Ryokan (rumah penginapan)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Ryokan (Arima Onsen)
Dalaman ryokan, lorong
Bahagian dalam Ryokan, pintu dan tangga

Ryokan (旅館)[a] ialah sejenis tradisional Jepun penginapan yang lazimnya menampilkan bilik bertindih tatami, tempat mandi bersama dan kawasan awam lain di mana pelawat boleh memakai yukata dan bercakap dengan pemiliknya.[1] Ryokan telah wujud sejak abad kelapan Masihi semasa tempoh Keiun, iaitu apabila hotel tertua di dunia, Nishiyama Onsen Keiunkan, telah dicipta pada 705 AD Satu lagi ryokan lama yang dipanggil Hōshi Ryokan telah diasaskan pada 718 Masihi dan juga dikenali sebagai hotel kedua tertua di dunia. Rumah penginapan sedemikian juga melayani pengembara di sepanjang lebuh raya Jepun.

Ryokan sukar ditemui di Tokyo dan bandar besar lain kerana kebanyakannya selalunya jauh lebih mahal berbanding hotel dan asrama moden. Seperti di tempat lain di dunia, hotel telah menjadi standard dalam pelancongan bandar Jepun. Walau bagaimanapun, beberapa bandar utama menawarkan ryokan dengan kadar yang kompetitif. Ryokan tradisional lebih biasa ditemui di kawasan luar bandar yang indah,[2] dan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak ryokan telah dibangunkan semula kepada gaya asal mereka, terutamanya oleh rangkaian resort Hoshino Resorts, yang ryokan pertama dibuka di Karuizawa pada tahun 1914.[3]

Ciri[sunting | sunting sumber]

Ryokan biasa mempunyai ruang masuk yang agak besar, dengan sofa dan kerusi di mana tetamu boleh duduk dan bercakap; ryokan moden selalunya mempunyai televisyen di dalam dewan juga. Bilik tetamu dibina menggunakan kaedah Jepun tradisional: lantai adalah tatami, dan pintu adalah pintu gelangsar. Walaupun rumah penginapan itu menggunakan pintu berengsel untuk keselamatan, ia biasanya membuka ke pintu masuk kecil di mana tetamu boleh menanggalkan kasut mereka sebelum melangkah ke lantai tatami, yang akan dipisahkan oleh pintu gelangsar. Banyak bilik ryokan juga mempunyai anjung atau balkoni, juga dibuka dengan pintu gelangsar.

Hampir semua ryokan mempunyai kawasan mandi biasa atau ofuro, biasanya diasingkan mengikut jantina, menggunakan air dari mata air panas (onsen) jika ada yang berdekatan. (Kawasan dengan mata air panas semula jadi cenderung untuk menarik kepekatan tinggi ryokan). Ryokan mewah juga boleh menyediakan kemudahan mandian peribadi. Biasanya ryokan menyediakan tetamu dengan yukata untuk dipakai; mereka juga mungkin mempunyai permainan seperti pingpong, dan mungkin geta yang pelawat boleh pinjam untuk bersiar-siar di luar.

Peralatan tempat tidur ialah futon yang dibentangkan di atas lantai tatami. Apabila tetamu pertama kali memasuki bilik mereka, mereka biasanya mencari meja dan beberapa bekalan untuk membuat teh. Meja juga digunakan untuk makan apabila tetamu membawanya ke dalam bilik mereka. Semasa tetamu berada di luar, kakitangan (biasanya dipanggil nakai) akan mengalihkan meja ke tepi dan meletakkan futon.

Makanan[sunting | sunting sumber]

Sarapan tradisional di ryokan Kyoto

Kebanyakan ryokan menawarkan makan malam dan sarapan pagi, yang selalunya termasuk dalam harga bilik. Kebanyakan pengunjung mengambil makanan mereka di ryokan, yang biasanya mempromosikan diri mereka tentang kualiti makanan mereka. Makanan biasanya terdiri daripada masakan Jepun tradisional yang dikenali sebagai kaiseki, yang menampilkan hidangan istimewa bermusim dan serantau. (Kaiseki pada asalnya merujuk kepada hidangan ringan yang dihidangkan semasa upacara minum teh, dan hari ini merujuk kepada hidangan yang terdiri daripada beberapa hidangan kecil yang pelbagai.) Sesetengah ryokan sebaliknya menyajikan hidangan istimewa tempatan seperti basashi atau makanan yang dimasak dalam perapian irori. Agar setiap hidangan dapat dinikmati pada suhu yang sesuai, ryokan menekankan bahawa tetamu harus menepati masa untuk makan mereka. Atas sebab ini, kebanyakan ryokan meminta tetamu mengesahkan masa mereka ingin mengambil makanan mereka.

Beberapa ryokan mempunyai ruang makan umum, tetapi kebanyakannya menyajikan makanan di bilik tetamu. Ryokan yang mungkin menyajikan tetamu bukan Jepun juga mungkin mempunyai pilihan makanan Barat.

Minshuku[sunting | sunting sumber]

Minshuku (民宿) ialah versi ryokan berbajet rendah, kira-kira setara dengan rumah tumpangan British atau penginapan dan sarapan. Kemudahannya serupa dengan hotel atau mungkin hanya terdiri daripada bilik ganti di rumah keluarga. Minshuku selalunya berfungsi sebagai satu-satunya jenis penginapan di bandar atau kampung yang terlalu kecil untuk menjamin sebuah hotel atau ryokan yang berdedikasi. Pengalaman keseluruhan adalah sama, tetapi makanannya lebih ringkas, makan mungkin pilihan dan selalunya komunal, bilik biasanya tidak mempunyai tandas peribadi dan tetamu mungkin perlu meletakkan peralatan tempat tidur mereka sendiri.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Ryokan" adalah tunggal dan jamak dalam bahasa Jepun, penggunaan ini dibawa ke dalam bahasa Inggeris.
  1. ^ Japan Guide
  2. ^ Japan National Tourism Organization
  3. ^ "History". Hoshino Resorts. Dicapai pada 2013-05-01.

Templat:Japanese architectural elements