Rumah teh

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Teh disajikan di rumah teh di Shantytown Heritage Park di New Zealand
Rumah teh di Moscow, 2017

Rumah teh, kedai teh, restoran teh atau bilik teh (terutamanya Asia)[1] adalah sebuah pertubuhan yang terutama menyajikan teh dan minuman ringan lainnya. Ruang teh mungkin bilik yang dikhaskan di hotel terutama untuk menyajikan minum petang, atau mungkin tempat yang hanya menyajikan teh krim. Walaupun fungsi ruang minum mungkin berbeza mengikut keadaan atau negara, rumah teh sering berfungsi sebagai pusat interaksi sosial, seperti kedai kopi.

Beberapa budaya mempunyai pelbagai tempat berpusat teh yang berbeza dari pelbagai jenis, bergantung pada kebudayaan teh budaya. Sebagai contoh, ruang minum Inggeris atau Amerika menyajikan minum petang dengan pelbagai kek kecil.

Asia[sunting | sunting sumber]

Sebuah rumah teh di malam hari di Taman Yu Yuan, Shanghai
Chaikhaneh (rumah teh) di Yazd

Di China, Jepun dan Nepal, sebuah kedai teh (Bahasa Cina: 茶館, cháguăn or 茶屋, cháwū; Japanese: ochaya (お茶屋); Bahasa Nepal: चिया घर) secara tradisional adalah tempat yang menawarkan teh kepada pelanggannya. Orang ramai berkumpul di kedai teh untuk berbual, bersosial dan menikmati teh, dan orang muda sering bertemu di kedai teh untuk berjanji temu. Rumah kedai gaya Guangdong (Kantonis) sangat terkenal di luar China, terutama di Himalaya Nepal. Kedai teh ini, dipanggil chálou (茶樓) menyajikan dim sum (點心), dan pinggan kecil makanan ini dinikmati bersama teh.

Sebelum teh dijadikan minuman sosial, para biksu Buddha minum teh sebagai bantuan untuk meditasi mereka.[2] Semasa adaptasi agama Buddha dari Cina antara tahun 200 M. dan 850 M, teh diperkenalkan sebagai ramuan perubatan. Ia kemudian dikembangkan untuk membantu para bhikkhu Buddha dalam meditasi mereka dengan memberikan tenaga yang diperlukan untuk tetap terjaga (kemungkinan melalui kesan kafein sebagai perangsang pada otak). Tidak lama selepas itu, teh dipopulerkan sebagai minuman biasa, menggantikan minuman berasaskan susu dan air yang dimakan sebelumnya, dan kedai teh Cina memberikan jenis kehidupan sosial baru bagi orang Cina pada abad ke-8 hingga ke-9 M.[3]

Dalam tradisi Jepun, sebuah kedai teh biasanya merujuk kepada struktur peribadi yang dirancang untuk mengadakan upacara minum teh Jepun. Struktur ini dan secara khusus bilik di dalamnya tempat upacara minum teh disebut chashitsu (茶室?, secara harfiah "bilik teh"). Ruang seni bina yang disebut chashitsu diciptakan untuk memenuhi estetika dan intelektual.

Di Jepun selama zaman Edo, istilah "rumah teh" merujuk kepada tempat di mana geisha akan menghiburkan pelanggan mereka, atau sebagai tempat di mana pasangan yang mencari privasi boleh diadakan.[petikan diperlukan] Dalam kes ini, pendirian disebut sebagai ochaya, yang secara harfiah bermaksud "rumah teh"; namun, pertubuhan ini hanya menghidangkan teh secara tidak sengaja. Walaupun penggunaan istilah 'ochaya' untuk rumah teh dalam pengertian moden kini dianggap kuno - dengan bilik teh moden yang dikenali sebagai kissaten, menghidangkan teh sebagai serta kopi - istilah 'ochaya' masih digunakan di Kyoto untuk merujuk kepada tempat-tempat di mana geisha melakukan dan menghiburkan pelanggan.[4]

Pengiring rumah teh Burma

Di Myanmar, rumah kedai teh yang dikenali sebagai laphetyay saing (လက်ဖက်ရည်ဆိုင်), sebelumnya dikenali sebagai kaka saing (ကာကာဆိုင်), adalah ruji pusat bandar di seluruh negara. Kedai-kedai teh ini, yang pertama kali muncul pada zaman penjajahan British, menyajikan susu teh dan pelbagai makanan istimewa dari hidangan asli seperti mohinga hingga goreng India (seperti paratha dan puri) atau pastri Cina (seperti baozi dan youtiao).[5] Kedai teh secara tradisional berfungsi sebagai tempat yang serupa dengan percakapan salon.[6]

