaman resmi Perdana Menteri Australia). Rumah agam Victoria Regency besar ini dan rumah agam batu pasir Itali, siap secara berperingkat berdasarkan reka bentuk oleh James Barnet dan Walter Liberty Vernon, menduduki titik Kirribilli Point. Sekali dikenali sebagai "Wotonga", ia mempunyai pemandangan di Sydney Harbour ke Jambatan Pelabuhan Sydney dan Panggung Opera Sydney.

Nama semasa berasal dari fakta bahawa ia berkhidmat sebagai kediaman untuk Panglima Tertinggi Tentera Darat Australia Tentera Darat dari 1885 hingga 1913.

Bangunan asal di tapak itu telah siap, sebagai rumah persendirian, pada pertengahan hingga akhir tahun 1843, oleh John George Nathaniel Gibbes, kemudian Pemungut Kastam untuk New South Wales dan ahli Majlis Undangan New South Wales. Potret Gibbes, dicat pada 1808, tergantung di dalam rumah.

Pada 22 Jun 2004, Rumah Jabatan Laksamana diletakkan pada Senarai Warisan Komanwel.[2][3]

Warisan orang asli[sunting | sunting sumber]

Sebelum ketibaan peneroka British di Sydney Harbour, orang Aborigin Cammeraygal tinggal di sepanjang kawasan Kirribilli dan Milsons Point, dan di kawasan hutan sekitarnya. Kawasan itu adalah kawasan perikanan yang subur, dan dengan demikian nama Kirribilli berasal dari perkataan kiarabilli Aborigin, yang bermaksud "tempat memancing yang baik". Nama Cammeraygal dipaparkan pada lambang Majlis Perbandaran Sydney Utara, dan juga memberi nama ke pinggir Cammeray.

Permulaan tapak Rumah Jabatan Laksamana[sunting | sunting sumber]

Kirribilli telah diselesaikan awal dalam sejarah Koloni. Salah satu rekod pertama tanah yang diberikan di North Shore ialah 12 hektar (30 ekar) di sebelah utara Pelabuhan Port Jackson bertentangan dengan Sydney Cove pada 20 Februari 1794 [4] kepada seorang banduan yang telah tamat tempoh, Samuel Lightfoot. [5] [6] [7] Lightfoot adalah bekas banduan, yang dilahirkan pada tahun 1763 dan dibawa ke Australia selama tujuh tahun kerana mencuri pakaian. Dia tiba dengan Fleet Pertama pada tahun 1788 di Charlotte.[8][9][10]

Pada tahun 1794, Thomas Muir, soerang pembaharuan perlembagaan Scotland, telah dijatuhkan hukuman untuk pengangkutan untuk hasutan. Thomas Muir membeli ladang Lightfoot. Muir juga mempunyai pondok pada apa yang kini Circular Quay. Mungkin ladang itu terletak di hujung Jalan Jeffrey di Kirribilli (tidak berhampiran rumah Admiralty) dan dinamakan "Huntershill" oleh Thomas Muir, selepas rumah bapanya di Scotland. Thomas Muir melarikan diri dari koloni pada tahun 1796 di atas kapal Amerika, Otter .

