Sabah Air

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sabah Air Aviation
Syarikat Penerbangan Sabah Air
IATA
SA
ICAO
SAX
Pengenal
SABAH AIR
Ditubuhkan1975; 45 tahun yang lalu (1975)
SubsidiariSazma Aviation
Pesawat12 (jumlah keseluruhan armada untuk masa kini)
Slogan syarikatSee Sabah by Air...Fly Sabah Air
Melihat Sabah melalui Udara ... Terbanglah Sabah Air
Syarikat indukKementerian Kewangan Negeri Sabah
Ibu pejabatKota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Laman webwww.sabahair.com.my
Sabah Air dengan siri GAF Nomad, di Tawau, Tahun 2003

Sabah Air Aviation Sdn Bhd, didagangkan sebagai SabahAir, adalah sebuah syarikat penerbangan yang berpangkalan di Bangunan Sabah Air di Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.[1]

Sabah Air dengan siri Eurocopter EC-145, di Kota Kinabalu, Tahun 2014. Helikopter ini dijual oleh Syarikat Penerbangan Sabah Air kepada pengendali lain.

Data Kod[sunting | sunting sumber]

  • Kod IATA : SA
  • Kod ICAO : SAX
  • Panggilan: Sabah Air

[sunting | sunting sumber]

dengan Gunung Kinabalu yang menjadi Latar Belakang , logo syarikat penerbangan Sabah Air.

[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Syarikat penerbangan itu diperbadankan pada tahun 1975 sebagai sebuah syarikat berhad swasta yang dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan negeri Sabah, di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan negeri. Lembaga pengarah terdiri daripada kerajaan negeri dan sektor swasta. Peranan lembaga adalah untuk merangka satu set strategi dan dasar untuk mencapai matlamat dan visi bersama. Sijil Pengendali Udara yang dikeluarkan kepada SabahAir oleh Jabatan Penerbangan Awam Malaysia membenarkan ia menjalankan perkhidmatan udara dan perkhidmatan terbang yang tidak dijadualkan ke mana-mana destinasi di Malaysia.

Perkhidmatan[sunting | sunting sumber]

Sabah Air pada masa ini menyediakan penerbangan bersiar-siar di atas pulau-pulau dan pantai di Sabah, seperti Gaya, Manukan, dan pulau Sapi. Syarikat penerbangan itu juga mempunyai perkhidmatan piagam untuk pelanggan yang berminat. Penerbangan perniagaan dan lawatan diatur untuk misi diplomatik dan swasta. Selain daripada perkhidmatan ini, syarikat penerbangan itu juga menyediakan penggambaran udara dan fotografi. Ia juga baru-baru ini memulakan perkhidmatan Flying Doctor, dengan menggunakan Eurocopters untuk Kerajaan Negeri. Operasi luar pesisir syarikat penerbangan akan dipindahkan ke anak syarikatnya Sazma Aviation apabila AOC telah diberikan oleh DCA. Syarikat yang terlibat akan menggunakan Helicopter Sikorsky, yang telah dihantar.

Insiden[sunting | sunting sumber]

Pada 6 Jun 1976, 11 penumpang termasuk ketua menteri pertama Sabah, Tun Fuad Stephens, dan beberapa anggota kabinet negeri terbunuh dalam nahas udara di Sembulan di daerah Kota Kinabalu. Pesawat yang sedang dalam perjalanan ke lapangan terbang Kota Kinabalu dari Labuan, terhempas kira-kira 30 minit selepas berlepas. Sehingga tarikh ini, punca itu tidak boleh dikenalpasti.

Pada 29 November 1995, 10 rakyat Malaysia dan 1 pekerja Filipina terbunuh dalam nahas helikopter di Samarang Seas antara 10 dan 11 pagi. Helikopter itu adalah dari lapangan terbang lama (kini Lapangan Terbang Terminal 2) ke pelantar minyak lepas pantai Petronas. Beberapa mayat mangsa belum ditemui sehingga hari ini. Punca kemalangan helikopter adalah kegagalan operasi enjin.

Pada Mac 2011, Bell 206 L4 yang dimiliki Sabah Air jatuh ke dalam hutan berhampiran Trusmadi, Sabah.[3]

Pada 11 April 2011, salah satu daripada helikopter mereka terhempas selepas terbabas semasa cuaca buruk di Sibu Townsquare Phase One. Helikopter itu membawa rombongan Timbalan Perdana Menteri kerana beliau akan menghadiri majlis lain sempena pilihan raya negeri Sarawak. Juruterbang cedera.[4] Juruterbang itu mengalami kecederaan dan meninggal dunia di Hospital Sibu, kemudian hari itu.[5]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Armada[sunting | sunting sumber]

Sehingga Ogos 2015, armada Penerbangan Sabah Air termasuk:[6]

Aircraft Jumlah perkhidmatan Jumlah tempahan Jumlah kerusi
GAF N22B Nomad 1 - 10
Bell 206B Jet Ranger helicopter 5 - 4
Bell 206L3 Long Ranger III helicopter 1 - 6
Beechcraft King Air 1 - 9
AgustaWestland AW109 Grand 1 - 6
Eurocopter AS355NP 3 - 5

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Contact." Sabah Air. Retrieved on 26 December 2011. "Sabah Air Aviation Sdn Bhd Sabah Air Building Jalan Johor, Off Jalan Selangor 88999 Kota Kinabalu Sabah, East Malaysia"
  2. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_Rasmi_Syarikat_Penerbangan_Sabah_Air.jpg
  3. ^ http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=77525
  4. ^ http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/4/11/nation/20110411142204&sec=nation Diarkibkan 12 April 2011 di Wayback Machine Copter crashes in Sibu after ferrying DPM entourage,Pilot Injured (The Star,11/4/2011)
  5. ^ http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/4/12/nation/8464880&sec=nation Diarkibkan 14 April 2011 di Wayback Machine Pilot killed in helicopter crash (The Star,12/4/2011)
  6. ^ [1]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]