Di Asia Tengah, istilah 'rumah teh' merujuk kepada sejumlah variasi pada rumah teh yang terdapat di negara yang berbeza; ini termasuk shayhana di Kazakhstan, chaykhana di Kirgistan dan choyxona di Uzbekistan, yang semuanya secara harfiah diterjemahkan sebagai "bilik teh". Di Tajikistan, kedai teh terbesar adalah Rumah Teh Orient, Rumah Teh Cina, dan Rumah Teh Orom di bandar Isfara. Pada ulang tahun ke-15 kemerdekaan Tajikistan, orang-orang Isfara mempersembahkan Rumah Teh Isfara ke Kulyab untuk ulang tahun ke-2700 pada bulan September 2006.[petikan diperlukan] Rumah kedai teh hadir di bahagian lain di Asia Tengah, terutamanya di Iran dan juga Turki. Rumah teh seperti itu boleh disebut, dalam bahasa Parsi, sebagai chay-khaneh, atau dalam bahasa Turki, çayhane - secara harfiah, "rumah teh". Kedai teh ini biasanya menyajikan beberapa minuman selain teh.

Di negara Arab seperti Mesir, pertubuhan yang menyajikan teh, kopi dan teh herba seperti teh bunga raya disebut sebagai ahwa atau maqha (مقهى) dan lebih sering diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris sebagai "kedai kopi".[7]

Di Pakistan, Rumah Teh Pak yang terkenal adalah seorang intelektual tehkafe yang terletak di Lahore yang dikenali sebagai pusat Pergerakan Penulis Progresif.

Eropah[sunting | sunting sumber]

Britain[sunting | sunting sumber]

Minum teh adalah hobi yang berkait rapat dengan orang Inggeris.[8] Seorang pengurus wanita Aerated Bread Company London dikreditkan dengan membuat ruang minum awam pertama kedai roti,[bila?] which became a thriving chain.[9] Bilik teh merupakan sebahagian daripada peluang yang semakin meningkat bagi wanita pada zaman Victoria.

Di UK hari ini, ruang teh adalah bilik kecil atau restoran di mana minuman dan makanan ringan disajikan, sering mempunyai suasana tenang atau tenang. Makanan yang dihidangkan boleh terdiri dari krim teh (juga dikenali sebagai teh Devonshire), iaitu skon dengan jam dan krim beku; untuk minum petang yang terperinci yang menampilkan sandwic teh dan kuih-muih kecil; ke teh tinggi, makanan yang sedap. Di Scotland teh biasanya disajikan dengan pelbagai scone, pancake s, crumpet s dan kue lain. Terdapat tradisi lama minum teh di hotel London, misalnya, di Brown's Hotel di 33 Albemarle Street, yang telah menyajikan teh di bilik tehnya selama lebih dari 170 tahun.[10] Sebahagian daripada daya tarikan majlis ini adalah set teh yang menarik, yang sering dihiasi porselin.

Dalam penggunaan yang berkaitan, ruang teh mungkin merupakan ruang yang disisihkan di tempat kerja untuk bersantai dan makan semasa rehat teh. Secara tradisional ini dilayan oleh perempuan teh, tidak boleh dikelirukan dengan perempuan makan malam.

Komanwel[sunting | sunting sumber]

Rumah minum teh popular di negara-negara Komanwel, terutama Kanada, dengan musim sejuk yang keras ketika minum petang masyhur. Menu ini biasanya mempunyai makanan yang serupa dengan Inggeris, tetapi kadang-kadang dengan penambahan tart mentega atau pencuci mulut kecil lain seperti bar nanaimo atau pets de sœurs. Teh biasa dimakan di negara-negara Komanwel lain sahaja atau mengikut cara Inggeris.

Di tempat lain[sunting | sunting sumber]

Rumah teh pada musim sejuk. Machiko, Madeira, Portugal
Pandangan akhir rumah teh "belvedere" di Istana Charlottenburg, Berlin

Di Perancis, sebuah bilik teh disebut Salon de thé, dan pastri dan kek juga disajikan. Nampaknya mempunyai rumah teh yang terpisah adalah tradisi di banyak negara di Eropah.[petikan diperlukan]

Di Republik Czech, budaya bilik teh telah tersebar sejak Revolusi Velvet 1989 dan hari ini, terdapat hampir 400 rumah teh[11] (čajovny) di negara ini (lebih dari 50 hanya di Prague), yang menurut beberapa sumber[12] kepekatan rumah teh per kapita terbesar di Eropah.