Empat tahun kemudian Setiausaha Kolonial mencatatkan bahawa pemberian tanah kepada Lightfoot telah dibatalkan dan diberikan kepada Robert Ryan pada tahun 1800 dengan tidak menyebutkan penjualan perantaraan (swasta) kepada Muir. [4] Ryan telah bekerja di Pulau Norfolk, baik sebagai askar dan juga seorang peneroka. Geran Lightfoot 12 hektar (30 ekar) dibatalkan dan dimasukkan ke dalam geran 49-hektar (120-ekar) kepada Ryan atas perkhidmatannya di Royal Marines dan Kor NSW. Entri yang sepadan dalam Daftar Harta Tanah yang dibatalkan dan Geran Baru diberikan kepada Robert Ryan untuk 90 ekar sebagai tambahan kepada Peruntukan ini, oleh Gabenor Hunter. Lihat Daftar ketiga, Folio 37. [5] [7] [11] Geran ini kepada Ryan termasuk hampir semua Kirribilli dan kemudian peta dirujuk. Menjelang 1801, harta itu telah diserahkan kepada Robert Campbell, seorang pedagang Sydney kaya. Campbell membina yards pembuatan kapal pertama di Australia pada 1807, di tapak yang kini ditempati oleh Skuadron Kapal Layar Sydney Diraja, Kirribilli. Sebahagian daripada tanah di Kirribilli juga digunakan secara ringkas untuk tujuan kuarantin pada tahun 1814 untuk Surry kapal pesalah. Lebih 46 orang telah meninggal dunia semasa pelayaran tifus termasuk 36 banduan. [12]

Harta Campbell di Kirribilli digunakan untuk merumput di bawah pajakan kepada rakan Campbell James Milson, dengan demikian nama "Milson's Point". Milson's Point adalah titik seterusnya sepanjang titik Kirribilli, di mana Jambatan Harbour Sydney kini melintasi pelabuhan. Pelan sub-bahagian telah disediakan pada tahun 1840 oleh Campbell. [13] Pada tahun 1842, tapak 2.0-hektar (5-ekar) di mana Admiralty House kini duduk disewakan kepada Pemungut Kastam untuk Koloni, Leftenan Kolonel (Kolonel penuh kemudian) Gibbes, MLC. Gibbes bertujuan untuk membina rumah persendirian di laman web ini. (Sejak ketibaannya di tanah jajahan pada tahun 1834, Gibbes dan keluarganya telah tinggal di Henrietta Villa, juga dikenali sebagai Villa Naval, di Point Piper Sydney, di bawah susunan pajakan.)

Bangunan permulaan Kolonel Gibbes[sunting | sunting sumber]

Kolonel John George Nathaniel Gibbes dan Puan Elizabeth Gibbes sekitar 1865.

Di lokasi Kirribilli Point hebat, Gibbes didirikan, antara 1842 dan 1843, sebuah rumah satu tingkat yang anggun dengan beranda luas dan pintu Perancis yang elegan. Gibbes merancang rumah itu, yang dia sebut "Wotonga" (atau "Woottonga"), dirinya sendiri. Batu untuk dinding rumah itu telah dikelilingi secara tempatan dan kayu keras dan kayu cedar berasal dari halaman kayu George Coleson di George Street, Sydney. Gibbes terlibat James Hume, seorang pembina terkenal yang berkecimpung dalam seni bina gereja, untuk mengawasi pembinaan bangunan dan kandangnya. Gibbes, bagaimanapun, mengupah tukang batu, tukang batu, tukang kayu, tukang paip dan ahli besi untuk bekerja di projek itu, membayar masing-masing secara berasingan apabila kerja semakin berkembang. Gibbes menggunakan pemotong Jabatan Kastam untuk berulang alik ke dan dari tapak bangunan. Setelah selesai, kediaman berbentuk L milik Gibbes menampilkan permukaan depan yang ringkas dan bergaya, untuk memaksimumkan pemandangan bangunan yang menakjubkan di seluruh Sydney Harbour. Pandangan ini membolehkan Gibbes untuk memantau lalu lintas penghantaran masuk dan keluar dari Darling Harbour dan, lebih penting lagi, Circular Quay, di mana Rumah Kastam Sydney terletak.

Hari ini, Wotonga menjadi teras Admiralty House dan 180 darjah bangunan bangunan, panorama pemandangan timur laut lebih hebat daripada mereka pada hari Gibbes, berikutan pertumbuhan tinggi Sydney CBD.

Gibbes, secara kebetulan, dikatakan sebagai anak tidak sah dari Duli Yang Teramat Mulia Frederick, Duke of York, (anak kedua Raja George III). Sambungan terkenal ini kepada monarki British menambah rempah   ke rumah di peranan Kirribilli Point sebagai penubuhan naib baik. [14]

Gibbes, Travers & Feez[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1849, Robert Campbell meninggal dan para wasi harta tanah menjual harta itu, yang terdiri daripada rumah dan 2.0 hektar (5 ekar), kepada Gibbes kira-kira A £ 1,400. Pada 27 Disember 1851, Gibbes, yang merenung keberangkatan dari Perkhidmatan Kastam pada usia 64 tahun, menjual harta itu kepada James Lindsay Travers, seorang peniaga Macquarie Place, Sydney, dengan ₤ 1,533. (Gibbes kemudian mengubah fikirannya untuk meninggalkan jawatannya sebagai ketua Jabatan Kastam NSW; sebaliknya, dia menyewa Rumah Greycliffe di Pantai Shark, Vaucluse, dari keluarga Wentworth dan tinggal di Sydney untuk bahagian yang lebih baik daripada lapan tahun, akhirnya bersara kepada Yarralumla homestead, kini kediaman Canberra rasmi Gabenor-Jeneral Australia, pada tahun 1859. )

Sebilangan kecil kawasan Kirribilli Point, lebih kurang 0.40-hektar (1-ekar) dijual oleh Travers pada tahun 1854 kepada pedagang, Adolph Frederic Feez. Di tanah ini, Rumah Kirribilli dibina dalam gaya neo-Gothic. Kirribilli House, yang terletak bersebelahan dengan Admiralty House, berfungsi hari ini sebagai kediaman Sydney rasmi Perdana Menteri Australia .

Interlude Perang Krimea[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1855, semasa Perang Krimea, Gabenor William Denison menebus kembali titik Kirribilli Point, di mana kubu dibina. Pertahanan ini, bersama-sama dengan Fort Denison, bertujuan untuk mengukuhkan pertahanan Sydney Harbour, kerana dikhuatiri bahawa orang Rusia mungkin menyerang. Pada 1856, Leftenan Kolonel George Barney, pegawai Jurutera Diraja, tinggal di "Wotonga" dan merancang dan menyelia pemasangan bateri lima, 8-inci (20 cm) senapang patah muncung di Kirribilli Point, serta membina menara martello di Fort Denison.

Lassetter, Wilshire & Cadell[sunting | sunting sumber]

Admiralty House, Kirribilli, Sydney sekitar 1880 ketika dipanggil Wotonga dan dimiliki oleh Encik Thomas Cadell

Pada tahun 1856, Leftenan Kolonel Barney membeli rumah itu dan alasannya supaya dia dapat melihat semua laman web yang diperkuatnya. Pada September 1860, Barney menjual rumah dan alasan untuk ₤ 9,000 kepada George Alfred Lloyd. Pada tahun 1866, ia dibebaskan kepada Frederick Lassetter dan seterusnya kepada James Robert Wilshire, bekas Datuk Bandar Sydney dan Ahli Majlis Undangan New South Wales dari 1858 hingga 1861.

Pada bulan April 1874, Rumah Wotonga dilelong dan dibeli dengan harga ₤ 10,100 oleh Thomas Cadell, seorang saudagar Sydney dan ahli Majlis Undangan New South Wales dari 1881 hingga 1896. Pada masa itu, rumah itu digambarkan sebagai mempunyai beranda lebar, dewan pintu masuk yang luas, lukisan dan ruang makan, 10 bilik tidur dan bilik-bilik yang biasa di bahagian utama rumah, serta mempunyai sebuah halaman besar, bilik pelayan, dapur, kandang, dan lain-lain, dengan bekalan air yang banyak, yang tidak pernah gagal dalam cuaca yang paling kering.