Di Kosovo terdapat rumah kedai teh yang dikenali sebagai "çajtore".[13]

Hubungan dengan gerakan kesederhanaan abad kesembilan belas[sunting | sunting sumber]

Kemasyhuran rumah teh meningkat sebagai alternatif kepada pub di UK dan AS semasa gerakan perangai pada tahun 1830-an. Bentuk yang dikembangkan pada akhir abad kesembilan belas, ketika Catherine Cranston membuka yang pertama dari apa yang menjadi rantai Bilik Teh Cik Cranston di Glasgow, Scotland, dan tempat yang serupa menjadi popular di seluruh Scotland. Pada tahun 1880-an, hotel-hotel mewah di Amerika Syarikat dan Inggeris mula menawarkan perkhidmatan teh di rumah teh dan gelanggang teh, dan pada tahun 1910 mereka mula menjadi tuan rumah tarian teh petang ketika kegilaan tarian menyapu AS dan UK. Ruang teh dari semua jenis telah meluas di Britain pada tahun 1950-an, tetapi pada dekad-dekad berikutnya kafe menjadi lebih bergaya, dan rumah-rumah teh menjadi tidak biasa.

Makna lain dan perkataan yang berkaitan[sunting | sunting sumber]

Forsman Tea, kedai teh terbesar di Finland dari segi jumlah penjualan, terletak di Vantaa.

Istilah "kedai teh" mungkin juga merujuk kepada sebuah kedai runcit yang menjual teh kering untuk dibawa pulang. Teh kering (pertama, sebagai daun longgar, dan kemudian dalam uncang teh) dijual di kedai runcit, dan sekarang terutama di pasar raya. Salah satu kedai tertua yang masih pakar dalam menjual teh untuk dimakan di rumah adalah Twinings, yang telah beroperasi dari premis yang sama di pusat London sejak dibuka pada tahun 1706.

Di tempat kerja, istilah bilik teh ("bilik rehat" di Amerika Utara) adalah bilik yang dikhaskan untuk pekerja berehat; secara khusus, untuk mengambil kesegaran semasa rehat kerja. Secara tradisinya, seorang kakitangan yang menyajikan minuman panas dan makanan ringan di sebuah kilang atau pejabat dipanggil perempuan teh, walaupun kedudukan ini sekarang hampir tidak berfungsi.

Teh adalah ciri utama budaya British dan masyarakat.[14] Selama berabad-abad, Britain telah menjadi salah satu pengguna teh terbesar di dunia, dan sekarang menggunakan rata-rata per kapita 1.9 kg (4.18 lbs) per tahun.[15]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Tempat makan[sunting | sunting sumber]

Lain-Lain[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Definition of 'teahouse'". collinsdictionary.com.
 2. ^ Laudan, Rachel. Cuisine and Empire: Cooking in World History. University of California Press, 2015.
 3. ^ Laudan, Rachel (2013). Cuisine and Empire. Berkeley and Los Angeles, California: University of California Press. m/s. 122. ISBN 978-0-520-28631-3.
 4. ^ Crihfield, Liza (1976). The institution of geisha in modern Japanese society (book). University Microfilms International. m/s. 304. OCLC 695191203.
 5. ^ "Tea shops IN YANGON". The Myanmar Times. Dicapai pada 2018-10-21.
 6. ^ "Myanmar/Burma: Music under siege - Freemuse". freemuse.org. Dicapai pada 2018-10-21.
 7. ^ "Ahwa's in Egypt". Hummusisyummus.wordpress.com. 2007-10-31. Dicapai pada 2012-03-08.
 8. ^ Pamela Robin Brandt (2002-10-17). "Miaminewtimes.com". Miaminewtimes.com. Dicapai pada 2012-03-08.
 9. ^ Chrystal, Paul (2014). Tea: A Very British Beverage. Amberley Publishing Limited. ISBN 978-1445633497.
 10. ^ "Brown's Hotel". Brown's Hotel. Dicapai pada 2012-03-08.
 11. ^ "ajk - seznam ajoven a obchod ajem". cajik.cz.
 12. ^ "esko je zem snejvt koncentrac ajoven na svt. Kam na dobr aj zajt?". Hospodsk noviny.
 13. ^ "A guide to teatime in Prishtina". Prishtinainsight.com.
 14. ^ "A very British beverage: Why us Brits just love a cuppa". Express. 23 September 2016.
 15. ^ "Food Balance Sheets". Food and Agriculture Organisation of the United Nations.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

 • Kategori berkenaan Rumah teh di Wikimedia Commons