Jabatan Laksamana[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1885, Pasukan Skuadron Australia Tentera Laut Diraja telah dinaikkan ke status perintah Admiral sebagai pengiktirafan kepentingan koloni. Kerajaan penjajah membeli "Wotonga" sebagai kediaman bagi Laksamana Angkatan Laut. Rumah itu dinamakan semula sebagai "Admiralty House" dan penambahan dibuat kepada harta itu. Sebuah gedung kedua telah ditambahkan ke rumah, seperti sebuah beranda kolar. Sebuah gerbang gaya neo-Gothic juga ditambah dengan alasan, seperti yang dilalui Laksamana Walk menuju ke dermaga untuk tongkang Laksamana di bawah.

Pada tahun 1913, bahagian sejarah Admiralty House telah berakhir apabila laksamana British terakhir meninggalkan rumah dan Tentera Laut Diraja Australia mengambil tanggungjawab untuk pertahanan tentera laut Australia.

Gabenor Jeneral[sunting | sunting sumber]

Dari Persekutuan Australia pada tahun 1901, Rumah Kerajaan New South Wales di Farm Cove digunakan sebagai kediaman Sydney Gabenor-Jeneral. Pada tahun 1912, Kerajaan New South Wales memutuskan untuk meletakkan bangunan itu untuk tujuan awam sekali lagi, meninggalkan Gabenor Jeneral pada masa itu, Lord Denman, tanpa kediaman Sydney.

Dengan pemergian Laksamana British terakhir dari Admiralty House pada tahun berikutnya, Admiralty menyerahkan rumah itu kembali ke Kerajaan New South Wales. Ini memberikan penerus Lord Denman, Sir Ronald Munro Ferguson, dengan kediaman Sydney. Admiralty House adalah kediaman Gabenor Jeneral untuk lima belas tahun berikut.

Pada tahun 1930, semasa Great Depression, Kerajaan Scullin mempunyai Admiralty House ditutup, dan kandungannya dijual di Lelong pada tahun 1931.

Gabenor Jeneral Sir Isaac Isaacs, yang dilantik pada tahun 1931, adalah Gabenor Jeneral pertama yang tinggal secara kekal di Yarralumla, di Canberra. Semasa tempohnya, Admiralty House kekal kosong dan diabaikan. Sir Isaac menyifatkannya pada tahun 1934 sebagai "dilucuti glamornya, tanpa perabot tetapi beberapa cermin halus, tamannya liar dan ditumbuhi". Pada tahun 1936, Negeri New South Wales membuka semula Admiralty House sebagai kediaman Sydney untuk Gabenor Jeneral yang baru, Lord Gowrie. Rumah ini telah digunakan sejak penubuhan naib baik.

Tajuk rasmi kepada Admiralty House akhirnya diluluskan oleh Kerajaan Negeri kepada Komanwel oleh geran Mahkota pada tahun 1948, dengan syarat rumah itu hanya akan digunakan sebagai kediaman bagi Gabenor Jeneral.

Kegunaan lain[sunting | sunting sumber]

Rumah Jabatan Laksamana, seperti yang dilihat dari feri.

Admiralty House, alasannya, dan Kirribilli House biasanya dibuka kepada orang awam sekali setahun, kadang-kadang pada musim bunga apabila taman-taman adalah yang terbaik. Kebimbangan keselamatan menyebabkan pembatalan pembukaan dari tahun 2001 hingga 2005.

Sejarah taman itu telah diterbitkan di Oxford Companion ke Australian Gardens.

Admiralty House adalah kediaman rasmi Gabenor-Jeneral Australia, dan menempatkan pelawat penting di luar negara ke Sydney. Keluarga Diraja dan penghormatan yang lain, seperti Presiden Amerika Syarikat dan Paus, dilayan di Admiralty House apabila mereka berada di Sydney.

Dalaman[sunting | sunting sumber]

Lantai bawah rumah mengandungi sebuah vestibule dan lorong, dua bilik penerimaan, ruang makan, kajian dan tangga pusat yang rumit. Bilik-bilik persendirian penduduk berada di tingkat atas. Pendaratan di tangga mempunyai panel kaca berwarna yang terperinci di tingkapnya. Dapur dan kawasan perkhidmatan lain ditempatkan di sayap yang ditambahkan ke struktur asal. Sebuah gerbang batu mengawasi pintu masuk ke pertubuhan itu.

Rumah ini dilengkapi dengan perabot, porselin, perhiasan dan banyak karya seni sejarah seperti potret Kapten James Cook dan beberapa bekas Gubernur Jeneral, termasuk Hallam Tennyson, Baron Tennyson ke-2 . Kebanyakan barang-barang ini diperolehi oleh The Australiana Fund.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Admiralty House". Daftar Warisan Negeri New South Wales. Pejabat Alam Sekitar dan Warisan. Dicapai pada 18 October 2017.
 2. ^ Templat:Cite AHD
 3. ^ Templat:Cite AHD
 4. ^ a b "List of all grants and leases of land registered in the Colonial Secretary's Office". Fiche 3267; 9/2731 pp.18, 117. Colonial Secretary (available online). 26 April 1800. Diarkib daripada yang asal pada 21 April 2013. Dicapai pada 2010-06-10. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 5. ^ a b Hoskins, Ian (2008). "Kirribilli". Dictionary of Sydney. Dicapai pada 2010-05-20.
 6. ^ Perhatikan bahawa ini bukan pemberian paling awal di pantai utara, geran awal telah berlaku sejak tahun 1792 (contohnya kepada John atau Joseph Carter) di Field of Mars lebih jauh ke utara
 7. ^ a b Pemberian tanah 1788-1809, muka surat 18-19, Grant No. 151 (dipercayai pembiakan AO reel 2560)
 8. ^ "Samuel Lightfoot". University of Wollongong. Dicapai pada 2010-06-15.
 9. ^ "Australia Decoded". JoyZine. Diarkib daripada yang asal pada 1 May 2010. Dicapai pada 2010-05-20. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 10. ^ "Journal of the Royal Australian Historical Society, Volume 17 by Royal Australian Historical Society". Royal Australian Historical Society. Diarkib daripada yang asal pada 28 May 2010. Dicapai pada 2010-06-15. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 11. ^ Geran tanah yang hilang di New South Wales, 1792-1800, AGL Shawa
 12. ^ Secretary's Office, Sydney (10 September 1814). "The Sydney Gazette, and New South Wales Advertiser". Government Public Notice. Published by Authority. m/s. 2. Dicapai pada 7 June 2010.
 13. ^ National Library of Australia (1840–1849). Robert Campbells Estate, Milsons Point and Kirribilli, Sydney (Peta). Scale indeterminable.. Map of peninsula at North Sydney showing leases, roads, weather board cottages, jetties, wells, orchards, bee hives, milking bails and stables and the graves of the three typhoid victims and the attending physician from the convict transport Surry. inset. Amicus Number: 8560781. http://nla.gov.au/nla.map-f903.
 14. ^ Gibbes, Stephen, "John Gibbes: Builder of Admiralty House", Journal of North Sydney Historical, Volume 37, Number 1, April 1997, pp.   8-12.

Bibliography[sunting | sunting sumber]

 • Clifford-Smith, Silas; 'Admiralty House', Oxford Companion to Australian Gardens, South Melbourne, 2002
 • Kerr, John Semple, Admiralty House: A Conservation Plan Developed for the Department of Housing and Construction, Sydney, 1987
 • Messent, David & McGonigal, David; The Complete Guide to Sydney Harbour; David Messent Photography, 1994
 • Steele, Jeremy, Sydney Cove to the Heads; The University of Sydney, 1978
 • Stephensen, PR & Kennedy, Brian; The History and Description of Sydney Harbour; Reed Publishing, 1966 & 1980
 • Thompson, CJ; Admiralty House, Sydney – Brief History and Catalogue of Contents of State Rooms; Government House, Canberra, 1984

External links[sunting | sunting sumber]

Templat:Vice Regal Residences of Australia